Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CHLEJF – Extrémy CD 2010, vlastní náklad

Přesto, že Pražáci s výmluvným pojmenováním CHLEJF (na scéně působí od roku 2003) svou muziku sami strkají do šuplíku metal – crossover (což určitě sedí), jsou v mezích tohoto ranku poměrně velkými experimentátory. Například v období kolem svého předminulého alba „Stopy v bahně“ (2007) obohatili základní nástrojové vybavení (kytara, basa, bicí) o hráče obsluhujícího basové kotle a didgeridoo. Na jejich aktuální nahrávce „Extrémy“ z konce minulého roku už sice tyhle věci nenajdete, zato však kapela přišla s další novotou, která se tentokráte netýká nástrojů, nýbrž vokálů, kde byl jako rovnocenný partner k již zavedenému řevu zakládajícího člena této smečky Michala „Michalose“ Šestáka zařazen dívčí zpěv, který obstarává Lenka Vilímková, zvaná „Blood“ (ve skupině od podzimu 2009).

Musím říct, že jsem byl před prvním poslechem CD nejvíce zvědavý právě na to, jak spojení obou vokálů v kontextu celé desky dopadne. Přece jenom, dívčí hlas je mnohem zavedenější spíše v melodické muzice (samozřejmě, že existuje i několik vyjímek, které svoje uplatnění našly v tvrdé hudbě, u nás v republice mě momentálně napadají třeba Chaos In Head). Potom, co jsem si album několikrát pustil, však můžu v klidu říct, že nejen, že Lenka výsledný ksicht skladeb nijak nenarušuje, ale spíše ho svým docela pestrým rejstříkem projevu (čistý zpěv -  občas i ve vyšších polohách, křik, drsnější výraz, objeví se i takřka mluvené slovo) příjemně obohacuje. Propojení obou zpěváků funguje zcela přirozeně a řekl bych, že je pro celou kapelu velkou devizou a i příslibem do dalších let (pokud teda Chlejf nebudou chtít i v budoucnu zase nějak experimentovat). Hudba samotná nese jak prvky metalu, tak i třeba hardcoru, nechybí hutný základ, změny tempa, nasazení, kladem jsou výborné instrumentální výkony všech členů (Ondřej Marval – kytara, Míra Horna – basa, Karel Majer – bicí). Mou nejoblíbenější skladbou z této nahrávky se stala v pořadí čtvrtá věc „Pouta a bič“, která má zajímavý „skočný“ rytmus a dle mého je to asi největší hitovka (v tom dobrém slova smyslu), kterou kapela za dobu své existence zatím vytvořila.

Zvuková stopa vznikla ve studiu Davos rekords (opravdu je to v bookletu psáno takto) ve Vyškově a nemám k němu absolutně žádné výhrady, sound je výborný po všech stránkách.

Pěkně vyvedený je i obal plný zajímavých fotek, který perfektně koresponduje s obsahem textů (jsou zde uvedeny).

Jediné, co je trochu škoda, že CD má délku jen necelých 30 minut, klidně bych tuhle partu vydržel posluchat i o něco déle. Jinak mě Chlejf utvrdili v mém dřívějším názoru, že jsou partou velmi originální, tvořící kvalitní muziku s velkou perspektivou. Jen tak dál!

Seznam skladeb:

  1. Extrémy
  2. Dotkni se
  3. Slovo je zbraň
  4. Pouta a bič
  5. Nevidím v nebi cestu
  6. Chemický anděl
  7. Sám se ztrácíš
  8. Hlavou proti zdi

Zveřejněno: 20. 05. 2011
Přečteno:
3751 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 05. 2011 11:59 napsal/a Michalos
Poděkování
Kapela Chlejf velmi děkuje za kladnou recenzi, která nám dává energii na další cestu. Díky! Michalos