Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SPINELESS FUCKERS - It Is Just A Real One, CD 2010, Grodhaisn Productions

Potrhlý brněnský kvintet Spineless Fuckers, v jehož řadách lze nalézt hned tři členy, kteří působili (kytarista Mařa a basák Fík), nebo stále působí (bubeník "Antitrend" Reef) v další brněnské smečce s těžko zapamatovatelným názvem Mincing Fury And Guttural Clamour Of Queer Decay, vyvrhl loni druhé dlouhohrající CD. O vydání se postarala firma Grodhaisn a jak to tak vypadá, tenhle titul je zároveň i její labutí písní. Na prapodivné obálce alba se mi podařilo identifikovat egyptskou Sfingu, která má místo hlavy obří satelitní talíř a nad ním v pravém rohu zví černá díra. Nevím, možná vysílají svou veselou hudbu i do vesmíru. O grafiku celého bookletu se postaral mistr Hobluda a jeho Splatterform Graphix (mj. Supreme Conception, Typhoid, Fleshless...). Booklet je mírně chaotický, je tu i nějaké to foto a "Óda na Spineless Fuckers" z pera Marie Krkavec, která svou hrou na čelo dodává tvorbě "bezpáteřních zmrdů" vskutku jiný rozměr.

Texty zcela chybí a po poslechu alba jsem pochopil proč. Pánové a dáma jsou veselá kopa, muzikou se baví a jejich humor je veskrze lidový. Ne každému se to bude zákonitě líbit a leckterý intelektuál nad tím jistě ohrne nos. Stačí si přečíst názvy pár skladeb, jako třeba HC - Homosexual Ctibor, Asian Market nebo Mrkvová Klobása. Jasně, pořádná porce divoce rozvrkočeného grindcoru, doplněného občasnými vpády violoncella Marie Krkavec. Že nejde grind a čelo dohromady? Blbost, Spineless Fuckers vás o tom přesvědčí. Celá deska je prošpikována všemožnými "grindy pindy" (hlášky z filmů). U mě jednoznačně vyhrává pan Lorenc v songu Uvezu to!.

Něco málo přes půhodiny a jednadvacet úderných a vesměs krátkých vypalovaček hraných na veselou notičku uběhne jako voda a jeden poslech na vstřebání tohoto brutálního hudebního galymatyáše stačit nebude. Rychlé střídání pomalých pasáží a rychlých klepaček je zaručeným receptem proti nudě. Navíc tu a tam je ke slyšení i takový trombón (například ve trojce Go To Satelitte) hostujícího Shimpyho, takže jak vidíte, Spineless Fuckers jsou schopni nacpat do svého rambajzu téměř cokoliv:o), aniž by jednotlivé skladby ztrácely svojí hlavu a patu. Pestrá směs vokálních projevů zpěváka Kuřete, kterého podporuje kytarista Mařa a taktéž basák Fík zahrnuje rozmanitý výběr mluveného slova, přes prasečí ryk až k hlubokému murmuru. Kdyby Spineless Fuckers hráli před dvaceti lety, zcela určitě by nechyběli třeba na kompilaci Rebelie II - Hardcore, kde by se znamenitě vyjímali.

Zvuk ze studia Davos ve Vyškově je trefa do černého. Jak by také ne, když se ve studiu ochomítal kolem "čuník" Otyn (Pigsty). Výsledkem je silný, přehledný a drtící sound, který vynikne zejména při vyšších hlasitostech a nejedno grinderovo srdéčko jistě zaplesá.

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Okurková sezóna
3. Go To Satelitte
4. HC - Homosexual Ctibor
5. Žárovka na samotě u lesa
6. La Hip Hop
7. Zelený rozkvetlý rozšmelcovaný sáňky
8. Fikule
9. Bob
10. Bobek
11. Uvezu to!
12. Neser mě ty!
13. Spineless Fuckers
14. Mrkvová klobása
15. Haťa Paťa
16. ND - Neotesaný Debil
17. Asian Market
18. Emo Pitcho 2
19. Aj gad d pavr
20. Honza a Jindra
21. Outro

Čas: 34:03

www.bandzone.cz/spinelessfuckers
www.grodhaisn.cz

Zveřejněno: 16. 02. 2011
Přečteno:
3536 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář