Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Odpovídal kytarista a zpěvák Lubosh

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

O založení skupiny sme začali s Mayom uvažovať ihneď ako sme sa zoznámili a nemali sme žiadne pochyby o tom, čo budeme hrať: METAL. Bolo to v čase, keď sme mali 15 rokov a celé sa to odohralo začiatkom 90. rokov. Názov vymyslel náš bývalý basák, odvodil ho od jedného nemenovaného zahraničného speváka, od ktorého sa mu vlastne páčila len jedna pesnička a my sme teda povedali, že môže byť, keďže sa nám to celkom zapáčilo, takže bolo MäSO. O význame názvu nemôžu byť žiadne nejasnosti, proste naša hudba mala byť Mäsom a to riadne surovým :D. Jednoducho sme si povedali, že ten názov si každý zapamätá a je pritom aj dostatočne drsný.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Mayo a ja (Lubosh) hráme od začiatku v našej kapele spolu, Mayo na bicie plus zabezpečuje sample (predtým hral na gitaru) a ja na gitaru a revem do mikrofónu. Náš ďaľší najlepší kamarát Maňďo hrá na bassgitare a reve (dokonca silnejšie ako ja ) a to už od roku 1998 (alebo 99? :D). Maňďo mal kapelu pred nami, volali sme ich Ovocníčkovia :D, takže sa k nám ako súčasť potravinového reťazca celkom hodil. Začínali sme ako kvarteto, dnes sme už 12 rokov trio. Od roku 92 sa popri nás s Mayom vystriedalo niekoľko hudobníkov. Od každého z nich sme niečo pochytili a naučili sa, nikto z nich však nakoniec nevydržal a život ich zavial k inému smerovaniu.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Naše najnovšie CD sme sa rozhodli nahrať niekedy v roku 2008, keď boli skladby v prevažnej miere hotové a nacvičené. My ako hudobníci sme vcelku nespokojní ľudia, chceli by sme mať stále lepší zvuk, čo je samozrejme nemálo ovplyvnené financiami, vyloženými za nahrávanie. Na druhej strane sme však spokojní s našou tvorbou, za tými piesňami si stojíme a milujeme, keď ich môžeme hrať naživo. Ešte sa vrátim k tomu zvuku...dnes je v podstate možné strihaním v digitálnom štúdiu nahrať dokonale znejúci album aj hudobníkmi, ktorí nedrhnú svoj nástroj každý deň. Takéto možnosti robia z priemerných hudobníkov nadpriemerných a výborných uvrhnú často do šedého priemeru (príklad: Neviem zahrať presne dvojšlapkový rytmus? tak poposúvam údery do primeraných intervalov a bude to znieť presne. Nedokážem zahrať rýchly sekaný riff niekoľko krát vyrovnane za sebou? Tak keď mi aspoň raz vyjde vždy ten podarený riadok skopírujem do pasáží kam patrí.). V takýchto chvíľach začína podľa mňa záležať na hudobnom nápade v piesni.
Musím ale priznať, že my sme sa s tým veľmi nehrali, každý nástroj sme nahrali zhruba za jeden deň, akurát spev trval dlhšie (ručať sa dá bohužiaľ tak 2 hodiny denne :D). Mix a mastering sme zverili nezainteresovaným ušiam (David, Morpheus multimedia). Toto celé trvalo asi rok, takže si určite každý dokáže vypočítať, že medzi nahrávaním jednotlivých nástrojov uplynul vždy tak mesiac až dva :D a tri mesiace sa čakalo v rade na mastering :D. No proste hudobnícke peripetie. Nakoniec sa toho ujal Cecek records a vydal to na CD v náklade ani neviem presne koľko kusov (žeby 600?, možno 666 :D).

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty v našich songoch sú inšpirované v prvom rade hudbou a potom ešte rôznymi viac-menej aktuálnymi udalosťami, príbehmi alebo javmi. Snažíme sa textom vyjadriť mystérium našej hudby a to konkrétne v každej piesni osobitým spôsobom. Chceme sa tiež vyhnúť rôznym zabehnutým chodníčkom ako napríklad, že Hc hudba musí obsahovať primeraný text o nejakom neduhu spoločnosti a podobne. Podľa nás každá skladba musí obsahovať súzvuk slov, ktoré vystihnú sínusoidu hudby a pritom sa poslucháč nad nimi zamyslí a nájde v nich zmysel. Každý náš text má svoj vlastný zmysel a to len jeden, myslím, že tie texty sú dosť priamočiare, aby ho každý našiel. Téma láska samozrejme nie je našou silnou stránkou :D, zaoberáme sa skôr nenávisťou, násilím, posadnutosťou a rôznymi historickými alebo budúcimi udalosťami.
Slovenčina je náš rodný jazyk a ručanie nám v nej ide najlepšie, pričom to znie aj oveľa dôveryhodnejšie, aj keď máme niekoľko starších songov v angličtine.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Obraz na naše najnovšie CD namaľoval zvolenský maliar Dušan Daniš, ktorý na ňom zvečnil tému domáceho násilia súvisiacu s titulnou skladbou Súkromný život bohov. Za zmienku ešte stojí Robo Ivan, autor obrazov na našich starších albumoch. Obaja sú to umelci/maliari milujúci tvrdšiu alternatívnu hudbu a bolo nám cťou spolupracovať s nimi.
Autorom loga kapely je náš kamarát Boris Ferenčuk, stránky na rôznych sociálnych sieťach si vytvárame sami. Samozrejme je dôležité mať pekné cédečko a modernú webovú stránku, no najdôležitejšia je nápaditá hudobná produkcia, potom aj grafická forma dostáva vyššiu hodnotu

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Naším prvým skutočným hudobným vzorom bol Miňo Kotora, pretože vedel neskutočne mydliť na gitare veci od Metaliky, Tublatanky a neviem ešte od koho a my sme to mohli  pozorovať naživo :D. Mne osobne sa ešte páčil B.Sabbath, Mayovi myslím že Guns, Maňďo mal rád Visací, ale nepohrdli sme ani Dead Kennedysom alebo inými vysokokvalitnými hudobníkmi. Blesk z čistého jasného neba bola na Slovensku kapela Testimony, tých sme milovali možno viac ako samých seba :D. Vášeň, s akou hrali nás zasiahla priamo do sŕdc. Proste tričká dole a nadoraz, no niečo neuveriteľné :D. Doteraz si myslím, že hráme v ich ideovom odkaze. Zo súčasných umelcov sa nám páčia The Yonung Gods, Mike Portnoy, Nile, Klauda Kryšpín, Rytmus, z iných žánrov H. R. R. Giger, E. A. Poe, F. Nietzsche, D. Brown, Q. Tarantino, P. Barabáš a iní...
Okrem toho sa inšpirujeme sami navzájom a to tak, že hoblujeme pravidelne nástroje a potom z toho vždy niečo vyjde, čo sa nám zdá samozrejme určitým spôsobom výnimočné a teda to aj zvečníme v nejakej našej pesničke. Väčšinou nesmie chýbať refrén a poriadne tvrdé riffy s dvojkopákovým rytmom. Veď presne pri bublaní dvojkopov, hučaní basy a rezaní žiletkových riffov nám chodí mráz po chrbte a naskakuje husia koža na lýtkach :D.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Na Slovensku nemá zmysel posielať promo do veľkých vydavateľstiev, tam vládne hudobný štýl zameraný na návratnosť investície (to však nemusí byť problém) a rôzne druhy a odrody superstárovcov, teda rádiová hudba, pri ktorej sa nemusí poslucháč veľmi zamýšlať nad jej zmyslom, hlavne, že je akotak melodická :D. My sa snažíme osloviť najhlbšie vnútro poslucháča, jeho inštinkty a podvedomé chápanie sveta, snažíme sa, aby sa aktívne započúval a zamyslel nad tým, čo počúva... takže patríme niekde za 22. hodinu rádiového času. Respektíve patríme do CD alebo Mp3 prehrávačov ľuďí, ktorých zaujímajú naše témy. Čo sa týka malých vydavateľstiev, rozhodli sme sa pre Čechy, na Slovensku si to predsa môžme vydať aj sami :D. Náklady sa nám už vrátili, DIY zatiaľ vychádza.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertov sme odohrali vcelku dosť, kto by to počítal, na štatistiky v tomto smere príliš nie sme, ale napríklad tento rok ich bolo zo dvadsať. Väčšinou sa hráva v piatky a soboty. My hranie naživo milujeme, chceme naše songy prezentovať od podlahy, drsne a zapotit sa pri tom ako sa na tvrdú hudbu patrí. Najlepšie je to na drevenom duniacom pódiu s poriadnym aparátom a blikajúcimi svetlami, medzi ktorými by nemal chýbať stroboskop :D. Za seba môžem povedať, že každý jeden koncert prežívam naplno a idem plnou parou... samozrejme každý máme nejaké fyzické a psychické hranice, ale napriek tomu sa vždy snažím hrať a revať naplno. Občas mi to proste nevyjde a kopnem sa v riffe alebo v texte...a čo? Jebem na to a hrám ďalej :D.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Naše ambície siahajú vždy k najbližšej veci, čo nás čaká. To či budeme hrať na Slovensku, v Čechách alebo niekde inde nie je až také podstatné, hlavné je, aby sme mali pre koho hrať. V pohode zahráme aj pre 20 ľudí, keď to inak nejde, ale načo? Však aj tí 20ti by si to lepšie vychutnali, keby ich bolo 100 :D. To znamená, že naša hudba musí predchádzať náš koncert, tak by to bolo ideálne, pretože keď ľudia poznajú pesničku alebo dve a páčia sa im, tak idú na koncert preto, aby tie dve pesničky počuli. Youtube je na to ideálny :D. A vtedy nie je podstatné kde hráš, ale pre koho hráš. Kapela má proste hrať tam, kde je o ňu záujem.

Plány do budoucna...

Plánujeme hrať v nezmenenej zostave, kamarátiť sa, občas si spolu vypiť (borowičku :D), zabaviť sa, nahrať ďaľšie cedlo a hrať naživo. Stále to cítime hardkorovým spôsobom, sme kamaráti, ktorí majú kapelu, tá ich napĺňa a dáva im silu do života. Asi nikdy nebudeme riešiť nejaké bočné projekty (mňa osobne uspokojuje, keď vidím spokojnosť u Maya a Maňďa, tak načo to kaziť nejakým pofidérnym pokusom o akože inú hudbu... a najlepšie, čo zo mňa vyjde chcem odovzdať tejto kapele, ostatné nie je aj tak dosť dobré na zverejnenie), pretože náš život je náš projekt (trochu filozofie na záver :D) a každý z nás je jedna súčiastka v ňom.


www.bandzone.cz/maso
www.myspace.com/masozv
e-mail: totalmusic@totalmusic.sk


Zveřejněno: 08. 01. 2011
Přečteno:
3512 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2011 15:23 napsal/a Lubosh
banovce
ano, v banovciach bola dobra popravka, hralo sa aj z insanity...a dik za priazen :D
09. 01. 2011 17:01 napsal/a Tibor (hd7)
°
Minule som vas prvykrat videl konecne nazivo v banovciach, dobra akcia :D super muzika, hned sa mi zazrala pod kozu ked som prvykrat pocul Insanity over reality :D
08. 01. 2011 18:00 napsal/a Lubosh
reakcia
heeey, zvolen rodne mesto :D, vrela vdaka vsetkym spriaznenym, ...milujeme hardcoremetal :D
08. 01. 2011 17:59 napsal/a Johan
Recenze...
vyjde zítra.
08. 01. 2011 17:41 napsal/a explorer
maso je maso
zdravim chalanov a chcel by som len dodat k clanku ze maso vo zvolene znamena vela!...tato kapelka si myslim to tu drzi a inspiruje uz dost dlhu dobu...drzim palce do buducna a tesim sa na nove songy. \\,,/