Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Melancholy Pessimism se letos po šesti letech přihlásili s novým albem. Nejen o něm jsme si povídali s Vlastou Killym Mahdalem.

Na začátku musím vyseknout pochvalu za nové CD, není skoro nic, co bych mohl vytknout a to nejsem fajnšmekr přes death... Jak se na to díváš ty zhruba půl roku po vydání, pořád převládá dobrý pocit nebo by jsi, v rámci možností, něco měnil?

Děkuji moc za pochvalu, moc nás to těší. Je to klasika jako vždy... určitě by člověk s odstupem času pár věcí udělal jinak, to je normální. Ale myslím, že nějaké zásadní výhrady k naší novince nemám, jen drobnosti. Jsme na End Of Vermin Nations pyšní. Ohlasy a recenze jsou taky super... jsme za to rádi a moc spokojeni.

To je pravda, ohlasy jsou velmi kladné, občas si někdo stěžoval na zvuk že je takový a makový, mně se to zdá po zvukové stránce hodně dobré, vynikají všechny nástroje a přijde mi tenhle "čistší sound" úplně fajn. Natáčet ve studiu Shaark byla jasná volba?

Přesně tak jsme to chtěli. Hezký, čitelný zvuk byl pro nás prioritou. Máme tam nějaké ty kudrlinky a vyhrávečky, a ty by jinak zanikly, což by bylo škoda. Shaark jsme vybrali kvůli naší částečné staronové sestavě, ve které jsme první naše CD, už v roce 1995, nahrávali právě v tam. V prosinci jsme si tam zkusili nahrát 2 songy na nečisto... všechno fungovalo tak jak má, takže jsme byli pevně rozhodnuti pro Shaark.

Jak vlastně vznikal materiál pro novinku, jak dlouho a hlavní skladatelský přínos má kdo?

Než ti odpovím na tvoji otázku, tak jen v krátkosti připomenu, že po mém návratu zpět do ČR jsme se dali dohromady s kytaristou Richardem a bubeníkem Petrem, kteří byli spoluzakladateli MP a nahráli se mnou debut Recompense To Saints. Od roku 1996 nikde nehráli, věnovali se rodinnému životu a na muziku nebyl čas. Takže těch 12 let bylo třeba dohnat pilným zkoušením. Naštěstí to hoši mají stále v sobě a tak to nebyl zase až tak velký oříšek. Každopádně jsme museli nazkoušet koncertní program a začít hrát naživo, což bylo nejdůležitější. Ztratili jsme taky kopec času s výměnou spoluhráčů, kdy se sestava párkrát měnila. Takže by se dalo říct, že jsme materiál skládali v období asi jednoho a půl roku. V kapele písně vždy komponuji já společně s kytaristou, nejinak tomu bylo i teď. S Ríšou jsme vždy po večerech udělali kostru písně a pak to společně dopilovávali ve zkušebně.

To je hodně zajímavé, že kluci nikde nehráli a po tolika letech naskočili do vlaku. Jak jste přišli na zbylé dva členy, kytaristu Makambu a basáka Beňu?

Makamba pochází od nás od UH a navíc plánoval stěhování zpět na Moravu... což právě probíhá. Známe se léta a dřív hrával v DMC a v pražských Alienation Mental. Beňa se nám ozval sám, když jsme hledali basáka. Jinak taky hraje s trudomyslníky jménem Morgue Son.

Ještě jedna věc k desce, obal vytvořil malajský Jumali Katani. Na toho jste přišli jak? Přes firmu nebo tvoje aktivita? Na čem zajímavém dělal, že jste chtěli obal od něj?

Když jsem byl na Metal Age domlouvat podmínky vydání naší novinky, přišla mimo jiné i řeč na obal. Peter nám ukázal pár návrhů, které už byly odkoupeny přímo Metal Age Productions a tento mi padl do oka, takže bylo rozhodnuto. Jumali je umělec z Malajsie, který dělal obaly např. pro Lividity, Dessecration, Putrid Pile a kopec dalších.

Teď bych se tě zeptal na něco kolem koncertů, byl jsem u vás v UH na křtu... jaký jsi z akce měl pocit a užil sis to? Mě se u vás líbilo (úsměv).

Samozřejmě že užili, bylo to fajn a sranda (úsměv).

Organizátor akce se pak vyjadřoval, že byl smutný z návštěvnosti. Když vezmu, že jste křtili CD a ještě tam vystupovali Pandemia a Tortharry, taky bych snesl o pár hlav víc?

Tak bylo tam cca 250 lidí, což není v dnešní době rozhodně špatné. Na první reunion koncert jsme tam měli 400 lidí, což bylo fantastické.

Letos jste pár akcí odehráli, byl křest tou nejlepší? Naopak byl taky nějaký propadák?

Nevím, co je v dnešní době propadák a co ne, navíc záleží na mnoha faktorech jako propagace, místo konání atd. Když jsem žil v UK, tak jsem byl u nás v Bristolu na Napalm Death, kam přišlo asi 30 lidí... takže když to budu brát z tohoto úhlu pohledu, musím říct, že žádný náš koncert ještě propadák nebyl, křest v UH byl mimochodem jedním z nej...

Kolik let jsi vlastně strávil v zahraničí, v jakých státech a co byl hlavním důvodem?

Byl jsem v USA, na Novém Zélandě a v Anglii dohromady asi 7 let. Hlavním důvodem byly finanční problémy, kvůli kterým jsem musel obětovat mimo jiné i fungování MP. Ale zase jsem si splnil pár snů a navštívil země, o kterých jsem vždy snil.

Momentálně plánuješ být Čechách?

Vypadá to, že asi ano... i když mne to ven stále láká. Nějak jsem si zvykl na ten styl venku, pro mě je to tu hodně komplikované a těžké. Ale mám tu teď MP a chci se už taky trochu usadit a vytvořit si domov... uvidíme.

Na křtu jsi se ptal jestli někdo neví, jak dopadly volby (tou dobou probíhalo sčítání květnových výsledků voleb 28.5.2010). Z tvé strany to určitě nebylo myšleno jako legrace, předpokládám, že jsi volit byl?

Ano byl, a myslím, že každý by se měl alespoň tímto podílet na tom, jak a kdo bude naši zemi vést. Je sice malá pravděpodobnost, že se tím něco výrazně změní, ale čas a prostor na alternativu tu dle mého je. Ti, kteří nás vedli do sraček od listopadu 1989, by měli být vyměněni jinými. Za pokus to rozhodně stojí.

Abychom tohle neveselé téma odlehčili, tak mám jednu lehčí otázku (úsměv). Na akci jsem si všimnul tvých povedených tanečních kreací, takže kdo je ještě kromě Karla Gotta tvůj taneční vzor? Jinak tvá pódiová prezentace mi přijde moc fajn a tombola na křtu byla fakt legrace... na to budu vzpomínat dlouho.

(smích) Karel, to je základ... byl jsem před lety i na jeho koncertě a opravdu je to profík. Mám i nějaké knížky o něm, jako umělce i člověka si Mistra vážím. Legrace musí být... vždyť po celém týdnu v práci si všichni zasloužíme trošku relaxu a oddechu. My to vždy brali jako zábavu, metal je pro mě odreagování, terapie a taky vášeň.

Teď jedna rádoby vtipná otázka, na kterou se tě asi ptá každý, nebudeme čekat na další desku šest let, viď?

Za 2 roky budeme mít 20 let od založení MP. Takže cíl je jasně daný!!! CD a možná k tomu něco navíc.

Nechci tě už okrádat o čas, takže napadá tě něco, co nezaznělo a přitom by to mělo jít ven?

Rád bych poděkoval všem metlošům za jejich přízeň a každému, kdo si koupil naše CD, protože v dnešní době MP3 je to opravdu potřeba a kapelu to podpoří. MP jsou jen obyčejní chlapi, kteří mají rádi metal... jsme na stejné lodi jako fandové, rozdíl je jen v tom, že stojíme občas na pódiu, jinak mezi námi není rozdíl. A tobě děkuji za rozhovor.

http://bandzone.cz/melancholypessimism

Zveřejněno: 19. 10. 2010
Přečteno:
3568 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář