Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

FEEBLE MINDED - Pernicious Intergrowth, CD 2009, Grodhaisn Productions

Rokycanští brusiči Feeble Minded a jejich první samostatné studiové CD (dvě split alba s Limits Of Nescient a kanadskými Fuck The Facts, záměrně nepočítám). Lze ho tudíž brát i jako debut. Po více než dvanácti letech existence, myslím právem zasloužený.

Album Pernicious Intergrowth (zhoubné srůstání) začíná eponymním, naštěští nepříliš dlouhým intrem. Dunění křováckých (nebo indiánských?) bubnů, připravuje živnou půdu pro nadcházející death/grind metalovou hostinu, o devíti chodech. Osmero autorsky původních skladeb, plus cover songu I Am God (z alba Loathing ´97) od amíků Broken Hope. Zde si jistě s chutí zařvala i (svatá:o)) trojice populárních zpěváků Sepp, Bárny a Fred. Schválně hádejte, jaké jsou jejich domovské kapely. Posledně jmenovaný growler navíc obohatil o svůj milý hlas, ještě další tři štychy, kde se společně s neméně roztomilým murmurem vrchního zpěváka Ziga, pouští do romantických hlasopletových duetů. Tím ovšem výčet hostů nekončí, neboť ve čtvrté skladbě Scars On Me (Manifest), se blýskne sólem Jaroslav Šantrůček, jinak kytarista Imperial Foeticide a Despise.

Soudobě uchopený styl brutálního death/grind metalu, s precizními a přesvědčivými muzikantskými výkony, mají Feeble Minded již nějaký pátek zmáknutý. Šatrisovi kytarové riffy, ve stylu masakrující motorové pily, bezpražcová basa má dostatek prostoru, tak aby vynikly Jaromírovi filigránské kousky, Wénovo rychlopalné bicí salvy a variabilní, ultra hluboký chropot Ziga. Toť devízy Feeble Minded. Místy lze zaslechnout i deathcoreové prvky, například ve třetí skladbě Entrails On The Wall, nebo v pětce Cerebrasthenia. Duševní a fyzická slabost (cerebrasthenia), může při poslechu Feeble Minded skutečně nastat, především u méně odolnějších jedinců, dětí a seniorů. Klipovka Nothing But Blood se objevila už na DVD Nothing But Dead ´06, stejně tak jako songy Entrails On The Wall a Blood Eye Barrier. Celou nahrávku uzavírá výše zmíněná předělávka. Všechna lyrika je z pera Ziga, vyjma textu songu Blood Eye Barrier, který je dílem Šatrise. Převládají neveselá, niterná témata. Zaujala mě část textu první skladby Recycling Despair, kde se zmiňuje i album Wildhoney od Tiamat.

Chcete-li vědět v jaké souvislosti, tak si to sežeňte:o). Materiál se nahrával ve studiu Čmelák, v roce 2008, zpěv pak v CML-5 studiu. o mastering se postaral ing. Přemysl Haas ze studia PyHa. Nezní to sice špatně a všechny nástroje jsou řádně slyšet, ale podle mě jsou tam ještě určité rezervy. V mých očích, nepříliš povedená ilustrace na obalu CD, pak pochází z tvorby malíře Pär Olofssona (Spawn Of Possession, Psycroptic, Exodus...). Celkový design bookletu má na svědomí Hobluda a jeho Splatterform Graphix a jsou zde všechny podstatné informace o nahrávce. Až na jednu maličkost. A to tu, že je tenhle kotouček interaktivní. Takže jako skrytý bonus jsem zde nalezl cover od Dying Fetus - Grotesque Impalement a jednu vlastní skladbu Nature Violence (Three Walls Maze version´01). Dále pak tři zajímavé videoklipy, z historie kapely. Nikdy bych na to pravděpodobně nepřišel, nebýt toho, že jsem navštívil internetové stránky skupiny, kde byl avizován právě i tenhle utajený bonus materiál. Tohle je zatím to nejlepší, co kdy pod hlavičkou Feeble Minded vyšlo, to mi věřte.

Čas: 26:04

Seznam skladeb:

  1. Pernicious Intergrowth
  2. Recycling Despair
  3. Entrails On The Wall
  4. Scars On Me (Manifest)
  5. Cerebrasthenia
  6. Nothing But Blood
  7. Three Walls Maze
  8. Blood Eye Barrier
  9. I Am God (Broken Hope cover)

Bonus materiál:

  1. Grotesque Impalement (Dying Fetus cover)
  2. Nature Violence (Three Walls Maze version´01)
  3. Blood Eye Barrier (live video)
  4. Nothing But Blood (video)
  5. Screaming Plastic Pets (video) + foto z koncertů, studia, kapela

Zveřejněno: 20. 01. 2010
Přečteno:
3469 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář