Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
INSANIA

FUNKCE ŠROUBU - Čert Ho Vem, Papagájův hlasatel 2009

Nedalo mi to, a nakonec jsem svůj zrak upřel na desku, která mi tu leží již vcelku drahnou dobu. Jedná se o punk/hc bandu Funkce Šroubu, jež byla založena v Blatné léta páně 1997. Po dvou předchozích řadovkách Nepřipadá vám někdy?  z roku 2003 a následníka Divim se divim  z nula pětky, které jsem (pochopitelně) neslyšel, jsem byl zvědav, čím mne chlapi oblaží. Umca umca bicí, thrashující hc kytary, český zpívané vokály Spitkince, kterému kluci z kapely dělají klasické hc sbory, přičemž zezadu vše jistí Holmi na basu, a Hulán za škopky. Předem bych rád zdůraznil, že 95% česky zpívaných kapel považuji za zbytečnost, punku neholduji, a hardcore mi přijde pořád stejný. To jen, abychom si vyjasnili situaci.

Proto nejsem ani tak překvapen, že Funkce Šroubu mne s těmi pogy brzy přestane bavit. Jistě, sborů je hodně, troufám si tvrdit, že tak 15 v každé skladbě, riffy/akordy jsou prostě tři, a víc ani ťuk, sem tam si kapela odskočí kamsi ke stánku s post-hc riffy (trojka „Si vodepsanej“), přičemž vokálně je to stále stejná řvaná. Někde na netu jsem se dočetl, že kdesi se nachází nu-metalový náboj, ovšem abych pravdu řekl, hledal jsem trochu marně. Jistě, je poznat, že kapela hraje dlouho a je sehraná, a každého fanouška klasického českého hc, se sem tam novým nápadem potěší, leč z mé strany se jedná o poněkud polovičaté, nemastně neslané řešení, ve kterém nemám, co bych vypíchl.

České texty jsou takové klasické, nebudu je tu ani vypisovat, jelikož nechci případné posluchače od kapely odradit. Nečekejte nějaké filozofické teze, jde o jednoduché výlevy, které jsou na denním pořádku české hc scény. „Oni lžou, je to podraz..“. No jak jsem řekl, nechme toho.

Inu, co dál psát? Jak se popasovat s nahrávkou, jež z 95% pěkně zapadá do raných 90. let, nabízí lety prověřené hardcore riffy, umca umca bicí, punkový náboj a křiklavé vokály? Nic, fanoušci stylu to vyzkouší, a pokud nebudou čekat zázraky, snad se jim dostane i takového přiměřeného poslechu. Pro mě je to někde kolem čtyřky, nezlobte se na mne.  Jen procházím..

Čas: 29:39

Seznam skladeb:
  1. Čert ho vem
  2. Pod tváří tvář
  3. Si vodepsanej
  4. Podraz
  5. Za světlem
  6. Syn čerta
  7. Koráb
  8. Asi budu feťák
  9. Pavučina
  10. Blbá story
  11. Klín
  12. Kyvadlo
  13. Kdo podved všechny věřící
http://bandzone.cz/funkcesroubu

Zveřejněno: 08. 01. 2010
Přečteno:
3347 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář