Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

LUNATIC GODS - INHUMAN & INSENSIBLE + CUCKOO CD 2004 - Hrom Rcs

Slovenští Šílení bohové jsou letitou stálicí na slovenské scéně, dobře je známe i v Čechách. Od jejich předáka Hiraxe k nám dorazila zásilka obsahující hned dvě cédéčka najednou. Nejedná se o novinky, ale o znovuvydané první dvě řadové desky se zajímavými bonusy.

Začneme nahrávkou Inhuman & Insensible, pocházející z pětadevadesátého roku. Tehdy se o její emisi postaral italský Polyphemus Rcs., nyní tedy reedice pod Hiraxovým Hrom Records. Nevím, co je důvodem, zřejmě už se první vydání rozprodalo. Kapela ale šlape stále a tak je potřeba seznámit s vývojem také dorůstající fanoušky. Nutno předeslat, že hudba LG z let 1993 ? 1995, ze kterých repertoár pochází, je nadčasová a ani po deseti letech nepůsobí archaickým dojmem. LG vychází z death metalu, ale nikoli z brutální větve, ale spíše z té technické a melodické. Na smrtící kmen jsou naroubovány další větvičky, tu thrashová, tu doomová, tu heavy-ová, celkově tedy velmi, velmi pestrá muzika.

První song ? po úvodním nářezu s drsným vokálem přichází zvolnění, kytarové sólo a klávesy; je zajímavé, jek velký prostor klávesy na nahrávce dostávají, u death band tomu tak často nebývá. Jenže LG, to vlastně ani není death, to je experimental & technical. Také druhá věc se nejdříve rozjíždí nekompromisně a vokál je skutečně expresívní a nervní až někam do tvrdého jádra, ale uprostřed přichází prostor pro druhý, majestátní zpěv a kytarové sólíčko, pak dokonce i art-rockově se tvářící pasáž. Chvilkama jakoby hudba LG působila až přílišnou snahou o co největší pestrost a komplikovanost na úkor spádu. Thrashová jízda je trojka, ale po chvíli se opět tempo výrazně zpomaluje, oba zpěvy se prolínají, navíc exhibují klávesy, na ně navazují kytary ? zajímavá skladba. Hodně melodická čtvrtá píseň se trochu vymyká zbytku alba a možná proto se mi hodně líbí, zpěv je převážně čistý. Následuje, hádejte co?, no jasně, pro změnu našlapaná vypalovačka. Od Lunatiků se nedočkáte dvou podobných skladeb po sobě. Pokračování se odehrává  ve stejném duchu a závěr patří hitovce Hate.

Poté následují dvě skladby, které původně tvořily obsah EP Cuckoo. To vzniklo v roce 1999 a vydáno bylo společnou silou Epidemie a Hiraxe. Zatímco Cuckoo (kdo sakra vymyslel název skladby ?kukačka?, i když tady spíše půjde o nějakého cvoka?) je původní tvorba LG a poněkud tvrdší než materiál z I & I, druhá věc je předělávka skladby Phantom Lord z fošny Kill Em All, která byla nahrána na Tribute to Metallica. Bonůsky jistě zajímavé, protože 7? mi přijdou vcelku zbytečné, spousta lidí dneska ani nemá gramec a tak teď mají možnost tyto raritky slyšet z běžného nosiče. Akorát mi je líto majitelů původního vydání Inhumanu, co teď mají dělat? Metallikovská věc je udělána citlivě ? jednak je z ní originál rozpoznatelný na první poslech, jednak se Lunatikům povedlo udělat ji podle svého a ve svém stylu.

K textům toho moc nevymyslím, protože v bookletu nejsou, ale názvy skladeb zrovna originálně nezní, spíš bych řekl takové to tvrdé klišé, až skoro budící úsměv (Son of Bitch, Don?t Fuck Me, ?). Absenci textů v bookletu jsem zmínil, jinak je ale vcelku vyvedený. Dominují přírodní motivy, nechybí info co ? kdy ? kdo ? kde, ani fotka, trošku zaráží akorát uvedení textaře u osmé instrumentálky. Zvukově je vše také v pořádku, nahrávalo se v Exponentu (I & I) resp. v Master Soundu (Cuckoo), v loňském roce to Hirax ještě zremastroval ve studiu Rebeca, ale jestli nějak výrazně pomohl starým nahrávkám netuším.

Recenzované CD rozhodně stojí za pozornost, a to nejen kvůli dvěma bonusům. Komu se líbí technický death metal s mnoha zvraty a s dobrými instrumentálními výkony, nebude touto starší věcičkou zklamán. Za pár dní se podíváme na zoubek následujícímu dílu, Sitting by the Fire.

čas: 54:49

Skladby:

1) Don?t Fuck Me

2) Empire of the Black Sun

3) My Dead Friend

4) Child of War

5) Fucking Religions

6) Son of Bitch

7) The Pigs

8) Eternal Pain (instr.)

9) Hate

Bonusy:

10) Cuckoo

11) Phantom Lord

www.lunaticgods.sk


Zveřejněno: 13. 04. 2004
Přečteno:
3671 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 04. 2005 17:48 napsal/a mkrd
hroza
Ved to cd je takmer nepocuvatelne, horsi cisty vokal, ako je tu, som este nepocul, a ta zmes stylov, to je ako pripaleny obed