Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

EDAIN - Through Thought And Time CD Pařát Magazine 2009

Již od začátku mi bylo jasné, že přelouskat tuto desku bude stejně obtížné jako správně přečíst název desky, když se neumíte anglicky ani usmát. To už je dané hned, když se podíváte na počet skladeb a délku desky. Zjistíte totiž, že na ploše necelých 35 minut se povaluje pouze pět skladeb, což dá průměrnou délku jedné kompozice  necelých sedm minut. Do tohohle jít, to chce kus odvahy…

A první dojem se ukázal jako ten správný. Skutečně si připadáte jako na rally, kdy se valíte autem od zatáčky k zatáčce, přes kopec do lesa, z lesa do otevřené krajiny a takhle stále dál… Pokud máte rádi složité hudební tratě, je tato deska napsána pro vás. Neustálé hudební výkyvy vás nenechají spát ani odpočinout. Zde není žádná pomyslná rovina pro klid smyslů. Sotva odezní jedna melodie, naváže druhá, jakmile si zvyknete na jeden rytmus, okamžitě se změní v jiný. Hudba se tak mění jako chameleón.

Je jisté, že se zde jedná o jasný záměr a řekněme co do počtu techniky a progresivity, to záměr zdařilý. Otázkou zůstává, zda muzika není příliš překombinovaná a tudíž nelogická, neřkuli nezajímavá. Kde je ona pomyslná hranice správnosti a vylazenosti   těchto dvou bodů? Nemohu si pomoci, ale tuhle hranici našel na celém světě pouze jeden člověk a recept si vzal patrně do hrobu, protože zůstal nikým nepřekonán. Pro smůlu všech jeho následovníků zvedl laťku tak vysoko, že  se zdá být nepřemožená a každý kdo se o to pokouší zůstává hluboko pod ní.

Je mi jasné, že kluci dobře vědí, že se z nich nestanou čeští Death a každý pokus dostat se do výšin alb Symbolic nebo The Sound Of  Perseverance je mi sympatický. Mě je zase jasné, že když už má někdo v krvi tento způsob skládání, tak lze jen těžko něco měnit. Nicméně já by jsem možná raději občas valil po té pomyslné rovině, než se stále namáhavě prolínal složitým labyrintem. Snadno se stane, že si pak někdo nabije hubu…  Zároveň bych zapracoval na zpěvu. Připadne mi, že na desce hraje druhořadou roli a to je určitě velké mínus. Celkově se pak může materiál zdát nezajímavý – bez života. Těžko se zde soudí. U mě osobně jsou na albu věci, které mě přitahují (technika kytar, pěkné vyhrávky) a které mě zase odrazují (nekomptabilita skladeb, nedůrazný zpěv). Je to na každém posluchači jak se k desce postaví. Určitě to ale chce čas a trpělivost, aby ji mohl strávit.

Seznam skladeb:
  1. The Down Spiral
  2. Fragments Of Frail Designs
  3. Aphrodisiac
  4. Eden Lies Obscured
  5. Earn Your Pain
Čas: 34:12

www.edain.cz

Zveřejněno: 31. 10. 2009
Přečteno:
3514 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář