Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PUNISHMENT 18 - Punishment For Fuckin\' Metalheadz, Kompilace 2009, Punishment 18 Records

Žádné zbytečné chození kolem horké kaše, ze slunné Itálie, přesněji z brlohu vydavatelství Punishment 18 Records nám přilétla výběrovka „Punishment For Fuckin’ Metalheadz 3. A jelikož se necítím být žádným „metalheadz“ a recenzovat kompilačku (navíc od mnoha různých interpretů) je jako recenzovat filmový trailer, nebudu se nikterak zaobírat historií/personáliemi jednotlivých smeček na CD, jelikož by nás to všechny brzy přestalo bavit.  Úvodní slovo patří Coram Lethe a jejich kousku „Mystical Pentagram“, jež přestaví mix melodického black a death metalu přesně tak, jak to mají zvláště mladí finové rádi. Trendy harsh (v mixu upozaděn), veleklasické, průměrné zastavované melodické riffy z finské školy počátku 21.století. Přišlo mi to trochu jako spojení epického melodic deathu Amon Amarth s Children of Bodom, či Arch Enemy. Nic zajímavého.

Dvojku obstarávají thrash metaloví Ancient Dome, kteří pro změnu připomenou staré Testament (i vokalista nápadně připomíná Billyho), umca umca rytmika, punková rozjuchanost, thrashující pohoda, leč znovu nikterak výrazná.

Následující „Brain Dead“ přicházejí s vylepšeným zvukem, podobně zasekávanými thrashujícími kytarami, groovy basou, vokál tentokrát tíhne někam k Halfordovým fistulím a šlehající nenávisti starých Sodom/Venom. Ujde to, škoda očividně italského akcentu vokalisty, jinak riffy jsou někdy z druhé poloviny 80. let a pokud jste zvyklí na šlapavost Exodus někdy z období „Tempo of the Damned“, tak to je přesně ono.  Kvituji kvalitní harmonické sólo, ovšem není čas okounět kolem, čeká nás ještě dobrých 16 tracků.

O naši pozornost se hlásí Exence a jejich vál „We Will Never“. Podivný křiklavý vokál, jež se vloudil do sonických vln melodického thrash/deathu , pískavé kytary, kvalitní bicí part, dobré mezihry, ovšem naprosto nemožně przněné špatným vokálním vystoupením. Ovšem poznamenávám si, že muzika nebyla špatná. Tuctová, ale vcelku únosná.

Pátí „Kadavar“ se do toho konečně opřeli a svým blastujícím pekelným death metalem ukázali, že Italové nejsou pouze samé „houpání slonem na plážích“, ale když se chce, všechno jde. Krví podlitý, užasný low growl, thrashující riffy jako z dílny Kataklysm raných 00’s, bohužel od druhé minuty nuda. Kluci se asi chtěli svými vyhrávkami a všemožnými úlety od ústředního riffu dostat někam do vod Dying Fetus, ale ty už jsou dávno obsazeny lepšími spolky a karavelu Kadavar hravě potápějí. Vyzkoušet jejich album, píši si poznámku.
Následující Urto s jejich neurvalým, jako myš šedivým thrashem s nepadnoucím vokálem mi naopak neříkají vůbec nic, takže se ani nesnažím,  a jako splašený rychlík si razím cestu plackou.

Druhý zástupce mrtvého kovu, mně už ne tak úplně neznámá kapelka „Edema“ opět roztočila svůj death metalový kolotoč, ve kterém se mísí prvky sludge, deathcoru a věru tradičního groovy death metalu, jednoduše takoví trochu „vylepšení“  Disbelief.  Jako vždy mne Edema překvapili skvělou koncovkou s čistými vokály a hlavně dobrými vyhrávkami. Jednoznačně palec nahoru, z kompilace vyčnívají celkem jednoznačně.

Vcelku inteligentní muziku střídá alkoholická thrashující tancovačka kapely „Alkoholizer“ s hospodskými samply na počátku, punk/hc přístupy a vychlastaným hospodským vokálem. Samozřejmě nesmí chybět vyřvávané vokály, ten kdo si libuje v Tankard, tu bude jako doma.

       „Shock Troopers“ a „Blades And Rods“ zaspali někdy v osmdesátých letech, ovšem já bych si na vaem případě raději pustil originál od Slayer či Metallicy, tohle je dost divné spojení Kill ‘em All a Slayer. Angel of Death ripoff jako prase, mezi námi.
Methedras jsou proti tomu  celkem povedeným spojením death/coru a thrashe, rozhodně mne svou skladbou „Slave Your Mind“ přesvědčili, a v budoucnu se na jejich debut určitě mrknu.
Jsme na deseti skladbách, ale aby to stálo za to, oblaží nás Punishmenti přídavkem další skladby od každého výše zmíněného interpreta, ovšem, jelikož již všichni víme, o co se bude jednat, nezbývá mi, než dodat, že ten, kdo hrál nudu předtím, ji hraje dál a kdo za něco stál..stojí stále.

Tentokrát nehodnotím známkou, to dost dobře nejde. Zajímavá, leč možná že ne tak úplně potřebná kompilace mladých italských kapel, sdružených pod hlavičkou Punishment 18 Records. Nic víc, nic míň. Potenciál tam vidím tak ve dvou jménech, zbytek se nejspíše ztratí v moři undergroundu. Proč ne, alespoň budou mít mladí metalu chtiví Italové nač chodit. Tedy jestli chodí. Howgh, domluvil jsem.

Čas: 79:29

Seznam skladeb:
  1. Coram Lethe - Mystical Pentagram
  2. Ancient Dome - Tyrants
  3. Brain Dead - Till The End Of Time
  4. Exence - We Will Never
  5. Kadavar - From Flesh To Sorrow
  6. Urto - Remote Control Seizure
  7. Edema - Default.
  8. Alkoholizer - Alkoholic Metal
  9. Shock Troopers - Blades And Rods
  10. Methedras - Slave Your Mind
  11. Coram Lethe - Half Identity
  12. Ancient Dome - Ancient Dome
  13. Brain Dead - Dreaming Your Fear
  14. Exence - When Words Are Loosing
  15. Kadavar - Towards The Abyss
  16. Urto - Mind Forged Manacles
  17. Edema - Purchasing Your Own Illness
  18. Alkoholizer - Resuscitate
  19. Shock Troopers - Vice
http://www.punishment18records.com/

Zveřejněno: 18. 10. 2009
Přečteno:
3336 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář