Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
HEIDEN – Andzjel

BE FADING FAST - Victims CD 2008, Cre@tes prod.

Tak se ke mně dostává také poslední CD kapelky Be Fading Fast z Nového Jičína, která se vzhlédla v death metalu ze staré české školy (Christopher a spol. sro) a nakroutila debutový vál nazvaný jednoduše „Victims“. Jestli bude obětí posluchač, či nikoliv si dovolím posoudit již z první „Going Through War“, jež začíná jakýmsi riffem někam z hc školy, ovšem brzy se stáčí k již známým útesům death metalu, který byl v našich končinách hlavně ve druhé polovině 90. let značně hrán a oblíben. Disharmonická sóla ze staré školy, valchující riffy, zastřený vokál pana Masterse, jenž nádherně doplňuje tu klasiku vůkol. Ihned první, co mne zarazilo, bylo naprosto podivné nazvučení bicích Smetáka, jelikož takhle se kopáky opravdu nezvučí. Jako neříkám, že je to nějaká tragédie, ale vždyť to skoro není slyšet, hernajs a  vůbec – všelijakým způsobem to chrastí, brumlá, no nic moc. Kytary jsou naproti tomu v pořádku a ačkoliv ne vždy předvedou opravdu prvotřídní práci, je očividné, že se oba aktéři snaží, seč jim síly stačí a spravují tím také trochu můj špatný dojem ze zvuku, jenž se vyklubal z Pustějovského studia Tony Sound.

Věřím že před lety by mne tvorba Be Fading Fast s postupy, zlomy skladeb a všemožných slajdů po hmatníku celkem brala, dnes již a s až nechutně přibývajícím počtem kapel na posluchačském kontě musím žel prohlásit, že dříve to bylo jiné kafe. Dnes z tohoto death metalu zbyly jen prázdné fráze, které se musejí nahustit něčím novým, jelikož jinak má člověk prostě tendenci sáhnout po starších, osvědčených dílech. A to je naprostý případ Be Fading Fast. Dobrá sehranost všech zúčastněných, chuť hrát a psát na straně jedné, ovšem jiná doba a také směr ubírání se metalu na straně druhé. Máte chuť na death metal z 90. let s minimem invencí? Pak budou tito Jičíňáci tím pravým ořechovým.

 Přesvědčí vás o tom svými low – pinchy ve čtyřce „I Lost My Identity“, střídáním temp a kvalitními sóly v „To Fallen Ones“ , vše ovšem zabíjí občasná slabší skladba (velesubjektivní názor, ale pro mne například „Murder of My Nation) či více nebo naopak méně zlomů, než by bylo zdrávo. Občas se ten death také trochu rozdrolí, ovšem naštěstí je brzy vrácen zpět do svých kolejí nějakým pěkným thrashovým riffem či jinou harmonickou parádičkou.

Inu, nechtěl jsem být od začátku zbytečně přísný, a také, že nebudu. Kapela Be Fading Fast jednoduše natočila nahrávku, jež velice pěkně dokumentuje poměry na dřívější death metalové scéně. Sice v současné době již nikterak nepromluví do žánru, ovšem dle mého se o to ani nesnaží a s vědomím, že v jejich ranku existují stovky lepších spolků, dávám hezkou šestku. Pokud bude do příště akurátně pohlídán zvuk a trochu dospěje činnost skladatelská, bude to ještě výše. To si pište. Čistě old – school záležitost!

Čas: 35:36

Seznam skladeb:
  1. Going Through War
  2. Victims
  3. Lament Configuration
  4. I Lost My Identity
  5. To Fallen Ones
  6. Murder Of My Nation
  7. Angels Never Come
  8. Spill The Hate
  9. Shades of Death (Fading pt.1)
  10. Entering Eternity (Fading pt.2)
http://bandzone.cz/befadingfast

Zveřejněno: 25. 08. 2009
Přečteno:
3335 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 12. 2011 10:53 napsal/a Milan
Be Fading Fast - Global Attack
Nový CD by si určitě recenzi zasloužilo, právě posloucham ukázky skladeb na Bandzone, nezní to vůbec špatně... :-)
22. 12. 2011 18:12 napsal/a Vader
no
Mě opravdu příjeně překvapili. Dneska mi vyloženě sedli do nálady. V Pařátu maj za pár kaček. Ke stažení to je taky.
22. 12. 2011 17:43 napsal/a DW
Zrovna
sem na to čuměl, do toho bych se pustil snad i rád, snad se to povedlo..
22. 12. 2011 17:33 napsal/a Vader
Be Fading Fast - Global Attack (2011)
Co takhle recenzi na nové album Be Fading Fast - Global Attack (2011) :))) Nechci naléhat, ale album je skvělý !!! Myslím, že každej old schoolák musí bejt moc spokojenej........