Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Torture Killer - Sewers CD 2009, Dynamic Arts Records

Tři roky trvalo, než se vrátili Finští hrobaři s další, již třetí, plnohodnotnou nahrávkou nazvanou Sewers. Předchozí album Swarm! kapelu proslavilo především díky hostování světoznámého chrochtače ze Šesti stop pod zemí (Chrise Barnese), z jejichž repertoáru byl také převzat název. Netřeba delšího poslechu aby dosud neznalý posluchač poznal, že SFU jsou opravdu velkým vzorem této sebranky z města Turku.

Swarm! jsem před pár lety několikrát poslechl a tímto pro mě byla kapitola Torture Killer uzavřena. Kdybych nedostal jejich novou placku na recenzi, asi by tento stav pokračoval i nadále. Předchozí album byl jednoduše solidní, ale přeci jen odvar SFU. Sice se tu a tam našel moment, který originál převyšoval, ale to bylo tak celé. K Sewers jsem tedy přistupoval velmi skepticky a výsledek – lehce nad očekávání (tedy o něco lepší, než hrozné). SFU jsem v mladším věku rád poslouchal a tak občas nostalgicky zamáčknu slzu při poslechu prvních počinů, které pro nás tehdy byly vrcholem dokonalosti (inu mladí kluci). Album True Carnage se mi též ještě celkem zamlouvalo, ale pak to šlo (alespoň z mého pohledu) se SFU prudce z kopce a ač jsem zkoušel poslouchat novější alba, nikdy mě to nějak extra nebavilo. Albu Sewers musím přiznat, že se poslouchá lépe, než poslední SFU. Ovšem to je asi tak všechno, jinak se stále jedná o plytkou kopírku, která jen dotáhla k dokonalosti SFU styl, kdy samotní „zakladatelé“ již nevědí kudy kam a raději dělají cover verze.

Torture Killer však u mě mají jeden kladný bod a to za zařazení i starších vlivů SFU. Přeci jen songy jako I Bathe In Their Blood, či Sewers jsou solidní záhrobní pecky, dle raných alb Barnese a spol. Klasické old schodové riffování, u-ca bicí a sakra temný chropot, to jsou Torture Killer. Zde není příliš o čem se rozepisovat, toto album bych shrnul jedinou větou a to: povinnost pro všechny maniaky do Six Feet Under, Torture Killer vydali placku, která amíkům nakopala pr**el, nic ví, nic míň. Celkově je to však nenáročný poslech s velmi solidní produkcí, kdy potěší i příjemná délka, která jen těsně nedosahuje stopáže 30 minut.
Nevím, jak hodnotit, nebýt SFU, je tohle fošna jako blázen a pro old-school maniaky naprostá bomba. Avšak předpokládám, že fans Six Feet Under raději poslouchají originál a ostatní to raději neposlouchají vůbec. Kapela tak zřejmě musí hodně makat na koncertech, protože to je zatím jejich jediná šance, jak se vymanit ze stínu svých vzorů. Třeba se na příštím kotoučku doslechneme něco, co nás zvedne ze židlí, ale tady se to nepovedlo.

Čas: 29:12

Seznam skladeb:
  1. Crypts
  2. I Bathe In Their Blood
  3. Art Of Impalement
  4. By Their Corpse
  5. Coffins
  6. Rats Can Sense The Murder
  7. Scourging At The Pillar
  8. Sewers 
Web: www.torturekiller.com

Zveřejněno: 26. 08. 2009
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2009 11:44 napsal/a Dharm
2DW
Neboj, Marty vi moc dobre, kdo jeste nedopsal sve recky a tvrde je vyzaduje.. :-D
26. 08. 2009 00:09 napsal/a DW
myslel že už to nebudeš psát a zapoměnls na to :).. Každopádně, jak jsem psal, proti novejm SFU je tohle pohádka, ale starý SFU jsou holt starý SFU, o tom žádná.