Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE - Část 1. - Co tě přivedlo k metalu a pamatuješ si na svou první zkušenost s tímto stylem?

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE – část 1.

Jelikož člověk stále píše o jiných, ptá se jiných, přijde mu posléze docela divné, že má odpovídat na dotazy, které pravidelně pokládá spíše druhým. Avšak protože, jak doufáme, chcete společně s námi alespoň trochu poodkrýt myšlenkovou clonu „pracovníků“ Fobia Zine připravili jsme pro vás takový „oběžník“ s 10 otázkami, kterými přitom budeme postupovat přehledněji, tedy po jednotlivých dotazech..

A protože nechceme nikoho zvýhodňovat, jednotlivé názory členů redakce jsou seřazeny tak, jak jdou redaktoři po sobě na „redakčním listu“. Přejeme příjemné čtení.

O: Co tě přivedlo k metalu  a pamatuješ si na svou první zkušenost s tímto stylem?

Márty

Spíš kdo, byl to spolužák na základce, někdy v šestý třídě (1987), zkušenost kterou nejde zapomenout, byly to alba Manowar a Helloween :)) tenkrát nám to přišlo jako neskutečnej nářez. Posléze se přidali Iron Maiden, Metallica, Slayer, Megadeth, Motorhead, Testament, W.a.s.p., Death a pak už to šlo z kopce... z českejch kapel Vitacit, Arakain, Citron a Torr... těch kapel bylo samozřejmě víc, ale tohle byl začátek...

Corbow

To si piš, jako kdyby to bylo dneska....Šel jsem takhle ze školy a potkal jsem svýho úplně nejvíc největšího kámoše a ten povídal něco vo tom, že má novou muziku „vod mejdnů“. Tak jsme šli k němu domů... a od té doby mám úvodní riff k Aces High uložen navždy v palici. Samozřejmě následovala nutná koupě kazety a pirátské přehrání:))No a pak už to jelo samo:)))

Manafob

Byl jsem silně ovlivněn svým bratrem :-) Naprosto přesně si nepamatuju, ale bude to někdy mezi léty 1992-1993 a jako jedna z prvních kapel Iron Maiden, Helloween..

Johan

Tak jestli si dobře pamatuji, tak to bylo na střední škole ve Volyni někdy v roce 1984 nebo 1985. Do té doby jsem muziku moc nevnímal (snad jen OLYMPIC), spíš jsem se věnoval sportu, přírodě a knížkám. Zlom přišel, když jsme začali chodit na taneční zábavy, kde hrály rockovky ODYSSEA, PARKÁN, EXTRABAND, CODA a taky kapely, které koketovaly s metalem (třeba ORIENT) a hrály vlastní i převzaté skladby od svých zahraničních vzorů (JUDAS PRIEST, ACCEPT, IRON MAIDEN, HELLOWEEN), jejichž kazety sháněl spolužák, který měl příbuzné v Německu. Pak se to rozhýbalo i u nás, nejdříve CITRON, TUBLATANKA, VITACIT, ARAKAIN, potom se jelo na metalové vánoce 1987 do Prahy, kde zahrála FATA MORGANA do té doby neslyšený nářez, takže honem do fan clubu. Nezapomenutelný rok 1988 už jsem prožil v Praze a se spolužáky ze školy jsme vyráželi na „Barču“ na TÖRR a další. Vrcholem pak byly dvě přehlídky Death Metal Session, kde vystoupili KRYPTOR, DEBUSTROL, ROOT, KRABATOR..., pak přišli MASTER´S HAMMER a od té doby mě to drží...

Yvor

K metalu, a všeobecně k rockové muzice, mě přivedl kamarád. Bylo mi tenkrát asi 13 a musím se přiznat, že mě tento styl okamžitě uchvátil. Tenkrát ještě žádný CD nebyly a tak jsem domu dotáhnul hromadu kazet. Rád na tu dobu vzpomínám…

Agos

Jasně, byl to kamarád, který se v mých devíti letech pozastavil nad mojí sbírkou kazet a řekl: „Co to tu posloucháš za hrůzy. Alespoň něco, Tublatanka, to je totiž metál, abys věděl. To je dobrý.“ Pak mi ještě psala jedna dívka z Ukrajiny, se kterou jsem si dopisoval, v rámci školních aktivit, že poslouchá metal. Já netušil o co jde, ale chtěl jsem být in, tak jsem napsal, že já taky. No a pak jsem šel na burzu (za komunistů jediné místo, kde se dalo něco kloudného pořídit) a vyšmelil tam za něco album „Peklo přichází do tvého domu“, kde byla spousta kapel a hlavně Metallica, která mě uchvátila. Peklo vážně přišlo a metal mě lapil. Když jsem se pak dostal k Slayer, Death a po revoluci v Anglii k Autopsy, měl jsem jasno, co chci hrát :-).

Pushkin

K metalu mě přivedl rokenrol  - Elvis Presley a spol. Pak jsem zaslechl The Ultimate Sin od Ozzyho a bylo hotovo :-)

Goro

Tak mohlo to být někdy v letech 1990 - 1991 a určitě u toho byl můj redakční kolega Mafek, který mi na základní škole metal neustále hrnul do hlavy. Zcela fatální vliv na moji osobu pak mělo album Metallicy … and justice for all a první skladba Blackened. Hned po prvních tónech jsem věděl, že tudy vede moje cesta.

Dharm

K rockové hudbě mě přivedl otec, který mi odmalička pouštěl Ozzyho, Black Sabbath, Deep Purple, Jethro Tull atd.. K metalu jsem se pak dostal asi ve čtvrté třídě na základce, když kamarád přinesl Sepulturu, to pro nás bylo tenkrát velké pozdvižení a tehdy to všechno začalo.

Mafek

Metal poslouchám od konce osmdesátých let minulého století. To jsem byl ovšem ještě malý spratek. Zásadní pro mě bylo získání ohrané kazety s albem Pleasure To Kill od Kreator, od jednoho kamaráda ze základky. To mě hodně sebralo a věděl jsem, že tohle je to pravé pro moje uši. Od té doby šířím metalové poselství:o) Metal je moje karma.

Orbb

K metalu jsem se dostal díky kapele Metallica, kterou jsem začal poslouchat na střední. Začínalo to černým albem, postupně jsem poznával jiné a jiné spíše heavy metalové kapelky. Jednou se mi do ruky dostalo CD Symbolic od Death a sám každý moc dobře ví, co to s člověkem udělá, když slyší prvně takový „nářez“. Od té doby jsem se hnul prakticky jen jednou a to, když jsem poznal My Dying Bride, kterým jsem naprosto propadl. Dnes je už tolik neposlouchám, nicméně pořád pro mne zůstávají jednou ze srdcových záležitostí

DW

K metalové muzice mne přivedla kapela Metallica, konkrétně album „Kill ´Em All“, jako myslím poměrně velkou část mé generace, která je s tímto stylem spřízněna. První extrémnější kapela, co jsem kdy slyšel, byli tuším švédsko/němečtí Violation se svou první nahrávkou. Tenkrát jsme se s kamarády smáli tomu „příšernýmu chrochtání“. A vida, za pár let mě po pár minutách bez growlu ve sluchátcích začnou svrbět sluchovody..

Nathanella

Bola to prirodzená náklonnosť k tomutu štýlu, ktorú jednoznačne vytvorili a podporovali moji bratranci a to viac menej od malička. Metal počúvam cca od 11 rokov.

 

Zveřejněno: 05. 04. 2009
Přečteno:
3224 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář