Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DISARMONIA MUNDI - Mind Tricks CD 2006, Scarlet Records

Je to zvláštní, ale i v dnešním, přetechnizovaném Světě existují kapely, kterým se, navzdory jejich nepřehlédnutelnému talentu nedostává ze strany fans ani zdaleka tolik uznání, kolik by si zasloužily. Přesně to je i případ italské kapely Disarmonia Mundi, vedené multi-instrumentalistou a skvělým „songwriterem“ Ettorem Rigottim, hrající ve svých prvopočátcích progressive death metal. Již jejich první album, „Nebularium“ bylo poměrně dost dobrým útvarem, který potěšil všechny příznivce tvrdé hudby, kombinované s lehkým dotekem melodiky. Když však na album druhé, „Fragments of D-Generation“ nastoupil slovutný pěvec Björn "Speed" Strid, který měl ve své době vedlejšáků ve vztahu k Soilwork požehnaně, bylo jasné, že se schyluje k něčemu velkému. A opravdu, album bylo na svou dobu neuvěřitelnou šlehou, po které všichni melodeathaři, alespoň trochu se orientující v, řekněme, low-streamu, skočili jako kočka po rybě. A že to byla výživná ryba, o tom vůbec nepochybujte.

Přesně dva roky poté pak následuje nahrávka "Mind Tricks", o které jsem se rozhodl, jelikož jsem prostě na netu nenašel česky psanou recenzi, z vlastní iniciativy trochu poreferovat. Předně, oproti předchozí nahrávce se poměrně razantně změnil sound. Kapela má o dost čistší produkci (jestli to ještě vůbec jde), a co víc, tentokrát se na nahrávce vystřídají celkem 3 (slovy tři) vokalisté, Bjorn, Ettore a Claudio Ravinale. Všichni přitom obstarávají různé vokály, Ettore s Bjornem se dělí o čisté vokály v refrénech, přitom pan Strid pochopitelně pokračuje v tom, co dělá v Soilwork. Skřeky poté obstarává právě Claudio, známý ze své domovské formace 5 Star Grave. Myslíte si, že 3 vokalisté nevyhnutelně způsobí hudební maglajz? Ale co vás nemá, naopak vše jim dokonale šlape, jelikož songy jsou právě třem vokálům napsány na tělo. Co mne překvapilo je, že, ačkoliv každý zářez obsahuje refrén, stejně tracky působí o něco brutálnějším dojmem, než u domovské formace Bjorna. Neptejte se mě ovšem proč, nedokázal bych na to odpovědět, prostě mi to tak připadá.

Riffy jsou pak naprostá božárna a pochybuji, že byste v posledních letech (album vyšlo v roce 2006, podotýkám) našli v žánru o moc lepší záležitost. První, Ressurection Code“ je spíše jakousi přípravou na to, co se rozjede ve dvojce, titulní „Mind Tricks“. Již od prvních vteřin je to neuvěřitelná bagrovačka, s moderními klávesami ve stylu „práce země“, pinch harmonics střídají další kytarové vychytávky, je to prostě naprostá lahoda pro fanoušky melodic death metalu. Vokály se mění s ďábelskou razancí, hned po několikerém poslechu desky pak máte pocit, že je vše až neuvěřitelně profesionální.. Na „Celestial Furnace“ poté dostali největší prostor hlavně Strid a Claudio, sem tam na vás vyskočí brutálně odvedený growling, což jsem po směřování „Fragments“ tedy příliš nečekal.

Pokud pro nic jiného, již pouze pro čtvrtý track „Nihilistic Overdrive“, se vyplatí album slyšet. Nejen, že obsahuje nechutně nakažlivý refrén, ale stejně tak kytarové riffy patří k těm nejlepším na albu. Jsou striktně melodeathové s tím, že jsem ani u 5 Star, ani u Soilwork neslyšel o moc lepších. Naprostá jízda. Text, který ve sloce jezdí i takové fráze jako „I pull the plug and you're fucking gone“ je pouze třešničkou na dortu. Následující „Parting Ways“ sice ani náhodou nedosahuje kvalit předchozího útvaru, avšak rozhodně neodchází zahanbena. Uprostřed skladby vás nejspíše dostane mezihra, která je groovy až na půdu, doprovázená zajímavými vyhrávkami.

A takto bych mohl pokračovat skutečně do nekonečna, ovšem jelikož vás nechci nudit sáhodlouhými popisy jednotlivých „božáren“ a průjmem superlativ, radil bych vám, abyste se po nahrávce podívali. Nic za to nedáte a já pevně věřím, že pokud fandíte, zvláště starším Soilwork (někde kolem Stabbing the Drama a starším), bude se vám Disarmonia velmi zamlouvat. Mně osobně se zamlouvá snad i více než výše zmíněné bandy, ale to už je na vás. A ačkoliv jsem poslouchal všechny desky Disarmonie snad stokrát, tato pro mne z pomyslného souboje vychází nejlépe, ačkoliv povětšinou mají fans raději taktéž skvělé „Fragments“.. „Mind Tricks“ jsou však pro mne skvěle vyváženou nahrávkou, dobře vyprodukovanou a hlavně skvěle napsanou a odehranou. Co víc si přát..

P.S.: Někdy tento rok by snad mohla vyjít nová deska kapely, ale nikdo přesně neví (prozatím ani Ettore) kdy. A kapelu mezi koncertními nehledejte, jde o čistě studiovou záležitost. 

Čas: 45:22

Seznam skladeb:

  1. Resurrection Code
  2. Mindtricks
  3. Celestial Furnace
  4. Nihilistic Overdrive
  5. Parting Ways
  6. Venom Leech and the Hands of Rain
  7. Liquid Wings
  8. Process of Annihilation
  9. Last Breed
  10. A Taste of Collapse
  11. Mouth for War (Pantera cover)

http://www.myspace.com/disarmoniamundi

http://www.disarmoniamundi.com/


Zveřejněno: 19. 04. 2009
Přečteno:
3362 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář