Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Secret Of Darkness - …And The Dark Begins CD 2008, vlastní vydání

Dva dny po rozhovoru s kytaristou Secret Of Darkness - Davidem, který si zde na Fobii můžete přečíst - našel jsem ve schránce jejich EP o kterém jsme se také zmiňovali. Varnsdorfská kapela nenechala nic náhodě a tak se temná metalové srdce mohou pokochat trochu klišovitým, ale na druhou stranu naprosto trefným obalem, který minimálně gotické ladies rády uvidí a který především sedí k hudbě Secret Of Darkness.

Jak už asi každý pochopil, tato mladá kapela se snaží prosadit se stylem, který by se dal označit jako melodický dark metal s velkým odkazem na průkopníky melodického black a death metalu. Ač se kapela snaží o moderní projev, old school z tohoto dílka dýchá na míle. Pokud bych měl srovnat, tak hudebně se jedná o mix všeho možného přibližně deset až patnáct let zpět a náladou a občas i postupy mi nejvíce připomínají starší Cradle Of Filth. Podle zařazení známého songu Dimmu Borgir – Mourning Palace do svého živého playlistu, vzhlíží kapela i k těmto velikánům, ale to už v hudbě tolik slyšet není.

Co nás tedy na nahrávce čeká? Po klasickém intru se rozjede to, co běžně v recenzích nazývám dobře odvedená nuda. Kompozice, postupy, vše je uděláno přesně tak, jak by každý čekal a překvapivých okamžiků, či zvratů je zde jako šafránu. Přesto si nemyslím, že by tato kapela zmizela v propadlišti dějin tak jako spoustu jim podobných a to z jednoho prostého důvodu. Je slyšet, že kapela to dělá pro radost a živý koncert byl skutečně energický a přesvědčivý. Tudíž když kapela zapracuje na samotných skladbách a uchová si energii, mohli by hodně zabodovat.

Ještě se ale vrátím k jednotlivým skladbám. Úvodní song Enslaved In My Dreams bych klidně označil i za nejhorší na celém albu, zde skutečně chybí něco jako nápad, naprosto klasická pecka, která zapůsobí naživo anebo chytne za srdce nenáročného posluchače. Úplně pak posluchače dodělá otřesné infantilní sólo. Následující Innocent Souls je potom jiné kafe, celkem klidná, spíše doomová věc, ale celkově působí proti té první o hodně lépe. Skvělá gradace a pěkné, silné melodie mě zaujaly, škoda pak naprosto starodávné pasáže kolem pomalé sypačky a ty Crematory v klávesách taky nejsou žádné terno. Damnation From Hell jest věc následující a zde se asi nejvíce projeví vliv COF, ale kupodivu u této skladby mi to vůbec nevadí a naopak si myslím, že ani samotní COF by se za něco takového nestyděli v době kdy hráli takhle. Zase je tu ale problém neustálého opakování dokola toho samého a ty vyhrávko-sóla bych vyškrtl úplně. Téma pohřbu pak v dalším intru Funeral SOD vystihli poměrně trefně a ani ne po minutě jsme v posledním songu Forever který bych hodnotil stejně jako věc první. Abych ale zase něco pochválil, tak zmíním zvuk alba, protože to celé kapela nahrála na koleni ve zkušebně. V porovnání s normálním studiem je to slabé, ale na home made je to vcelku povedené.

Tato recenze je velmi kritická a já to tak píšu úmyslně, protože u Secret Of Darkness věřím, že by se mohli vyvinout ve celkem kvalitní kapelku, ale to bude chtít hodně zamakat především skladatelsky. Celkově se ale toto EP vůbec neposlouchá špatně, myslím, že si najde hodně fandů, kteří mají rádi tuto hudbu, protože jim podobných kapel u nás moc není. Sečteno podtrženo, když vezmu v úvahu, že se prakticky jedná o začínající kapelu, je toto EP i povedené.

Čas: 25:31

Seznam skladeb:

  1. Gate To Obscurity
  2. Enslaved In My Dreams
  3. Innocent Souls
  4. Damnation From Hell
  5. Funeral
  6. Forever

Web: www.secretofdarkness.com 


Zveřejněno: 10. 02. 2009
Přečteno:
3426 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 02. 2009 18:52 napsal/a Orbb
Zlý
Dharm!:_DDDD