Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

THE FIALKY - Šance CD Papagájův hlasatel records 2008

Pozoruhodný se mi to kousek dostal do ruky a to od pražských „punk rockerů“ The Fialky.  Nad tím punk rockem bych se trošku pozastavil, protože ať už kapela má základ jakýkoliv, s punkem má tato placka jen málo společného. Ani kapela samotná nevypadá jako ortodoxní punkers. Trošku mně to evokuje ne příliš příjemné vzpomínky na podobné kapely, kterých je v sousedním Rakousku celá kopice a každá je špatná.

To ovšem není případ Fialek, pakliže nebudeme nad ničím moc přemýšlet a připustíme si, že posloucháme starej dobrej big beat a nebudeme v tom více nic hledat. Hudba je příjemně odlehčená stejně jako texty. Vše stojí na průhledných jednoduchých melodiích a zpěvných refrénech a je třeba říct, že je to základ více než dost pevný. A to hlavně kvůli tomu, že na desce se střídá hned několik silných melodií a motivů.  Skladby se asi brzy naposlouchají, ale mají svůj půvab a nápad. Přiznám se, že jsem se nechal vtáhnout tou volností, kterou hudba přímo září.

V tomto případě jdou texty s hudbou ruku v ruce a tak není náhodou, že mně nejvíce zaujaly věci, které se mi líbí i po textové stránce. Abych tedy vypíchl některé z řady silných momentů, tak  se musím chytit hned jedničky Černý ovce, jenž hned v prvních tónech dá jasně najevo o čem to tady asi bude. Hned v úvodu se dočkáme pěkné melodie v závěsu ze silným hlasově zdvojeným refrénem. Příjemná mezihra s ne úplně hloupým textem a je tu zase refrén a konec. Prostě klasika. Co se týče textů, tak snad kromě jedničky se dá o punkových myšlenkách (a to ještě s notnou dávkou fantazie) hovořit ve skladbě Přátelé, kde se v silném refrénu zpívá. „Přátelé se neopouští, hajzlům se neodpouští, každý podraz se ti třikrát vrátí, tvoje chyby už nejdou vrátit.“  O punkovém stylu se nás kluci snaží přesvědčit ve skladbě Punk rock, kde se zpívá o punku jako životním stylu. Ale jak jsem naznačil na začátku. Punkových prvků je tady jako šafránu. Na to je hudba až dobře stravitelná. Spíše najdeme na desce více vtipu než-li nějaké dekadence. Skladba Tenisky je absolutní tancovačka s textem s nesmrtelným jmenovatelem – žena – který byl na zábavách přehrán už snad tisíckrát v několika různých variacích. Nutno dodat, že kapela to podává pěkně vtipně. Další text ve skladbě Single mně pobavil natolik, že ho musím ocitovat: „Začali jsme si spolu, můžou to bejt tři měsíce. Zjistila si o mně, že jsem vůl a já o tobě, že jsi slepice…“ To nemá chybu…

Ale aby jsem to zkrátil…  Prostě pokud máte rádi pohodový big beat se špetkou punku, je tahle deska jako zrozená přímo pro vás. Určitě budou  veselá i vystoupení kapely, takže si tam někdy odskočte.

Tracklist:

  1. Černý ovce
  2. Pogo
  3. Počernice boys
  4. Punkrock
  5. Je to pryč
  6. Přátelé
  7. Tenisky
  8. Podle jejich pravidel
  9. Singl
  10. Život song
  11. Víkend
  12. Rum a kola
  13. Šance

Čas: 37:12


Zveřejněno: 09. 02. 2009
Přečteno:
3710 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 02. 2009 19:39 napsal/a karlos
punk ?
Pic IFO!Nic ve zlém,ale THE FIALKY jsou 100% punkrock.Jako má dnes Metal širokej záběr,tak i částečně Punk.Myslim že nemáš zmapovanou melodickou odnož punku 70-80let,typu RAMONES nebo legendární Slovennskou \"PUNKovou\"kapelu Slobodná Európa u kterých se o žánru nepochybuje.Punk neni jen nekompromisní nářez typu THE EXPLOITED,kteří se svím hudebním umem sahají až do THRASH METALU.PUNK je i pohodička typu FIALEK kterým pogo taky sluší.Jinak s Tvou recenzí v podstatě souhlasím.Ještě bych vypích skladbu \"Je víkend\",která se na první poslech nejeví jako hitová,ale chyba lávky...:-)