Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ARMALION - Krok Do Neznáma, CD 2008, self release

Tak se ke mně dostává poslední deska „tak říkajíc thrash metalové“ kapely z Dobrušky a hned druhá skladba po prvním intru, nazvaná „Past“ nahodí poměrně hezkou nostalgickou atmosféru. První co vás při ní uhodí do uší jsou metalcoreové zpěvy a téměř punk – rockové, veselé riffy, které zhruba od poloviny skladby podepře vskutku pěkné, melodické sólo. Pro mě osobně je problémů, jak zůstat objektivním hned několik. Za prvé, česky zpívané vokály příliš nepodporuji (pokud se nejedná o folk metal, tam je to celkem i na místě) a za druhé – metalcore je pro mne něco jako španělská vesnice. I přesto všechno se mi dvojka moc líbila a těšil jsem se na další kousky.. Mno a přišlo docela zklamání, ale čert to vem.

Nazvučení nahrávky je něco mezi lépe vybavenou zkušebnou a amatérským studiem, bicí znějí jako automat naprogramovaný někde v Cakewalku, vokály jsou typicky českým hc řevo/zpěvem. Chlapci ovšem ukazují, že se pomalu ale jistě učí, navíc v jejich věku (kolem 21-22 let) toho mají ještě hodně před sebou. Trojka „Krok Do Neznáma“ se už nese na thrash metalových vlnách ve stylu Kreator, ovšem ruku v ruce s typickými zasekávanými metalcoreovými riffy v refrénech. Zlomy a vývoj skladby jsou docela v pohodě, zvuk je sice ještě o něco horší než ve dvojce a ty bicí znějí docela vtipně. Čtyřka „Lhář“ zase začíná country brnkačkou, poté je to zase klasický metalcore. Počáteční country se do skladby zase několikrát vrátí, je to docela dobrý ozvláštňující atribut, škoda že toto ozvláštnění se dostalo pouze do jakési latentní fáze a nadále rozvíjeno nebylo. Pokud bychom v riffové složce hledali kromě metalcoru nějaké další vlivy, snad gothenburská melodeathová scéna, ale to berte opravdu s rezervou.. Spíše se toto přirovnání vztahuje na nové ukázky (dostupné na bandzonu kapely), než na toto debutové album, které se nese spíše na vlnách německé klasiky 80. a 90. Refrén páté skladby je jak z repertoáru Insanie někde z „Anarchy“ éry, nemohu si pomoci, ale vlivů je tam skutečně hodně, jen je nyní ještě správně poslepovat dohromady.

Zatím je to takové Frankensteinovo monstrum, ale však ono se to časem vstřebá a určitě najdete vlastní ksicht. Některé nápady jsou ještě docela naivní, jiné už poměrně ujdou, ale vše je to takové ještě v počáteční fázi a čeká to na patřičné doladění. Rozhodně hodně poslouchejte výše zmíněné německé klasiky a učte se, jak se strukturuje thrashová skladba hoši! Pokud budete chtít i nadále zůstat u českého jazyka, tak je to jistě chvályhodné, tak ale ať jsou pak refrény jaksepatří silné. Ty totiž k oldschool thrashi a vlastně i k metalcoreu patří. Také bych se na vašem místě přikláněl spíše ke skladbám kratší stopáže, málokterá kapela dokáže napsat skutečně parádní 6 minut trvající thrashovou skladbu (Communic, i když ti jsou bezesporu thrash/prog), aby i nadále zůstala dynamická a důrazná. Vám se to zatím i přes všechnu tu snahu nedaří, ale podle toho, co slyším z ukázek, mohlo by být příští dílko již docela solidním nářezem.

Prozatím je dobře, že jste si vyzkoušeli práci ve studiu a že píšete nové skladby, nyní se jen soustředit na pořádnou dynamiku a správné umístění vyhrávek tam, kde jsou opravdu třeba. V „Půlnočních zvonech“ totiž jistojistě ne. Pomalu mi vaše prvotina doznívá a já se jenom těším na další nahrávku. Ne proto, že bych od toho čekal již dokonalou placku, ale spíše jsem zvědav, jak moc se budete zlepšovat a hudebně i textově růst. Držím pěsti.

Čas: 42:09

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Past
  3. Krok do neznáma
  4. Lhář
  5. Král temna
  6. Zlo za zlo
  7. Vím co chci
  8. Metal hearts
  9. Slzy země
  10. Půlnoční zvony

Zveřejněno: 21. 02. 2009
Přečteno:
3991 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář