Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
OBSCENE EXTREME 2024

LOCOMOTIVE - MALEUS CARNALIS CD 2008, Antistar production

Chápu správně, že by toto latinské sousloví mohlo mít něco společného s kladívkem, nacházejícím se, společně s profláklou kovadlinkou a třmínkem, v našem sluchovém ústrojí? Je pravda, že jsem latinu již hezkých pár let k ničemu nepotřeboval, ale všechno se to vrací.

Mno nic, thrashcore banda s příchutí klasického deathu typu Six Feet Under se vrací s novým zářezem, a to po dlouhé půldekádě, která uběhla od předešlé desky „Ornament z Pijavic“(2003). A jelikož jsem pochopitelně měl tu možnost svého času všechny nahrávky Locomotive slyšet a byl jsem i pravidelným návštěvníkem jejich koncertů (byť ty mosh pity mě štvaly, jako vždy, ale k hc to asi(?) patří), tak jsem si před tímto albem ještě střihl jejich notně zprasenou (ve všech významech tohoto slova) cover verzi skladby „Highway to Hell“ od Acček, to abych si osvěžil sound této krumlovské bandy. Začíná první, jako vždy česky zpívaná skladba a mě by zajímalo, „Co mám dělat, když něco panáček sype.“ Tak asi narubeme nějaké to uhlí, nebo co, a vydáme se s pány mašinfíry dál po thrash/metalcore kolejích. Pamatujete si, když jsme tady před pár měsíci měli zapálenou diskuzi ohledně X-Core, plnou zaručeně pravdivých argumentací, neústupných obran a nadávek? Tak přesně tyhle X-Core Locomotive připomínají, s tím rozdílem, že vokál je o něco hlubší a na rozdíl od „iksáků“ stále zpívá česky. Hudba je jinak velice podobná, akorát s absencí čistých vokálů. To jsou pro mne (velesubjektivní hledisko, ano) pochopitelně body plus, sice se zase občas chlámu nad tou češtinou, ale jo, je to sranda.

Po první, rychle odsýpající skladbě přichází dvojka „Outsider“, jejíž první půlka je vysloveně nudnou záležitostí s recitativem a stále se opakujícím „riffem“. Sice se poté skladba alespoň částečně změní, ale nějak mi nesedla, nevím.Ve třetí, rychlé „MR.G.“ má kapela dokonce jednoho hosta a hádejte koho? No přece Garyho Meskila. To by mě zajímalo, jestli to Gary přišel nazpívat oběma kapelám najednou (jak X-Core tak Locomotive), nebo celý rok pendloval z USA do Čech, aby nazpívával našim metalcorovým kapelám songy. Čtyřka je klasický thrascoreový zásek, kapela nic příliš neřeší a jede stále dopředu, od sloky k refrénu, od refrénu ke sloce. Jedna skladba se povětšinou podobá další jako vejce vejci, bicí, které jsou typicky, coreově nazvučeny, často nasadí old school umca umca rytmy, produkce je slušná, avšak poněkud upozaděna je zase basa, což je však typickým prohřeškem téměř všech producentů.

Celých 43 minut proběhne v pohodové atmosféře, která vás příliš nerozptyluje, takže nahrávka jde použít i jako ideální kulisa pro jakoukoliv činnost. Je ovšem fajn, že se z placky nevytratila typická hc dravost, všechno je v tomto směru tam, kde má.

A já moc nemám, co dál psát. Pro fanoušky živelného, energického thrashcoreu bude nová deska Locomotive jistě dalším podařeným zásekem, jež je primárně určen pro živá vystoupení, kde si v mosh pitu mohou řádně pošlapat nohy a tancovat do bezvědomí tak, jak to mají rádi. Nám ostatním nezbývá, než je z povzdálí sledovat a poslouchat fajn hudbu.

Skladba, kterou bych doporučil i nefanouškům coreu: Zoo svět

Čas: 43:18

Seznam skladeb:

  1. Sedum
  2. Outsider
  3. MR. G.
  4. Kus Života
  5. Zabij Strach
  6. O Nic Nejde
  7. Zoo Svět
  8. Noční Můry
  9. Pálí Se Život
  10. Pěstí Za Mír
  11. Je Čas

Zveřejněno: 28. 01. 2009
Přečteno:
3399 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 10. 2009 10:03 napsal/a DW
Respect...
co:D?. Ale souhlasim s tebou, že občas mi trochu ujedou nervy, což rozhodně nebyl případ Locomotive. Tortharry jsem pochválil za jejich starší alba a jasně zmínil, že jsem fanda jejich starých věcí. To ovšem neznamená, že musím automaticky sežrat vše, co na nás kapela vybalí ne? Nebo snad i když Cryptopsy nahrajou novou deathcorem ovlivněnou desku a starším fandům se nelíbí, tak stejně kapele dají 9 za jméno? Recenze tu není od toho, aby sis dělal přátele mezi všema hudebníkama, ale napsal svůj názor na DESKU. Posloucháme tu hudbu už nějakej pátek, tak snad přeci jen trochu můžeme posoudit, co se jak povedlo. Znovu zdůrazňuji, pokud je nějaká recenze úplně mimo, tak si jí nevšímáš, mrkneš se kdo co jinde napsal a podle toho se rozhoduješ. Recky jsou spíše o zpětné vazbě pro kapely, aby zvážily, co se líbí lidem, kteří poslechnou za ten rok tuny a tuny muziky ze všech koutů světa. Ale o tý občasný útočnosti - už jsem se zklidnil a vše budu sepisovat s nadhledem a pochopením. Ovšem, stále bez RESPECTU.
02. 10. 2009 07:25 napsal/a corbow
:)
jj, par krizku na krku..na rokenrol stari, na smrt mladi:)) ...meli bysme to zabalit:))) PS: otazka zustala nezodpovezena.....a opet argumentace ad hominem..to opravdu nelze brat vazne
01. 10. 2009 23:39 napsal/a Pepé
Kde je problém?
..nejde přeci ale vůbec o to,jestli kapela dostane 1,nebo 10bodů pane,jde o styl kterým nevím jestli vědomě,nebo nevědomě kapely a jejich postoj k hudbě, nebo k textům znevažuješ,nebo spíše lépe řečeno urážíš...Většina kapel,vydávající desky,jsou již staří harcovníci a myslím že sebe i hudbu berou sakra s nadhledem,ale psát recenzi např:co jsem si přečetl u Tortharry,kde vyloženě ztrapňuješ muzikanty,kteří tady hrnou death od 90tých let,my nepřipadá moc v pohodě... Ano,souhlasím že se ti nemusí a ani nemůže líbit všechno a v tvém případě hodnotit týdně desítky kapel musí být velký opruz,ale málokde si přečtu recenze vyloženě urážlivé,to se na mě nezlob,jaké píšeš ty...Proti Mortician nikdo nic nemá,jen mě zaráží,když píšeš u jiných kapel o stokrát omletých motivech,textech u kterých se chlámeš,přitom nevíš jak to daný autor myslel aj,tak by člověk čekal,že jsi tedy zaměřen na intelektuální hudební a textovou složku a to zrovna Mortician nesplňuje ani průměrně,byť se neberou vážně-toť vše. Ono ani nejde o to,že v recenzích kde koho pozurážíš,neboť valná většina těch muzikantů má leccos za sebou a hezkých pár křížků na krku a tudíž si asi s takovou recenzí vytřou zádel a myslí si své-tady jde o to,že pokud ztrapníš mladé kluky,kteří se snaží něco vytvořit a pak si přečtou recenzi,plnou plivanců,tak jim to může vzít chuť něco dělat dál a přitom v nich může být potenciál jak kráva! Přečti si někdy recenze od Pana Korála,Špuláka,Bubeníčka a jiných,kteří píšou leta letoucí-nikdy jsem si nevšimnul jakýchkoliv urážek a to dokážou napsat objektivní recenze od popu,po grind core a o to jde pane...Ono tady v ČR platí mezi muzikanty takové nepsané heslo-RESPECT!!! a každý ví,co všechno se za tím skrývá...
01. 10. 2009 16:43 napsal/a DW
Mortician
hardcore rap to sice nejni, textově je to zombie klasika, ale co může sakra kdo mít proti Mortician :D? To už mi hlava fakt nebere, dyť je to gore sranda. Nikdy se vážně nebrali, na rozdíl od jiných kluků v kšiltovkách.
01. 10. 2009 16:34 napsal/a DW
No
vidíš to bych mohl někam frknout. Bohužel v současný době jsem zase trochu zavalenej prací a sotva mi zbývá čas na recky. Jinak co se český scény týče, AoH jsem solidně pochválil, ačkoliv spousta lidí jim vyčítá kde co, Bells of Acheron byla taktéž solidní deska, ale upřímně, v minulosti to byla pro mě osobně trochu jiná káva. Co se Locomotive týče, ty mám hodně v oblibě naživo a proč je vůbec píšu? Proč jako ne, v současný době všichni internetoví chytráci nadávaj na úplně všechny recenzenty všech periodik, je to recka od recky, takže podobný výlevy už řešíme naprosto v klidu. Recenze je jeden z možných pohledů na věc- ber nebo nech bejt. Nikomu nic necpu a netvrdím, že jsem na všechno odborník. Píšu, jak to slyším já. Toť vše.