Nejbližší koncerty
INSANIA

BLACK SABBATH – Paranoid, LP 1970, Castle Communications

Hordy doběla rozpálených kritiků ještě nestihly zchladnout ani do ruda a BLACK SABBATH už byli připraveni jim naservírovat další kousek na zvednutí krevního tlaku. Dnes mu říkáme „Paranoid,“ a je ukázkou toho, jak politika může ovlivnit nahrávací společnosti. Původním názvem alba měl být „War Pigs,“ ale to připadlo komusi až příliš odvážné, a tak bylo album nakonec vydáno pod usedlejším titulem „Paranoid.“ Album, které je nyní považováno za první heavymetalové album v historii.

Nicméně první písní alba War Pigs zůstala, a tak si můžeme vychutnat její geniální jako olovo těžký kytarový riff. War Pigs byla napsána údajně jako reflexe na válku ve Vietnamu, tak je tomu ale až u její (snad) poslední verze. Jejím originálním názvem byl Valpurgis, a přesně zapadala do okultních zájmů BLACK SABBATH. Valpurgis s originálním lze dnes nalézt na výběru „The Ozzman Cometh,“ kde byla přidána jako bonus. Při delším pátrání po YouTube pak lze nalézt i několik nahrávek „meziverzí“ této písně, která nakonec skončila jako War Pigs.

Co jako první udeří do uší (kromě sirény leteckého poplachu) je zcela specifické nazvučení alba s baskytarou v levém kanálu a kytarou v pravém. Kytara se tak s baskytarou výborně doplňují a ve výsledku působí téměř jako by v BLACK SABBATH dvě kytary opravdu byly. Ozzy už na albu zpívá svým typickým hlasem, takže vlastně až zde skutečně začínají koleje, po který vlak BLACK SABBATH až do rozchodů kapely jel.

Následuje nově titulní píseň alba Paranoid. Existuje i názor, že Paranoid je první punkovou písní v historii. Punku příliš neholduji, ale ať je to jak chce, Paranoid je vynikající rokenrolový flák, který si BLACK SABBATH spolu s fanoušky oblíbili tak, že jej zařazovali na konci každého koncertu.

Třetím kusem alba je maximálně netypická píseň, Planet Caravan. V písni se neobjevuje žádný z Iommiho typických riffů a celá je postavena jen na bongách, baskytaře a a kytarovém vybrnkávání. Tohle, spolu s Ozzyho přemixovaným hlasem vede k jediné otázce – kolik v sobě tehdy proboha měli kilo THC?!

Dup. Dup. Dup. Dup. Pak nejdelší zpětná vazba v historii rocku. Tak začíná další kus, kterým se toto album zapsalo do historie – Iron Man. Další riffy kalené ocelí a ještě navíc o železňákovi. Zatímco v závěru písně Iron Man přežívá, BLACK SABBATH mu připravili zběsilý elektrický pohřeb – Electric Funeral.

V podobném ražení pokračuje i Hand of Doom. Další z písní BLACK SABBATH postavená na ultratěžkém riffu, která v závěru eskaluje do něčeho, co bychom dnes asi nejvíce přirovnali ke speedmetalové jízdě. Kromě těchto instrumentálních orgií a jediné instrumentálky Rat Salad, se ale již na albu nenachází jamové momenty z „Black Sabbath,“ které se již na žádném dalším albu BLACK SABBATH ani neobjeví.

Závěr alba obstarává další klasika – Fairies Wear Boots. Těmito vílami, které mají nosit těžkou obuv, měla být ve skutečnosti hrstka neonacistů, kteří přepadli v noci Billa Warda cestou z hospody. Vílí tanec připomíná i úvodní riff písně.

Na rozdíl od prvního, jamy nataženého, alba, se BLACK SABBATH podařilo natočit album našláplé energií od začátku až do konce. Tento vrchol tvorby s Ozzy Osbournem se již bohužel BLACK SABBATH nepodařilo zopakovat, nicméně toto album vykoplo kapelu do první ligy po bok DEEP PURPLE, se kterými měli mít později ještě komplikovanější vztah, a dalších legend.

Čas: 42:07

Seznam stop:

  1. War Pigs
  2. Paranoid
  3. Planet Caravan
  4. Iron Man
  5. Electric Funeral
  6. Hand of Doom
  7. Rat Salad
  8. Fairies Wear Boots

Web: http://www.black-sabbath.com/


Zveřejněno: 18. 12. 2008
Přečteno:
3619 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář