DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

JANVS - Vega, CD 2008, ATMF

Kapela JANVS vznikla v roce 2004 v Itálii a od svého vzniku vydala tři alba. Poslední z nich „Vega“ vyšlo v tomto roce a nabízí téměř 50 minut progresivního black metalu s prvky post rocku hlavně v kytarových linkách. Na albu se mimo členů kapely podíleli další muzikanti, konkrétně Argento (SPITE EXTREME WING) jako zpěvák a autor textu skladby „Mediterraneo“, Diego Banchero (MALOMBRA, SEGNO DEL COMANDO, EGIDA AUREA, RECONDITA STIRPE) jako autor skladby „Dazed“ a Riccardo Morello se svým vokálem v songu „Vega“. Obal alba byl původně součástí originální malby Francesca Gemelliho.

V úvodní „Torri di Vetro“ kapela prezentuje svůj melodický, pomalejší a na kytarových linkách a sólech založený black metal, který svou příbuznost černému kultu prokazuje hlavně vokálovým projevem Vinctora a bicími. Zběsilejší úvod prostřídá pomalejší, melancholická pasáž, která se stejně jako celé album vyznačuje výborným zvukem. Poklidnější „Saphire“ dává znát náklonnost v rockovejším vodám, čistý vokál a vyšperkované sóla navozují snivou atmosféru, v pozadí jsou znát klávesy. „Tarab“ je návratem k rychlejšímu tempu a chraplavému vokálu a pro mě osobně je jednou z nejlepších skladeb alba. Útroby této hudby jsou propletené různými akustickými zvuky a jejich změť v pozadí vytváří specifické pozadí, které vyžaduje pozornosti a vnímavost. JANVS ke všem zvukům přistupují opatrně, jejich uspořádání je promyšlené a citlivé. Zdánlivě jednoduché kytary opakující stejné melodie jemně a postupně gradují.

Pokud se zaposloucháte, pohltí vás pavučina temných, chladných, ale příjemných snů a unesou vás daleko z pozemských krajů. JANVS do určité míry vycházejí z black metalových vod, ale jejich hudbu pro skalné fanoušky old school asi nebude. Na albu naleznete velké množství pomalých, chytlavých melodií podpořených působivou atmosférou.

Tracklist:

  1. Torri di Vetro  
  2. Saphire  
  3. Tarab  
  4. Dazed  
  5. Mediterraneo  
  6. Vega  
  7. Vesper 

Celkový čas: 49:05

ATMF label

Stránky kapely


Zveřejněno: 20. 12. 2008
Přečteno:
3377 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář