Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Krátký rozhovor s mladou a nadějnou kapelkou z Varnsdorfu, která právě vydala EP \"...And The Dark Begins\"

Krátký rozhovor s kapelou Secret Of Darkness jsem se rozhodl udělat poté co jsem měl možnost vidět část jejich křestu a až na drobné výtky bylo zřejmé, že kapela nezůstane zapomenuta. Hodně přes sto nadšených fanoušků bylo toho důkazem. O rozhovor jsem poprosil hlavní mozek kapely, kytaristu Davida.

Ahoj Davide, pokud se nemýlím, tak pro Fobia zine jste ještě rozhovor nedělali a jistě se najde někdo, kdo o vás ještě neslyšel. Pověz nám tedy něco o vás, trochu historie, co hrajete za styl atp.

Ahoj, tak abych řekl pravdu, tohle je náš úplně první rozhovor a je určitě mnoho lidí, kteří o nás neslyšeli. V roce 2005 jsem se dal dohromady s Karlem ( kytara) a začali jsme skládat první věci. Během několika měsíců se k nám přidal Jirka (klávesy) a Honza (bicí). V tomto složení jsme odehráli několik instrumentálních koncertů. Nynější sestava, do které patří ještě Tomáš (basa) a Vojta (zpěv), funguje od roku 2007. Co se týče stylu, tak se asi nejvíce přibližujeme k melodickému dark metalu, ale to ať posoudí sami posluchači.

Posoudím až dostanu na recenzi vaši nahrávku „…And The Dark Begins“, kterou jste v těchto dnech na vlastní náklady vydali. Jak jsi s touto nahrávkou spokojen? Kde jste nahrávali a jaké jsou dojmy z nahrávání?

EP “…and the Dark Begins“ jsme si nahrávali sami ve zkušebně, protože peníze na kvalitní studio nebyly a zvuk z průměrných studií se nám nelíbil. Tím jsme získali i mnoho zkušeností, které se nám snad do budoucna budou hodit. S nahrávkou jsem celkem spojený, i když mě momentálně napadá mnoho věcí, které bych udělal jinak.

Nahrávali jste celé sami.. Inu v současné době je technika na takové úrovni a dostupná, že to není špatná varianta. Jak jste to udělali s mixem a výsledným masteringem, přeci jen, když už si to kapela nahraje sama, tak alespoň tuto fázi nahrávacího procesu často nechá na profesionálech?

Původně jsme to tak chtěli udělat. Oslovili jsme několik studií, ale zmástrované ukázky, které nám poslali, nás moc neuchvátily. Zajímá mě také, kdo u vás dělá texty a jestli se zaobíráte určitým tématem, nebo je to různé a jak u vás texty vznikají? Donedávna nám s psaním pomáhala kamarádka. V novějších písních už tuto roli převzal Vojta, který se věnuje středověké tématice. Na dalších albech už by texty měly utvářet celistvý příběh.

Teď si nejsem jist, je toto vaše první nahrávka? Nebo bylo předtím nějaké demo, nebo je toto demo? Na vašich stránkách jsem se to nějak nedočetl…

Vlastně to naše první nahrávka není, v roce 2007 jsme nahráli dvou skladbové promo ve studiu SILENCE SGS. Nové CD se může považovat za demo i když my ho tak nebereme.

Další otázka bude směřovat ke koncertům. Před několika dny jste pokřtili vaší novinku na koncertě ve vašem rodném klubu Peklo. Jaké byly ohlasy na akci a na vaše vystoupení, kolik bylo lidí a jak se prodávaly trika a cd? Také se chci zeptat, jestli budete nějak koncertně propagovat vaší novinku, plánují se nějaké koncerty, či dokonce tour? A co takhle nějaká vystoupení v zahraničí?

Křest se povedla nad naše očekávaní, přišlo přes 150 lidí, což je v našem městě na metalovou akci nevídané. A proto bych chtěl všem, co nás přišli podpořit, poděkovat. Atmosféra byla vynikající a triček a CD se prodalo dost. Skladby z EP hrajeme na koncertech už asi 2 roky (jsou to jedny z prvních skladeb), takže teď budeme hrát spíš novější věci, ale určitě se vždy v našem playlistu 1-2 starší písničky objeví. Co se týče koncertů v zahraničí, nebráníme se, moc rádi bychom si někde zahráli. Nejblíže to máme do Německa, tak uvidíme.

Říkáš, že se nebráníte. Mám to chápat tak, že čekáte jestli vás někdo osloví, nebo budete aktivně vyhledávat případné možnosti?

 Tak určitě se budeme snažit něco najít. Zatím máme v plánu oslovit německé kluby v pohraničí, ale také by nás potěšilo, kdyby se někdo ozval nám.

Jaké jsou vaše hudební plány do budoucna? Uvažujete už o plnohodnotném cd, nebo zatím budete propagovat toto EP? K tomu se také váže další otázka, rozeslali jste cd na recenze? Budete hledat případného vydavatele?

Na další CD bychom chtěli dát více skladeb a nahrát ho ve kvalitním studiu, do té doby se budeme věnovat propagaci stávajícího EP. Na recenze jsme nahrávku již zaslali a vydavatele budeme hledat až k novému albu.

A není praktičtější poslat vydavatelům již toto EP? Přeci jen se tím alespoň dostanete do podvědomí a další kroky by mohly být jednodušší.

Ano, zašleme, ale nejprve se chceme připravit na nahrávání další desky, aby na nás případný vydavatel nemusel časově tlačit.

Na tuto otázku je možná trochu brzy, ale za jaké vydavatelství bys byl nejraději? Máš trochu zmapované jaké vydavatelství by pro vás bylo podle Tvého názoru to nejideálnější?

Pravda je, že nemám zkušenosti s podmínkami ve smlouvě mezi vydavatelem a kapelou, takže těžko říct. Pokud bych si měl vybrat podle propagování kapel, tak asi Redblack, Shindy Productions nebo Élysion.

Prozraď nám také něco o sobě, jakou hudbu nejraději posloucháš, jaké jsou Tvé oblíbené kapely a co Tě zaujalo poslední dobou za kapelu na koncertě nebo na desce?

Převážně poslouchám metal, ale mam rád i vážnou hudbu a rockovou klasiku. Oblíbených kapel mam hodně, např. Graveworm, Vader, King Diamond, Rhapsody of Fire, Susperia, My Dying Bride, Dimmu Borgir,…Mezi poslední kapelu, která mě na albu oslovila patří řečtí Septic Flesh a koncertně asi Moonspell.

Zmiňuješ samé velké a proslavené skupiny, zajímal mě spíš nějaký „neznámý“ objev, něco co bys mohl doporučit fanouškům. Kapelu o které si myslíš, že je velmi kvalitní, ale přitom ji širší publikum nezná.

Nevím, jestli to jsou „neznámé“ kapely , ale doporučuji poslechnout Necare, Lyfthrasyr nebo Lacrimosa.

Když už jsme se dostali k tématu kapel. Zajímá mě Tvůj názor na současnou českou metalovou scénu. Myslíš si, že styl, který hrajete má u současného publika budoucnost? Přeci jen v ČR je v současné době daleko víc v módě grind, brutal death metal, progresivní technické prasečinky anebo na druhé straně třeba metal core. Přeci jen váš styl je daleko oblíbenější například u našich jižních sousedů, kde jsou neznámější kapely spíše blackového ražení a proslavené jsou tam i takové věci jako například (z mého pohledu hodně špatní) rakouští black metalisté Asmodeus a jim podobné smečky.

Máš pravdu, v současnosti je v ČR hodně oblíben grind a styly jemu podobné, ale o budoucnost se nebojím. Každá kapela si najde své fanoušky a myslím si, že melodický metal jich má stále dost.

Další otázka bude směřovat ke klipu. Asi každá kapela se snaží udělat co nejdřív také svůj první klip, v jaké fázi je to u vás? Přemýšlíte o něm?

Máme ho dokonce vymyšlený, jen technické vybavení zatím není k dispozici. Hned jak to bude možné, klip natočíme.

Davide děkuji Ti za rozhovor, přeji hodně štěstí do budoucna jak Tobě, tak celé kapele a poslední slovo je Tvé.

I já Ti děkuji a také všem fanouškům a přátelům, kteří nás podporují, moc si toho vážíme. Mějte se hezky a někdy na nějaké akci na viděnou.

Secret Of Darkness:


Zveřejněno: 17. 12. 2008
Přečteno:
3730 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář