Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Decon - The Birth Of Tragedy CD 2007, Cargo Records

Mimo jiné mi na recenzi přistálo také debutové album německé melodeathové formace Decon, které je sice již poněkud staršího data (připomeňme, že deska vyšla v minulém roce), ale jistě není od věci podívat se na nahrávku poněkud důkladněji.

Tak za prvé, najdete zde všechno, co od moderního melodického deathu čekáte. Growly, moderní nabouchanou produkci, svištící riffy i bicí, jednoduše písně, hodící se do malé i střední válečné vřavy. Decon navíc přidávají ještě pořádnou porci melodiky ve vokálech, tedy mezi brutalitou a melodií se po celou dobu trvání desky vedou urputné boje. Rozhodně nelze říci, že se jedná o něco zcela nového, kapela zdatně sekunduje svým německým melodeathovým kolegům, věřím tedy, že rozhodně nebudou problémy s tím, získat pro sebe nějaké ty akce, na kterých si chlapci budou moci zahrát.

Riffy jsou ve všech skladbách dosti typické pro daný žánr. Vysoko hrané melodie s nízkým spodkem, čas od času breakdown, řev rozezleného sauropoda, bohužel opět neslyším basu (hrom aby do toho), technika bicích je takový hezký průměr, odsýpá to slušně, ale nějakými velkými technickými ekvilibristikami nedisponuje. Což v rámci žánru nevadí, totiž, struktura skladeb je skutečně jednoduchá, a to mi, stejně jako u mých oblíbenců, žánrově (a národnostně) spřízněných Neaera nepřijde vůbec na škodu. Po všech těch progresivních úletech a tech deathu, který mi za rok prosviští hlavou, mám vždy radost, když nějaká kapela vsadí na jistotu a vychází jí to. Klukům z Deconu to vychází sice o něco méně, ale rozhodně se nejedná o propadák. Například čtvrtá, „Ashes You Leave“ je parádní ukázkou toho, že současná německá scéna je na tom v tomto žánru velmi dobře. Velikou měrou se na tom podílí i vskutku brilantní produkce, kromě basy je totiž vše na debut nazvučeno sakra dobře, člověk má sice občas pocit trochu přeprodukovaného díla, ale po většinu času se kapela drží v mezích tolerance. Riffy vám také mnohdy připomenou bardy ze SuidAkry, což je rovněž německá banda, kterou dosti můžu.

Celkový dojem z poslechu debutového alba je tedy dosti dobrý. Samozřejmostí v současném melodeathu je i silná přítomnost coreových riffů, což ale nejspíše zaujme již jen málokoho. Hradba bicích a kytar, kterou Decon staví, je velice solidní, poněkud slabší mi připadají čisté vokály, které sice nejsou emo, jak kapela uvádí na svém myspace, ale silové také ne, což je škoda. Rozhodně ovšem nejsou tak otravné, jako u jiných band, což jsou samozřejmě body plus. Textová složka se pohybuje v rozmezí teologických a filosofických myšlenek, až k popisu každodenních problémů moderního člověka. Slušná grafická podoba CD v neposlední řadě potěší také

Co dodat? Moderní „bavarian“ metal se vším všudy, klasické melodeathové riffy a postupy, čisté vokály. Emo tam neslyším, pokud ho tam najdete, dejte včas vědět..

Čas: 45:39

Seznam skladeb:

  1. Invocatio
  2. Symbol Of Life
  3. Swansong
  4. Ashes You Leave
  5. The Emperor
  6. The Complaint
  7. Bringing Out The Dead
  8. Battle Of The Wounded
  9. Apocalypse In Delay
  10. My Only Love Sprung From My Only Hate
  11. State Of Decay
  12. Midas Touch
  13. Apprecatio

Zveřejněno: 15. 12. 2008
Přečteno:
3362 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář