Nejbližší koncerty
INSANIA

Prosperity Denied – Consciousless CD 2007, Noisehead Records

Mladá, rychle se proslavující rakouská kapela Prosperity Denied vznikla teprve v roce 2006, kdy také vychází demo, nazvané stejně jako kapela. Následující rok potom vymrštil kapelu do první ligy rakouského metalu. Během necelých dvou let existence se stačili zalíbit poměrně známému vydavatelství Noisehead records a debutové album „Consciousless“ tak vychází v roce 2007 pod jejich hlavičkou.

Takže o čemže je tato rakouská naděje? Úmyslně jsem v úvodu nenapsal škatulku, do které Prosperity Denied patří. Na myspacu se sami zařazují někam mezi death metal/trash a hc. Ovšem když jsem si s nimi o tomto zařazování povídal, sami uvedli (alespoň podle mě) daleko přiléhavější definici - punk/death. Ať už je to jak chce, hudba Prosperity Denied je na vlivy různých škatulek poměrně pestrá a tak nepřekvapí ani nečekaně příjemné melodické refrény.

Booklet je první věc, kterou musím kapele vytknout. Každý to vidí jinak, ale ať už se úvodní stránka líbí nebo ne, vnitřek je prostě odfláknutý, jakoby udělaný narychlo, jen aby něco bylo. Takže za to první bod dolů. A nyní už konečně k hudebnímu obsahu „Consciousless“. Ač bych čekal, že Antithesia bude první a jedna z nejrychlejších nakládaček, není tomu tak, jedná se o parádní intro, za které by se nemusela stydět žádná kapela od speedových až po folk/blackové (dost mi to připomíná Adultery). Intro se pak během necelých dvou minutek překulí do jedné z nejlepších pecek celého alba – Sleeping Alive or Dead Awake. Zde najdete všechny prvky Prosperity Denied v jednom songu. Od naprostého death/grindové masakru na začátku, přes punkové mezihry, až po melodický refrén. Také se zde začíná projevovat asi největší nedostatek této nahrávky a to naprosto hrozný zpěv. Naživo mi to tak nepřipadalo, ale nahrávku jsme z tohoto důvodu v autě ani nedoposlouchali, protože ten zpěv po delší době vyloženě otravuje. Není to však zabarvení, ale podivná výslovnost zpěváka, který veškerá slova zaobaluje do stejně znějícího patvaru – druhý bod dolů.

Celkový zvuk ale musím naopak pochválit velice. Je vidět, že naší jižní sousedé na to prostě mají finance. Nevím co bych vytkl, na první album je i produkce poměrně dost na úrovni. Následující Disconnected.com mi nic neříká. Zato další dvě – The Colors Of Isolation a Harvest – jsou poměrně solidní, přímočaré vypalovačky, které mají jisté místo v živém playlistu. Wakening The Stereotype je potom klasickou, více metalovější (bez dalších vlivů), peckou, která ale postrádá opravdu stěžejní myšlenku a melodické linky jsou spíše trapné. Ale na druhou stranu je super, že je tu chvilku také něco jiného. Následující Grinning Tectacles je podle mého asi nejlepším songem celého alba. Když dáte dohromady energii kapel jako Napalm Death a Dead Kennedys, nebo Rancid a doplníte to melodickým metalovým refrénem a mezihrami, máte z toho tento song. Stigmatized, Underneath A Neon Halo a Lifeless Engine mě po předchozích věcech už moc nebaví, je to stále to samé. Dobrý pocit z alba potom vylepšuje další song z trochu jiného soudku a to My Urban Tomb, kde sice nenajdete originálnější postup, ale celkově má ten song jiný feeling a udrží vás u tohoto cd.

Ve výsledku dávám s přimhouřenýma očima 7 bodů. Na první nahrávku a na rakouskou scénu je tohle bomba. Ale tak nějak celkově, když odpočtu tyto faktory, nejedná se o žádný zázrak. Dobře odvedené dílko, kdy kapela ze začátku celkem nadchne, ale pak zazdí sebe samu nevyrovnaností materiálu a již na prvním albu kopírováním těch samých postupů ve většině songů, což mě u každého poslechu ke konci alba vždy dost irituje. Největší klad je bezpochyby zvuk a občas poměrně zajímavé kompozice. Každopádně kapela je to ve svém ranku bezpochyby nadějná, např. bubeník do toho řeže dost nadprůměrně (i když na nahrávce neukazuje zdaleka tolik co dokáže doopravdy). V roce 2009 by jim mělo vyjít nové album, tak doufejme, že se bude jednat o pestřejší a vyrovnanější materiál se zajímavějšími kytarami a propracovanějšími bicími.

Seznam skladeb:

  1. Antithesia
  2. Sleeping Alive or Dead Awake
  3. Disconnected.com
  4. The Colors Of Isolation
  5. Harvest
  6. Wakening The Stereotype
  7. Grinning Tentacles
  8. Stigmatized
  9. Underneath A Neon Halo
  10. My Urban Tomb
  11. Lifeless Engine

Web: www.myspace.com/prosperitydenied


Zveřejněno: 04. 12. 2008
Přečteno:
3471 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář