Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

A THOUSAND YEARS SLAVERY - A Fury Named Spartan EP 2008, Conatus Records

Zatraceně, kde se vzali, tu se vzali, tato pětice ze Švýcar (jak vidno, švýcarská scéna se v poslední době utěšeně rozrůstá), mi do uší naprala pořádnou porci melodického deathu, jaký jsem od takových mlíčňáčků opravdu nečekal. Když se podíváte na fotky, usmívají se na vás kluci, kteří teprve nedávno vyšli z puberty, což byste podle vokálu, skutečně zabijáckého a správně hlubokého growlu, nikdy neřekli.

Již od prvního kousku na tomto přes 20 minut trvajícím EP se rozprostřou velmi pěkné melodie, sem tam se mihne nějaký ten blast, kapela opět šla cestou čistých vokálů, nechám na každém, jestli to je správná volba či nikoliv, můj názor je však jasný.. „Epicurean“ má vše co má správná mdm skladba mít. Akustické pasáže, vyhrávky a sóla, čnící vysoko na strukturou skladby, nějaký ten čistý vokál, což již v dnešní době zdomácnělo, dobrou sehranost obou kytaristů, Laurenta i Cedrica. Skutečně je až neuvěřitelné, jak dospělý materiál dokázala tato smečka natočit, směle se poměřují s velkými jmény žánru, pokud by se navíc přidala absence čistých vokálů, hodnotil bych zatraceně vysoko. Hrubé vokály totiž zabíjejí v tom nejlepším slova smyslu, kytary vykouzlí vždy lahodnou směsici tónů, rytmika se sice trochu zpět, ale šlape, a blast beaty vždy dokonale sedí. Takhle se dle mého valí moderní deathcore/mdm se vším všudy.

Již předchozí třískladbové EP, „An Eternal Three“ ukázalo, že kapela umí, nynější sehranost tuto domněnku jen utvrzuje. Umějí! Ve všech těch klasických riffech si navíc chlapci bůhvíproč dokázali najít vlastní sound, podle kterého je i v budoucnu poznáte. Technika nezaostává, jistě, do budoucna má každý ještě spoustu času se zlepšovat, vzhledem k jejich věku, ale musím přiznat, že se mi EP zatraceně líbilo.

To, že chlapci pocházejí z francouzsky mluvící části Švýcarska z „Montreux“ dávají najevo ve své čtvrté skladbě „Une Etoile Incandescente“, což je akustická vybrnkávačka se všelijakými šepty a francouzským recitálem. Mno, za ty čtyři roky své existence toho chlapci dokázali opravdu hodně. Naživo to musí být taky správný náklep, zajímalo by mě, jak se perou s těmi čistými vokály. Odmyslíme-li si je, jde o hutný apokalyptický nářez, který se nemaže s nikým a ničím.

Škoda, že deska netrvá trochu déle, tohle se mi totiž mrtě líbí! Nezbývá než počkat na dlouhotrvající nahrávku, tam se ukáže, jak na delší stopáže. Snad dobře, věřím, že kapela na to má. Jak skladatelsky, o technice ani nemluvě. Inu, mezi tím protlakem roku 2008 se vyskytují i kvalitní nahrávky a ne že ne!!

Čas: 23:19

Seznam skladeb:

  1. Epicurean
  2. Drastic Oversleep
  3. An Eternal Tree
  4. Une Etoile Incandescente   
  5. A Fury Named Spartan
  6. Betrayed Flavour

Zveřejněno: 01. 12. 2008
Přečteno:
3321 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář