Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
HUSMAN FEST

ELYSEUM - Promo 2007,

Tak toto promo ke mně dorazilo bez jakýchkoliv bližších informací, po podrobném zapátrání na síti jsem našel sice skromné, ale poměrně dostačující informace o tom, co se mi to vlastně dostalo do pařátů. Čtyřka z Příbrami valící „brdský metal“ (po pečlivém zvážení jsem usoudil, že se jedná o atmosferický black), který má zatraceně vlastní ksicht! Jsem velmi potěšen, když jsem seznámen s českou sebrankou, kterou jsem do té doby neměl ještě možnost slyšet, navíc, když se jedná o smečku kvalitní. A to se v našem případě, bez jakýchkoliv pochybností jedná.

Hned první „Serpent Queen“ se zajímavým duněním a klasicky dark metalovými klávesami určí, jakými cestami se budeme ubírat. Dřevní black se špetkou dark metalu, chtělo by se přirovnat k tuzemským mentorům Ador Dorath, ale kapela se ubírá poněkud jinými stezkami. Nelze jim upírat misantropický ráz některých jejich skladeb, velice pěkně jsou exekuovány vokály zpívající texty, pojednávající většinou o lesích či náboženských otázkách, drsné i krásně uklidňující kytary, s občasnými výlety do sféry šílenství. Čtyřka předvádí solidní blackové řemeslo, sice bez jakýchkoliv technických parádiček, ale zato pěkně od podlahy dřené. Jsem velice rád za podobné projekty a 17 minut strávených v jejich společnosti (byť nevím, jedná-li se o promo oficiální?) mi uběhlo jako nic.

Hned druhá „Icy Cellar“ má skutečně velice slušně naprogramované bicí (pokud dobře rozumím, kapela stále hraje s automatem, na nahrávce ho slyším skutečně čistě), klávesy Xea jsou jakbysmet povedené, black se špetkou folklóru jak má být. Jistě, nazvučení není nic moc, ale jedná se  o promo, takže nesmíme chtít příliš. Nedávno navíc slovutného automatického bubeníka Rolland Boss DR-670 nahradil příchozí Hanz, takže kapela je konečně v plné sestavě, která se do roku 2006 ocitala v permanentních obměnách. Jak kapelník píše na jejich bandzone, opravdu je s českými bubeníky těžké pořízení, nic jsem nepocítil právě tak silně, jako nedostatek kvalitních bubeníků v naší kotlině. Ale zpět k tématu. Pokud bych měl tyto borce k něčemu přirovnat, asi by to z českých zástupců byli Inner Fear, kteří kdysi také valili black podobného ražení, ovšem, s přispěním ženského vokálu pluli přeci jen v trochu jiných sférách. Co dodat? Snad jen, pokud máte chuť na poctivě zahraný dřevní black metal českého ražení, nezbývá vám, než Elyseum vyzkoušet. Mně osobně se promo velice líbilo, těším se na dlouhohrající nahrávku s živým bubeníkem. Imprese?

Ocitáme v hlubokých brdských lesích, obklopeni zvuky přírody, jsa pozorováni tisíci očima odněkud z neprostupných houštin. Zdáli se ozývá podivný šelest nám neznámých stvoření, zatímco na obzoru poslední sluneční paprsky hladí zmrzlou krajinu zapadlou sněhem. Nastává noc a druidi Elyseum rozehrávají na své nástroje první píseň…

Čas: 17:47

Seznam skladeb:

  1. Serpent Queen
  2. Icy Cellar
  3. Fate And Hate
  4. Bůh a Jeho Strach

http://www.elyseum.cz/

http://bandzone.cz/elyseum


Zveřejněno: 29. 11. 2008
Přečteno:
3403 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář