Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

FLESHKRAFT - First Harvest, CD 2008, no label

Občas má člověk štěstí a do pazour se mu dostane věc, kterou vlastně nikdo jiný nezná, a tak prostřednictvím svých názorů muže kapelu přiblížit i všem ostatním, aniž by plácal prázdnou slámu o něčem, co už všichni dávno mají doma. Něco podobného se týká i Finské partičky Fleshkraft, vydávající v současné době své debutové album „First Harvest“. Padnoucí název, řeknete si. Ano, a pokud dodáme, že stylem, který tato smečka provozuje je valivý death metal ze staré školy, jistě se tato imprese ještě znásobí.

Pokud se ptáte, kterou ze dvou největších škol deathu (americkou či gothenburskou) si kapela vybrala, jednoznačně lze říct, že Americkou odnož, brutálnější. Chlapci z třetího největšího finského města Tampere hrají muziku ne – nepodobnou Grave, Vader či třeba Cannibal Corpse, ovšem s tím, že se netoliko vyžívají v gore tématice, podobnost je spíše opravdu ve stylu muziky.

Během poslechu alba mne zaujal především vokál Miksu Forsberga, který má neobvyklý styl growlu, což poznáte sami, hned po první skladbě. Zvuk, který z hrdla vyluzuje je, troufám si říci, dosti unikátní v tomto druhu death metalu, bez jakýchkoliv štěkavých pasáží (jako tomu je u Corpsegrindera či Maurizia Iacona), rytmy pak zvláště ve třetí skladbě, „Deathcold“, připomenou valivost Britů Bolt Thrower. Kapela sama přiznává, že k jejím velkým vzorům patří kapela Carcass, zvláště v jejím grindovém období a je to zatraceně znát! Kytarové vyhrávky a písklata tomu nasvědčují. U této nahrávky nemusíte zase čekat nějaké velké technické ekvilibristiky, vše se valí směrem vpřed, ve snaze dosáhnout cíle s co největšími možnými ztrátami. Kapela CD poslala několika různým labelům, ovšem, bez většího úspěchu.

Problém bych osobně viděl asi v určitém nedostatku inovace, skutečně tato banda nepřináší mnoho závratně nového, dalo by se říct, že jde o standartní metal US střihu, což na druhou stranu už v dnešní době skutečně těžko nějak hanět (kolik riffů se dá ještě vymyslet..). Jinak vše šlape jak má, k mé velké libosti i base se dostane docela slušného zvuku, jde pouze o to, že s tímhle debutem nenašla tato smečka ještě svůj vlastní sound. Jsem si ovšem jist, že jak poplynou léta, jistě se jim to podaří, pokud vytrvají. Půlhodinku trvající materiál má člověk poslechnut za chvíli, aniž by mu na riffech kapely cokoliv vadilo. Nikterak objevné, leč správně nostalgické, často připomenou něco, co jste kdysi dávno slyšeli, ale ne a ne si to vybavit.

Proti sehrání nemám sebemenších výtek, vše je poctivě nazkoušeno, škoda tedy, že se díla nechopil nějaký vydavatel a nerozeslal nahrávku do Světa. Nakročeno mají přinejlepším slibně. Takže pokud máte zálibu v klasickém death metalu zaoceánského střihu, nelze, než toto CD doporučit..

Čas: 34:10

Seznam skladeb:

  1. Hate Red
  2. Breath Control
  3. Deathcold
  4. Sworn to Burn
  5. Insane Bloodlust
  6. Stiff Bred Unded
  7. Beyond the Sight of Gods
  8. Terminal Treatment
  9. In the Grip of Insanity
  10. Dominance Through Depravity

Zveřejněno: 19. 11. 2008
Přečteno:
3333 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář