Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NEURAXIS-The Thin Line Between CD 2008, Prosthetic Records

Na nové album těchto mistrů z  Kanady jsem byl zvědav hned z několika důvodů. Předně, všechny jejich desky nesou punc opravdové technické vyzrálosti a celkové sehranosti, kapela jen málokdy nahraje něco, co je považováno za odpad (moment, vlastně nikdy). Proto jsem se i s příchodem nového alba plánovaného na letošní rok těšil na technické vyhrávky všeho druhu, spadajících do žánru melodického death metalu.

Jejich předchozí album "Trilateral Progression" z roku 2005 sklidilo v magazínech převážně nadšené ohlasy ,a já byl zvědav, s čím kapela přijde tentokrát. Předně, pěvecký post opustil můj oblíbený pěvec  Ian Campbell a na jeho místo přišel Ale Leblanc. Tím sice kapela pozbyla trochu ze své brutality, ale stále zůstává ve svém ranku melodického tech deathu, bez větších
úletů v rámci stylu. Jen zpěv tím pádem ztratil dost ze své originality, ale co už naděláme.. První věc, která je bezesporu dobrá je ta, že na rozdíl od zatraceně velkého počtu dříve brutálních kapel, vydávajících CD v roce 2008, se Neuraxis zdrželi jakýchkoliv snah o přidání čistých vokálů.. Díky vám za to! Opravdu pohladí duši poslechnout si také nahrávku bez kníkavých emo vokálů, které mají budit dojem jakési diverzity ( Scar Symmetry,Cryptopsy, The Faceless atd. atp.).

Hned první track "Darkness Prevails" ukáže, o čem to je. Rychlé slidy, technické riffy, neočekávaná sóla a vyhrávky, prostě vše, co si od moderního death/thrash metalu lze představit. Bicí jsou po většinu času velmi klasické, na technickou nahrávku snad málo odvážné, avšak vždy drží linku pevně v rukou a nesklouzává kamsi, kam nepatří. Pro mě trochu škoda, že se bubeník nepustil do většího experimentování, ale rozhodně své party zvládá s přehledem. Pravda, jsou vzhledem ke kytarám dosti utlumeny, ale ve výsledku dotvářejí celkový dojem z nahrávky docela dobře. Basové party jsou standartní, rozhodně vás ničím nepřekvapí, tedy pokud budeme mít to štěstí jako já, že je vůbec postřehnete. Skladby odsýpají jedna za druhou a na konci alba si uvědomíte, že máte vlastně všechno za sebou a ze vší té techniky se vám ještě teď točí hlava.. Osobně se mi po několika posleších nejvíce zalíbila skladba "Oracle", tu bych rozhodně doporučil poslechnout i fandům staršího materiálu, rozhodně by neměli být zklamáni. Jinak se celé album nese na podobné vlně, tu s větším, tu menším úspěchem ve tvoření zajímavých a chytlavých riffů.  

Sečteno: Neuraxis natočili solidní album, které však v komparaci s dřívějšími nahrávkami poněkud zaostává. Je jenom na vás, jak akceptujete změny v sestavě, mně osobně přišlo, že jim něco málo z dřívějšího kouzla chybí.. Ovšem pro milovníky Arsis či mých oblíbených Cephalic Carnage to určitě nebude špatná volba..

Čas:47:41

Seznam skladeb:

  1. Darkness Prevails  
  2. Wicked  
  3. Versus  
  4. Deviation Occurs   
  5. The Thin Line Between  
  6. Dreaming The End  
  7. Standing Despite... 
  8. Oracle   
  9. Phoenix  
  10. The All And The Nothing   

http://www.myspace.com/neuraxis

Prosthetic records


Zveřejněno: 11. 11. 2008
Přečteno:
3248 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 12. 2008 14:13 napsal/a DW
100% Souhlas
Co dodat :).
13. 12. 2008 23:34 napsal/a SUK
No...
Abych pravdu rekl, novej zpevak se mi nezamlouva. Ne ze by to neslo, ale myslim si ze starej byl rozhodne lepsi - stridaly se ruzny polohy od \"pig squeal\" ci jak se to cte (proste to \"kviceni\" :D ) az po klasickej death growl. Tenhle je takovej celkem monotonni. Coz je rozhodne skoda :(