F.O.B. - Outside The Palace Walls

No otázky kolem aktuálního dění v Dark Angels odpovídá Václav Votruba...

1. Ahoj Venco, asi určitě vynecháme originální otázku ohledně historie Dark Angels. Přesto by mě zajímalo, co Tě vedlo dát Dark Angels dohromady?

Nevedlo mě k tomu nic, vše bylo naprosto spontánní. Prostě jsem doma drhnul akustickou kytaru, pak jsem si koupil elektrickou a snil o tom, jak jednou budu ve stylu Iron Maiden drtit ten kus dřeva na velkém pódiu. Pár pokusů proběhlo s různými muzikanty, ale nakonec jsem potkal bubeníka Jelena, což je neskutečný týpek, a měl jsem jasno, s kým budu v nadcházejících letech dělat muziku. Spolu jsme rozjeli první kapelu, ve sklepích domažlického učnáku jsme drtili všechno od Törru, Nirvany po Orlík. Nic se neřešilo. Zpíval jsem tehdy já a ve zkušebně se otočilo pár maníků, co s námi chtěli dělat budoucnost. Zajímavostí je, že nám tenkrát občas vypomohl basák Jarda Mareš, se kterým se naše cesty v budoucnu ještě párkrát zkřížili a dnes je dokonce našim novým členem. Hraní ve zkušebně nám ale přestalo stačit, chtělo to živý koncert. Usoudil jsem, že chci za mikrofon nějakou něžnou ženu. Nastoupila tedy Martina Havlová z Domažlic, ale vše skončilo dřív, než začalo. Seznámil jsem se s jedním maníkem, co vypadal jako profík a uměl slušně na kytaru. Rozhodli jsme se, že zahodíme veškerý matroš a začnem makat na pořádném heavy metalu. Hned na to jsem kontaktoval Lucku a bylo to, zrodili se Dark Angels. (smích)

2. Skupina Dark Angels pochází z Domažlic. Jak moc bylo těžké sehnat do kapely lidi? Přeci jen Domažlice nejsou tak veliké…

Ze začátku žádný med. Domažlice jsou velice zvláštní hudební scéna, kdy si každý hraje na svém vlastním písečku, což je vážně škoda. Věřím tomu, že je to jev, který se netýká jenom Domažlic, ale i tak mě to mrzí. Muzikanti by si měli pomáhat, ne na sebe házet navzájem špínu. Momentálně jsme řešili post baskytary, protože Standa utekl za penězi. Ozvalo se několik kluků takřka z celé republiky, což bylo fajn a já jim tímto děkuji!

3. Jak sami na Vašich stránkách píšete, začínali jste víceméně jako doom metalová skupina. Proč jste od tohoto původního záměru ustoupili a jak by jsi styl, který produkujete nyní, charakterizoval ty sám?

To je asi nějaká dezinformace. Začínali jsme jako ultra bigbít punk, což znamená, že jsme chtěli hrozně znít jako Törr, ale byl to spíš punk, protože jsme nic neuměli (smích). Později jsme našlápli na heavy metalovou vlnu, od které se momentálně přesouváme do vod doom metalu. Těžko přesně určit, co hrajeme. Myslím si, že máme specifickou tvář, podle které jsme poznat mezi konkurencí (smích).

4. Na svém kontě máte záseky „Postřekov v plamenech (live 2005)“, „See You In Hell (CD-r 2005)“ a aktuální „Symphony Of Bridal Veil (CD 2007)“. Jak tyto nahrávky hodnotíš s odstupem času?

„Postřekov v plamenech“ byla jedna velká chyba, ale zároveň obrovská zkušenost. Nosič tehdy vydala Panda Music, k čemuž nikdy nemělo dojít, protože zvuková kvalita je úděsná a stejně tak náš tehdejší výkon. Není proto divu, že je tahle deska zakopaná hlubokých šest stop pod zemí. Na druhou stranu, chrochtám si, když srovnám Postřekov a Symphony. Krásná vývojová cesta (smích). „See You In Hell“ byla naše první zkušenost se studiem. Původně jsme chtěli nahrávku točit ve zkušebně, ale nemohli jsme se pořádně domluvit na nahrávání, tak jsem se jednoho dne nasral a domluvil Studio Kdyně. Mám tuhle desku moc rád, protože nás dost nakopla a krásně dokumentuje naše heavy metalové období. Písničky jako „Time For Tears“, „See You In Hell“ a hlavně „Naked In The Rain“ patří k našim největším hitům a bez nich koncerty nejdou. Jo, ještě dnes jsem na „See You In Hell“ pyšný, i když bych už podobnou desku neudělal. „Symphony Of Bridal Veil“ je stále aktuální kotouč, takže těžko soudit. Něco bych změnil, ale ve finále si za novinkou pořád stojím a myslím, že v danou chvíli to lepší být nemohlo. Ta deska je takovým mezníkem mezi starou a novou tvorbou, což je na ní cítit. Zní to, jako bychom se nedokázali rozhodnout, jestli heavy metal nebo doom metal. Je to hlavně vinou toho, že půlka desky vznikala v původní sestavě a ta druhá v nové. Ze skladeb bych vypíchl hlavně úvodní „Last Firing Match“, která má podle mě silné ambice, titulní ploužák, kde exceluje hlavně Lucka, a pak „Frozen“, což je taková klasická ukázka našeho pojetí doomu.

5. „Symphony Of Bridal Veil“ je zatím co do kvality zvuku bezesporu Vaší nejlepší nahrávkou. Proč jste na aktuální CD neumístnili, dle mého názoru, Váš největší hit „Naked In The Rain“?

Chtěli jsme nahrát úplně nové songy. I když je „See You In Hell“ pálenka, počítám ho jako debut. Byla by tedy blbost, abychom na následující desku točili stejné věci. Nakonec jsme se rozhodli pro „See You In Hell“, protože ji Lucka naživo zpívá značně brutálně, byla by tedy škoda to nezaznamenat. Paradoxem je, že si většina posluchačů myslí, že to zpívám já, ale chyba lávky (smích). „Naked In The Rain“ se objeví nově nahraná na plánovaném splitku se slovenskými Janesession, které by se mělo objevit na jaře. Bude v ní po nějaké době ke slyšení plzeňská metalová diva Jana Zahradníková, která si s Luckou střihla duet.

6. Aktuální novinka se pyšní velmi vkusně zpracovaným bookletem a logem. Jedná se o Vaši vlastní produkci, nebo se o design postaral někdo jiný?

Veškeré práce kolem grafiky má na starosti náš šestý člen Petr Tykvart, což je vážně moc šikovný chlápek. Obal se mu velice povedl. Předčil i moje nejerotičtější fantazie (smích). Jsem rád, že nám pomáhá právě Petr. Má čestné místo v naší rodině.

7. Ještě se na chvíli vrátím k novému logu kapely. Je toto verze, se kterou jste spokojeni, nebo se na dalším CD objeví logo nové?

Těžko říct. Logo jsme chtěli tak, aby vypadalo obyčejně, prostě žádný kýč, což se nám nejspíš podařilo splnit. Jo, asi u téhle práce zůstaneme. Žádné kosy už na CD mít nebudeme (smích).

8. Když už jsme u těch tzv. ART témat. Jak je na tom Dark Angels a image? Z mého pohledu budíte dojem takové neucelenosti. Nedávno jsem měl možnost Vás vidět poprvé na živo a můj pocit se potvrdil. Zatímco zpěvandule Lucie má v image myslím naprosto jasno a je radost ji při koncertě sledovat, zbytek kapely jakoby víš co…. (smích)

No vidíš, a třeba tohle je naše image (smích). Vím, na co narážíš. Je pravda, že zpěvačka v gotických hadrech a vedle basák s trikem „Pivo je lék“ vypadá směšně. Na těch Nových Hradech jsem z toho málem dostal infarkt, ale co naděláš. Kdyby byl nahej, bylo by to možná ještě horší (smích).

9. Lucie… proč zrovna ona? Měl jsi v obsazování zpěvu jasno hned od začátku, nebo probíhaly nějaké konkurzy?

Žádný konkurz, Lucka s námi kapelu defakto zakládala. I když se ze začátku moc neprojevovala, dnes je z ní výborná zpěvačka, která se neustále zlepšuje. Jsem pyšný, že mohu spolupracovat s tak inteligentním a nadaným člověkem. Mezi námi nastala taková zvláštní alchymie. Když dělám song, moc dobře vím, co od Lucky mohu očekávat. Neumím si představit spolupráci s jinou zpěvačkou. Kdo by to byl řekl, že? Kdybys viděl, jak se občas hádáme. Bys koukal. Ale víš co, ona mě má ráda a to jí trápí (smích).

10. Některé zpěvové linky jsi si vzal na svá bedra i ty sám. Přesto i Lucka se umí do mikrofonu pořádně opřít a vyloudit ze sebe hlas, který by jí mohl kdejaký chlap závidět. Necítíš tak trochu křivdu, že je na tom Lucie lépe než ty?

Já mám jiné přednosti. Ona zase nezahraje na kytaru „Black Night“ od Deep Purple tak dobře jako já (smích).

11. Vaše zpěvačka mimo zpěvu ovládá i hru na klávesy. Nedávno jsem se na Vašich stránkách dočetl, že klávesáka, či klávesačku sháníte. Proč tento krok?

S tím přišla Lucka. Nejen, že dobře zpívá, ale také velice dobře hraje na klávesy. Moc tedy tento její krok nechápu, ale na druhou stranu, ona chce na podiu řádit a klávesy jí dost svazují ruce. Myslím si tedy, že pokud někoho seženeme, tak to bude ještě lepší. Hlásí se někdo? Osobně momentálně sháním flétnistku. První spolupráci s tímto nástrojem jsme vyzkoušeli na splitku a hudbě to otevírá nové obzory. Miluji flétnu! Prosím, už se někdo přihlaste (smích).

12. Mnoho kapel tvrdí, že ženský element v kapele se rovná rozpadu. Já s tímto názorem, z osobních zkušeností, nesouhlasím. Přesto mě zajímá tvůj názor.

No, dřív jsme určité problémy měli, ale dnes jsme přece jenom dospělí a rozumnější, takže je vše v naprostém pořádku. Lucka je hodně svérázná a člověk se musí umět naladit na její vlnu. Popravdě bych z vlastní zkušenosti řekl, že je spíš těžší vyjít s některými chlapy (smích).

13. Co Dark Angels a koncerty. Svou pozici na scéně si teprve poctivě budujete a víceméně většinu odehraných koncertů máte zatím ve svém regionu. Děláte např. výměnné akce a snažíte se tak odehrát více koncertů mimo svůj kraj, nebo se snažíte si nejprve získat co nejvíc fanoušků na domácí půdě?

Výměnné akce pořádáme. Snažíme se vyjíždět co nejdál, protože čím víc kilometrů od Domažlic, tím lepší scéna (smích). Fanoušci na vlastní půdě? Jestli ve městě punku a HC někdo poslouchá metal, ať prosím zvedne ruku. Domažlická scéna je mrtvá! Díky bohu aspoň za tu hrstku posluchačů. Nerozuměj mi špatně, mám Domažlice rád, ale z momentální situace je mi blivno. Lidé remcají, že se tu nic neděje a nakonec stejně nepřijdou.

14. Letos Vás poprvé čeká účast na větších festivalech jako jsou např. ETERNAL HATE fest, AFOD fest, ale především předskakování německé skupině Wizard. Co od těchto akcí čekáš a jak se těšíte?

Eternal je pro mě naprosto kultovní záležitost. Pamatuji si časy, kdy jsem s Jelenem chodil do Starce a hltal všechen ten nářez! Je krásné, že letos budeme jeho součástí. Velký dík nejlepší domažlické kapele Martyrium Christi za pozvání! Afod je další super akce, ze které se probouzím mokrý už teď. Moc se na ní těším, protože dorazí spousta šílených jihočeských kamarádů (smích). Samozřejmě se také těším na neméně šíleného pořadatele (smích). Koncert s Wizard bude další velká zkušenost. Předskakovat takové kapele se hned tak nepoštěstí, takže se budeme muset snažit. A Plzeň máme moc rádi!

15. Jak vlastně vnímáš všeobecnou hudební situaci u nás v České Republice? Je něco, co tě v poslední době oslovilo? Naopak, co ti leze krkem?

Leze mi krkem rivalita mezi některými kapelami. Poslední dobou pozoruji, že na akce zase začíná chodit víc lidí, což je moc fajn. Česká hudební scéna je fantastická, což stále nedokáže dost lidí pochopit. Jejich slepota mě zaráží. Jak dlouho budou ještě přehlížené takové soubory jako Dying Passion, Silent Stream Of Godless Elegy nebo Six Degrees Of Separation? Co mě překvapilo poslední dobou? Napadají mě například Free Fall, kteří natočili slušnou nahrávku.

16. Poslední dobou se do popředí derou různé soutěže typu Superstar či X-Factor. Myslíš si, že je u nás skutečně možné, aby z takovéto soutěže vzešla nějaká skutečná hvězda? Nebo máš spíš pocit, že se vždy jedná o tzv. rychlokvašky, po kterých za pár měsíců neštěkne ani ten pověstný pes?

Heleď, otevři si aktuální katalog Popronu. Myslím, že ten ti na tvoji otázku odpoví. Jestliže mě vyjdou desky většiny finalistů Superstar dohromady na 200 korun, tak to už asi takové hvězdy nebudou. To i naše CD má větší cenu (smích). Člověk si musí svoji pozici vydobýt, pěkný ksichtík ti k ničemu nepomůže. No, podívej se na mě (smích). Na druhou stranu, v zemi, kde je za hvězdu taková Agáta Hanychová, je možné všechno.

17. Blížíme se pomalu a jistě k závěru. Prozraď čtenářům Fobia Zinu, co mají Dark Angels v plánu do budoucna, na co se můžeme těšit a kde všude Vás bude možnost vidět.

Těšit se mohou na EP „Far, Far Away“, které vyjde formou split alba se slovenskými Janesession, kteří hrajou naprosto odvázaný rock´n´roll. Neznám v Čechách moc podobných kapel. Výborný feeling. Nové skladby posluchačům možná přivedou mírný šok, ale nechci stát na místě a říkat si, jak jsem teď dobrej. Chci se vyvíjet, jít dál, objevovat nové obzory. Hned po vydání začneme makat na novém repertoáru, abychom se mohli příští rok vrhnout na další desku. Z významných akcí bych vypíchl asi ty, co jsi sám zmínil. Ve hře jsou i nějaké akce v zahraničí, ale to bych předbíhal, uvidíme. Tenhle rok je pro nás zcela možná zlomový a je jen na nás, jak se k tomu postavíme.

18) Díky moc za fajn pokec…

Já díky moc! Přeji Fobií mnoho štěstí a vyšší a vyšší návštěvnost. Jo, a Márty, už to naše CD vyndej z přehrávače. Je plno jiné skvělé muziky, která by si zasloužila dostat k tvým sluchovodům (smích).

www.darkangelsmetal.cz


Zveřejněno: 13. 04. 2008
Přečteno:
3325 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 05. 2008 13:20 napsal/a Ifa
Co je to za keci...
Každá kapela, která nějakým způsobem přispívá svou tvorbou a nebere za to těžký prachy patří do ug. scény. Pak je úplně jedno jestli valí grind, hevík nebo cokoli jiného. Poslechněte si od nich alespoň jednu skladbu, aby jste pochopili, že se tady o žádný tancovačky nejedná...
02. 05. 2008 08:15 napsal/a antidezinfekce
ja taky nevim
... myslim, ze se skvele hodi na zabavky a podobny srandy, na nasi UG scenu si to ani nedovedu dost dobre predstavit, nemeli by absolutne zadny respekt asi... prece jen usi \"metalovych\" posluchacu jsou docela narocne a tahle kapela podle me pokulhava v uplne vsech bodech, nevim s kterou kapelou bych je snesl na podiu, nenapada me asi zadna, myslim, ze by vzdy dostali hroznej \"vyprask\"... V te forme v jake momentalne hrajou, jedine tancovacky a zabavky...
28. 04. 2008 09:14 napsal/a Moucha
No nevim..
..jestli tahle kapela vůbec patří do UG sféry,nebo jestli vůbec někam patří.Nepřipadá mi,že by to měli nějak extra zmáklý,stejně tak tam marně hledam alespoň metalový náznaky,lidi jsou to asi fajn,ale o tam to asi končí. Toť můj názor.