Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

DAGORLAD – Herald of Doom CD 2008, Shiver Records

Belgická skupina Dagorlad funguje od roku 1997 coby dvoučlenný projekt, přičemž o skládání a nahrávání veškeré muziky se stará Philippe Gandibleu, kterého doplňuje vokalista. V roce 1999 vydali Dagorlad první album Incantations, které nazpíval Patrick Devis, jehož po vydání alba nahradil AOD. O tři roky později následovala placka The End of the Dark Ages a letos je tady třetí CD Herald of Doom.

Sama kapela popisuje svou tvorbu s pomocí celé řady přídavných jmen typu atmosférický, fantastický,… ostatně už název bandu dává na srozuměnou, že žánr fantasy je velkým zdrojem inspirace. Potvrzují to i názvy skladeb, ve kterých se to hemží skřítky, draky, meči, posledními bitvami, zánikem atd. S uvedeným ruku v ruce kráčí booklet, ve kterém nechybí obrázky bitevních scén, draci a všudypřítomné „zlé“ oči z titulní kresby na obalu. Ostatně kresbičky jsou řemeslně v pořádku, byť nezapřou inspiraci všemi klišé fantasy žánru. I grafika obalu je celkem v pohodě, nechybí texty ani fotky obou pánů hudebníků – a nevypadají na nějaké puberťáky, takže bych čekal nějaký dotažený materiál se slibovaným „great modern soundem“.

Leč očekávání bylo protentokrát výrazně silnější než výsledný dojem z nahrávky. Popravdě nemám dostatek energie popisovat jednotlivé songy, i po řadě poslechů se mi materiál slévá do jednoho poměrně jednotvárného bloku. Stylové zaměření by snad mohla charakterizovat slova „epický fantasy doom heavy metal s velkým podílem syntetických zvuků a s nepříliš výrazným zpěvem“. Jenže metal tuctový, obstarožní a hlavně jalový. Chybí jakýkoliv moment překvapení, chybí silné melodie, chybí charismatický zpěv, mě tady prostě chybí úplně všechno, co v hudbě oceňuji a vyhledávám. Dojem nezachrání ani občasné samply klasických nástrojů. Programované bubny (aspoň tak znějí) jedou jednu linii a marně čekám na nějaké bicí eskapády. Hlavní roli pro sebe okupují všudypřítomné klávesy s tak archaickým zvukem, že připomínají disko éru osmdesátých let. A poslední kapitolou je zpěv - AOD má nevýrazný hlas a ani občasné pokusy o nějaké chorály výsledný dojem nezachraňují.

No, nebudu dál tuhle agónii protahovat, mě prostě Dagorlad přijdou nezajímaví až běda…

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Herald of Doom
  3. Imptacar
  4. Silver Cross Brotherhood
  5. Dwarves
  6. Dragons
  7. Elves
  8. An Army of Skeletons
  9. The Final Battle
  10. Outro
  11. The Sword (bonus track)

Čas: 54:45

http://users.skynet.be/dagorlad


Zveřejněno: 09. 03. 2008
Přečteno:
3445 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář