Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Reakce na článek ve SPARK magazínu, aneb jak to vidíme my

Ne, že bych si kupoval Spark magazín, ten už si nějaký ten pátek nekupuju, ovšem náhodou se mi dostalo do ruky číslo, kde je popsána CAUSA ? FESTIVAL JIM BEAM ROCKFEST, a to mi nedalo, abych na to nezareagoval(i) z pohledu účinkujícího.

Nevím, kolik lidí v ug čte Spark, myslím že mnoho asi ne, ale najdou se i tací, a pro ně asi bude určená tato reportáž. Po přečtení výše zmíněného článku nás trochu překvapily a zaskočily údaje, které jsou v článku prezentovány, podle nás to bylo trochu jinak a to se dozvíte níže, ? ještě je třeba asi vysvětlit, proč tohle vůbec píšeme ? jde o to, že mě celkem serou věci, jako když se ?oblbují? čtenáři a tak podobně, prostě já mám rád objektivní pohled na danou věc a to si myslím Spark v této kauze vůbec nepřinesl, naopak přinesl dost zkreslenou zprávu o tom, jak to viděla jedna osoba (navíc zástupce managementu kapel tam účinkujících) a já jsem z toho pocítil jen jediné, a to sice to, že se spíš jednalo o reklamu kapel managementem zastoupených, které tam měly hrát anebo hrály a protože jsme o zákulisí festivalu věděli a hlavně dnes víme daleko více, než pisatel článku ve Sparku, nemůžeme si odmítnout malou konfrontaci.

Na místo konání festivalu jsme dorazili zhruba okolo dvanácté hodiny, vše už bylo v plném proudu a na pódiu byla kapelka THE LAST DAYS OF JEZUS. Již v tuto chvilku bylo patrné, že ne asi vše bude v pohodě. Hodně dlouho jsme čekali na vysačky pro kapely a nebyli jsme sami. Také spousta lidí shánělo hlavního organizátora Petra Rakuščince. Areál nebyl dostatečně dobře zajištěn, takže dobrá polovina lidí se dovnitř dostala zadarmo. Při pojezdu a pokusech o zaparkování aut, jsme dospěli k názoru, že pořadatelé jsou poněkud zmateni. Nicméně pominuly všechny tyto nesnáze, samotné vystupování kapel probíhalo bez větších problémů. Až do času, kdy měl vystoupit CITRON. Ten, prý kvůli penězům, stál připravený za pódiem (dobrých 40 ? 50 minut. ? pozn. Márty), ale na stage nevylezl. Nevím, možná to vše vidím z mého hudbou si nevydělávajícího pohledu, ale pod pódiem skandovalo CITRON, CITRON pěkných pár tisíc lidí a mám strach, že samotný CITRON za posledních 10 let před tolika lidma hrál. (ostatně návštěvnost koncertů ROCK MADE IN GAMBRINUS, kde hrál společně s Dogou, Alkeholem a soutěžícími kapelami, která nikdy na akci nepřesáhla průměrně 200-300 lidí, svědčí o pravdě).

Celý program se pomalu zdržel o celou hodinu. Za tu dobu mohla vystoupit jedna nebo dvě kapely. OK, peníze jsou zřejmě ve šrajtofli ? jde se na věc. Další zdržovačka díky dlouhému playlistu a snad půlhodinovému přídavku. To už na mě bylo moc. A netrpěl jsem jenom já. Spousta lidí v backstagi kroutila hlavama. (zdravím Katku a Petra z radia Rebeca). Hned po Citronu nastupuje TÖRR. Klobouk dolu před Vlastou Henychem (ten kroutil hlavou taky, bohužel ale nevím z jakého důvodu). Na rovinu řekl jak a co a svůj čas na stagi dodržel. Další velký průser v programu (ne z pohledu celého festivalu) byl KABÁT. Nejdříve prý zabloudili (dokonalá výmluva, když na tomto místě hráli již minulý rok (1999) - ??? ? pozn. Márty), pak zase čekali na peníze, no prostě ostuda, skluz nabral další 2 hodiny.

A pořád se nic nedělo. V této mezeře vystoupili slovenští LUNATIC GODS, kteří měli původně hrát ve 14,40. Také ochranka KABÁTU se vyznamenala. Nejsem si docela tak jist, ale backstage je přeci vyhrazené muzikantům. Po příjezdu KABÁTU jsme byli ochrankou nuceni tento prostor vyklidit. I Paul Speckmann z Krabathoru se divil a ochranku i s KABÁTAMA několikráte vyfuckoval.

V článku bylo napsáno, že KABÁT vystoupil před 8000 lidí, to je totální blbost, dle mého skromného odhadu jich tam bylo téměř 15 000 jak už bylo napsáno výše, hodně jich podle nás prolezlo zadarmo, 8000 (což nám bylo řečeno od lidí vod kas) lidí bylo jen platících. KABÁT jsem si s ledovým klidem nechal ujít a šel si zdřímnout do stanu. Po cca hodince a půl, spíš déle nastupují KRABATHOR. Byl vidět úplně diametrální rozdíl mezi přípravou KRABATHORu a předchozí kapely. (Ono vůbec. Příprava amatérských kapel trvala o polovinu méně než u star, ale se stejným zvukovým efektem.) V tu dobu jsme ještě stále doufali, že budeme hrát (jako asi i chudáčci z kapel v Praze, kteří byli drženi v pohotovosti celou noc viz. Spark ). Po KRABATHORu, který si vlastně prohodil místo s polskými VADER nastupují už jen zmínění Poláci. Super koncert!!! Po jejich setu bylo všem ohlášeno, že zbylé kapely budou hrát druhý den od rána.

V sobotu začali hrát v cca 10 hodin HYPNOTIC SCENERY, na place zhruba 2000 lidí, pak jsme vylezli my (F.O.B.), bylo nám řečeno, že kluci z CONDEMNATION se vzdali svého účinkování v náš prospěch (zdravím Danku, Pavla a zbytek!!!), pak už se následovalo podle hracího plánu. Někdy odpoledne se zjevil na pódiu zástupce kapel ARAKAIN, HARLEJ, DEBUSTROL atd. a davům bylo oznámeno, že tyto kapely zde hrát nebudou. Je fakt, že se ozval pískot, ale žádný kamenný déšť nikdo neviděl (a to je potvrzeno 5 lidmi), kamení v kelímkách také neprodávali. Ovšem fakt, že si někdo hodil nevylučuji. Holt troška manýrů TV zNOVY neuškodí. Kdo utíkal taky nevím asi Děda Mráz. Pana Rakuščince policie sice odvezla, ale kvůli úplně jinému důvodu, než bylo lynčování (jen tak mimochodem, když jdete na festival takového rozsahu, těžko znáte podobu hlavního pořadatele, který se navíc v areálu pohybuje jen minimálně).

Akce neskončila ve 20:00 (jak bylo napsáno), ale hrálo se pozdě do noci. Tady bych chtěl ještě poznamenat, že třeba při setu GLADIATOR byl taky slušnej kotel a řekl bych že tam mohlo být i víc lidí, než v pátek na KABÁT. Pořadí a časový rozpis už ale neodpovídal vůbec programu a tak třeba BEATRICE z Maďarska hráli až dál po GLADIATOR.

V neděli ráno byl ale konec. Zvukaři přes noc sbalili saky paky a s nimi i většina stánkařů. Festival dopadl opravdu špatně a s velkým peněžním dluhem. Bohužel. Věřím, že s řádnou pořadatelskou aktivitou se náklady mohly vrátit. Možná i několikrát. Člověk není ale všemocný a akci takového rozsahu nemůže sám ukočírovat. Třeba toalety to bylo jen pro silné povahy. Celou akci natáčela televize, takže bysme měli mít co nejdříve i obrazovou dokumentaci. Nicméně příští rok by se měl konat festival opět no necháme se rádi překvapit (dnes už víme, že se festival v roce 2001 nekonal, stejně tak ani v roce 2002, tento článek byl psaný na podzim roku 2000).


Zveřejněno: 11. 08. 2000
Přečteno:
4370 x
Autor: Corbow | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář