Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

U skupiny Trollech se toho za posledních pár měsíců událo hodně a tak jsem si na pokec pozval toho nejpovolanějšího. Asura se Vám pokusí poodkrýt zásadní události posledních několika věků.

Zdravím Tě a hned na tebe udeřím silou hromu. Před několika měsíci jste se rozloučili s kytaristou Johannem. Čtenáře by určitě zajímalo, proč jste se k takovému kroku odhodlali? Rozhodně se nespokojím s odpovědí, že jste si nerozuměli, jelikož jako kapela jste vždy budili dojem nerozlučných přátel. Co bylo skutečným důvodem?

Sláva lesům! I Ty buď pozdraven, Yvore. A co je nového u Vás che che che… No, začínáš hned otázkou přímo na tělo. Kde začít… Jednalo se o jisté Johannovo výstřelky a také vnímání kapely spojené s jeho vizemi budoucna. Některé věci se prostě tolerovat nedají. Neříkám, že byla chyba pouze v něm. Již delší dobu mezi námi panovalo skryté napětí, nebylo vidět, ale pomalu a jistě nahlodávalo pohodu uvnitř kapely. Kupříkladu u mě se to projevilo apatickým chováním, nechuť hrát koncerty, chodit na zkoušky a vůbec jsem neměl ty „správné“ hudební nápady. Podobně to cítil i Morbivod. A vlastně on přišel s tím, že definitivně končí. Promluvili jsme si a zjistili, že máme velmi totožné myšlenky kam Trollech „směřovat“.

Jak moc Johannův odchod ovlivnil současnou tvář Trollech? Změní se tím nějakým výrazným způsobem tvář Trollech?

Dá se říci, že prakticky vůbec. Na skládání hudby se podílel méně než my s Vodem. Nové věci skládáme daleko lehčeji, když to tak mám říct. Spadl z nás onen pověstný balvan, jsme teď uvolněnější. Tvář Trollech to nijak nepoznamená, právě naopak…

Plánujete do budoucna posílit sestavu, nebo budete dál pokračovat jako tandem Asura & Morbivod?

Zatím ne. Zjistili jsme, že nám to momentálně vyhovuje ve dvojici. Neříkám, že to tak zůstane,ale v tuto chvíli nemáme potřebu někoho shánět.

To platí i pro koncerty?

Ano. Některé písně jsme sice byli nuceni trochu upravit pro jednu kytaru a také jsme „naboostrovali“ basu. Zníme teď syrověji.

Od založení Trollech uběhlo neuvěřitelných 7 let. Mladší posluchače by určitě zajímalo, co tomu všemu předcházelo. Jakými kapelami jste prošli?

První zkušenosti jsem začal sbírat někdy v roce 1993, kdy jsem začal působit v dnes už neexistující doom – death kapele Mythopoeia. Pak jsem ale objevil hudební „fenomén“ pagan/folk BM. Zatoužil jsem založit projekt v podobném duchu. Morbivod v té době začínal se svým projektem (dnes už plnohodnotnou kapelou) Stíny Plamenů.

Váš první počin „Dech pohanských větrů“ je již beznadějně vyprodán. Jak se na něj s odstupem času díváš? Je něco, co bys změnil? Nebo jsi s tímto materiálem spokojený?

Bylo to demo a ještě dnes jsem schopen jej zájemcům zaslat s původním MC obalem. Dnes to pálím na CD-R. A nic bych neměnil, je to odraz doby, vzpomínka na začátky. Jsme s tímto materiálem spokojeni. Bylo to tak nahráno a tak to zůstane.

V roce 2000 se upisujete Eclipse prod. a spolupracujete s tímto labelem až do aktuálního CD „Skryti v mlze“. Ten už vychází pod hlavičkou německé firmy Ketzer Records. Proč ta změna?

Chtěli jsme změnu. Blacky odvedl obrovský kus práce a strašně nám pomohl. Vydal vlastně absolutně neznámou kapelu, vzal na sebe to riziko a patří mu náš velký dík. Měli jsme své vize a i Blacky uznal, že už nemá kam kapelu posunout. I nadále však budeme spolupracovat s Long Ago Recocords. Ketzer nabídli více než solidní podmínky a stále máme volnou ruku.

Materiál pro CD „Skryti v mlze“ jste poprvé ve své historii nahrávali s živým bubeníkem. Byl to pouze experiment? Plánujete do budoucna nahrávat vždy živé bicí, nebo s vrátíte zpět k automatu? Řekni nám podrobnosti o nahrávání CD „Skryti v mlze“.

V podstatě se jednalo o experiment, neboť Honza (Avenger) vůbec netušil, co vlastně bude hrát. První dva dny ve studiu jsme zkoušeli a sehrávali se. Musím říct, že Honza je fakt talent a během těch 48 hodin se to naučil. Je pravda, že na nahrávce jsou nějaké chybky, ale i tak smekám. Pokud by bylo více času, věřím, že by to bylo daleko lepší. Nahráno bylo vše v Hellsoundu u Honzy. Mix a mastering dělal pak Morbivod. Na příští nahrávce budeme používat a nahrávat výhradně na Vodovo zařízení, takže se vrátíme zpět k automatu.

Když už jsme u těch bicích. Jeden čas jste měli živého bubeníka i pro koncertní program. Proč z této spolupráce nakonec sešlo? Bylo tomu ze strany Trollech, nebo se Čík rozhodl odejít sám?

Ano, to je pravda. Čík s námi strávil asi půl roku, dojížděl na zkoušky až ze Kdyně, což je obdivuhodné a byl do hudby a hraní zapálený i „lidsky“ mezi nás zapadl. Žel jeho zranění třísel, které utrpěl na vojně, mu nedovolilo zahrát tak, jak bychom potřebovali. Snažil se. Ale postupem času opravdu nestíhal, proto jsme se dohodli spolupráci ukončit.

V jakém nákladu aktuální album vychází?

Náklad „Skryti v mlze“ je 2000 kusů + nějaká ta stovka jako promo CD.

Zajímavostí pro Vaše fanoušky určitě bude červnové vydání Live CD „Svatoboj“. Můžeš nám poodkrýt, co všechno bude tento živák obsahovat?

Živák „Svatoboj“ je sestřih našeho vystoupení v Brně, které proběhlo v prosinci 2005. Na něm je průřez naší celou tvorbou od písní z dema až po nové album. Fans na něm také naleznou 4 klipy (jedná se spíše o jakýsi dokumentární záznam) ve formátu DivX.

CD „Svatoboj“ vyjde také u Ketzer Records, nebo vydání svěříte nějakému českému labelu?

„Svatoboj“ vyšel 01.06.2006 u Long Ago Records.

Co Trollech a DVD? Neplánujete se časem zvěčnit i na tomto médiu?

Vůbec jsme o tom neuvažovali a nic podobného neplánujeme…

Skupina Trollech se stala v našich končinách víceméně kultem. Jak se cítíte v této pozici? Jak se vlastně ty díváš na česko – slovenskou scénu? Je něco co tě jako posluchače v poslední době nadchlo? Mohl bys čtenářům našeho zinu doporučit nějakou zajímavou skupinu?

Kultem? Che che che jsem se teď pobavil a to přímo královsky. Je to blbost, hrajeme co nás baví a necítíme se být něco jako kultovní kapela. Prostě jsme… Nejde teď o nějakou falešnou skromnost, jestli to tak někdo vidí, brát mu to nebudu, ale sami se jako kult necítíme. Jak vidím česko – slovenskou scénu? Hmmm na to se asi nedá odpovědět jednou větou. Řekl bych, že mezi kapelami a firmami znám lidi, které považuji za kámoše. Navzájem se podporujeme a jsme v kontaktu jak se jen dá. Těžko to nějak hodnotit, ať si každý hraje co chce. Je to stejný asi jako všude – zajímavé bandy a některé třeba hudebně vůbec nemusím. A co mě poslední dobou překvapilo? Tak určitě následující bandy: Mortifilia, Heiden, Hromovlad, Svardenvyrd, Hyperborean Desire…

Co říkáš na rivalitu mezi CZ kapelama? Máš pocit, že je to přirozený, nebo je to podle tebe hloupost?

Pokud se jedná o takový ten zdravý hec, tak je to ok. Nesnáším podlosti za zády, zbytečný pomluvy, fámy a tak podobně. Mně osobně nedělá problém vystoupit na koncertě nebo festu s death, doom, thrash, heavy, HC kapelami. Ale sám se zažil, že se do nás někdo navážel. Tak když se mi ta kapela nelíbí, tak jdu ke stánku na pivo.

Mluvili jsme o Trollech jako o kultu. Co je kultem pro frontmena Asuru? Posloucháš třeba i jinou muziku, než jakou tvoříte spolu s Trollech? Co ty a taneční muzika…haha.

Jednoznačně jsou pro mě kult BATHORY a jako správný patriot MASTER´S HAMMER. Pak mám velmi rád Ancient Rites, Immortal, Kampfar, Forefather, Windir, My Dying Bride a další. Nejbližší je mi samozřejmě metal, pak si rád poslechnu i lidovou folklórní hudbu i nějaký ten ambientík. Taneční hudba to není nic pro mě, to radši SKA che che che che…

Teď zase trošku vážněji. Kdy a kde Vás budou mít možnost fanoušci slyšet a vidět v koncertní zbroji?

Objevíme se na těchto akcích, které jsou potvrzené: 17.06. ETERNAL HATE Fest – Kdyně hrad Rýzmberk, 23.06. PRAHA – klub Exit Chmelnice, 14. – 15.07. IN FLAMMEN – Torgau (Německo), 10. – 12.08. BRUTAL ASSAULT.

Jak si asi každý mohl všimnout, již několikrát jste koncertovali v zahraničí. Jaký zásadní rozdíl vidíš mezi českými a zahraničními fans? Jak se díváš na zázemí pro kapely u nás a venku? Plánujete s Trollech nějaké větší zahraniční turné?

No abych pravdu řekl, vždy když jsme vyjeli za hranice, byli jsme spokojeni. Fans v zahraničí nás vždy překvapili. Měli fakt o nás zájem, brali nás a pařili. Zatím jsme se nesetkali s negativním ohlasem. Ale naši fans jsou ty nejlepší – někdy až zůstává rozum stát, co u nás lidi dokážou předvést za pařbu a vytvořit za atmosféru. V tom naši fanoušci mají jednoznačně navrch. Upřímně řečeno zázemí pro kapely je u nás na stoupající úrovni, ale stále je zahraničí o ten pověstný krůček napřed. Ovšem to vše je dáno jinými finančními možnostmi. Takže je třeba brát jak to je. Alex z Ketzer Records již cosi naznačoval ohledně evropského turné, no nebudu předbíhat a uvidíme…

S jakou světovou kapelou by jste si chtěli zahrát?

Teď mohu mluvit jen za sebe, ale myslím, že by se asi ani Morbivod neurazil, kdybychom mohli vystoupit s kapelou, kterou zmíním. Nevím, jestli je to kapela světového formátu, ale docela rád bych si zahrál po boku Ancient Rites.

Jsme tedy na konci. Závěr nechám ve tvé režii a přeji skupině Trollech hodně úspěchů a co nejvíc spokojených fanoušků. Díky za čas a ať se Vám daří.

I my děkujeme, Yvore za Tvůj čas che che che, za zajímavé otázky a prostor se vyjádřit. Vždy nevím, co na závěr psát che ch ehce… Sláva lesům! Stromy jsou vnás!

www.trollech.com


Zveřejněno: 08. 06. 2006
Přečteno:
3698 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář