Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CRASHPOINT - Acid Vitamin CD 2005 - Crystal productions

Zajímavým debutem se představují nu-metaloví Crashpoint z Novojíčinska (město Studénky). Teprve čtyři léta existující kapelu s jedním vydaným demosnímkem si v únoru loňského roku pod svá vydavatelská křídla nevzal nikdo jiný než Crystal Productions a první album kapely spatřilo světlo světa ještě téhož roku.

Zjednodušit úhel pohledu jen na nu-metal u Crashpoint nelze, protože vlivy hard coru, rapu, funky a ragge, ke kterým se kapela hlásí, jsou na kotouči dobře slyšitelné a pestrost v skladatelském aranžmá je tak velikou (ne-li největší) předností celé desky. Už zmiňovaný nu-metal se drží osvědčeného US střihu, kapela jej však v duchu smyslu pro pestrost využívá uměřeně a střídání tvrdších a klidnějších částí skladeb je postup, kterého se kapela drží zuby nehty. Paradoxně větší prostor na albu dostávají ?emo? pasáže, které nechají vyznít tu base s bicími, tu nejrůznějším samplíkům, scratchům a beatům. Ani milovníci klasických elektroakustických vybrnkávaček nepřijdou zkrátka a v kombinaci s vydařenými vokály jsou záležitostmi přímo na vychutnání!

Hanzy (voc) zvládá rap, čistý zpěv i řev na výbornou a jeho výkony na albu je třeba vyzdvihnout, právě tak jako schopnost kapely vytvořit písničku plnou nejrůznějších barev. Rozvádět se tu ostatně o všech vychytávkách, které Crashpoint na placce vymysleli, ani dost dobře nejde, a tak se podívejme na některé slabiny, kterých se deska nevyvarovala. Střídání stylů v rámci jednoho válu není nic jednoduchého ani pro zkušené kapely a přibližně od poloviny alba mám místy dojem určité křeče; některé zvraty do syrovějších poloh jsou nepřirozené a posluchačsky mi  ?nesedí?, stejně jako trochu nevýrazný zvuk inštrumentů v tvrdých pasážích, což je škoda. Ke konci alba i jinak dobře sekané riffy začínají postrádat invenci. Vše ovšem kapela zachraňuje závěrečnou ?Early Girl?, která mi evokuje jistou legendu (neřeknu kterou, určitě poznáte sami?:-)), což ovšem není na překážku dobrému dílu a tady se Crashpoint znovu vytáhli a výborný zpěv citlivě podpořený kytarou i klávesami? zadělávají na potenciální hit, i když na mě je to trochu moc velký slaďák :-). Co říci závěrem? Crashpoint mě mezi debutujícími překvapili tak jako poslední dobou žádný jiný spolek a nahráli debut plný pestrých kompozic, které se dobře poslouchají. Na další album se opravdu těším?

Čas: 46:52

Seznam skladeb:

  1. Paradise
  2. Biotekk
  3. Le Commercionalle
  4. Same Shit
  5. Illogical
  6. Melanesia
  7. N.A.P.E.C.
  8. French Lesson
  9. Sun&Rain
  10. Blue Shadow
  11. Supersonic Filter
  12. Early Girl

web: http://www.crashpoint.cz


Zveřejněno: 24. 01. 2006
Přečteno:
3251 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář