Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Loni se v naší zemičce objevila celá řada zajímavých alb. Jedním z nich (pro mě) bylo CD Stín křídel poděbradské speedoviny Rimortis. Už při psaní recenze mě napadlo kapelu vyzpovídat, ale znáte to, čas a zase čas ... nebyl.

Takže teď jsem konečně oslovil Vaška Mrzenu, baskytaristu, téměř výhradního autora hudby, výhradního textaře, koproducenta, aranžéra, návrháře obalu (vše se týká aktuálního alba, jak to bylo dříve se možná dozvíte v rozhovoru), prostě šéfa Rimortis.

1. V úvodu jsem nakousl Tvůj podíl na Stínu, jak to bylo s předcházejícími počiny? Taky díla jednoho mozku? Touhle fíkanou otázkou se, doufám, dostaneme k diskografii a krátké historii:-).

Vznik kapely se datuje na březen 1999 a do roka a do dne jsme nahrávali první CD ?Proud času?, které je ještě směsí speedu a thrashe, právě díky dvojici autorů hudby, já více do speedu, kytarista více do thrashe. Rok po vydání prvotiny jsme přibrali do kapely sólového zpěváka a klávesistku, a připravili druhé album ?Oheň a led?, jenž tedy vyšlo v roce 2002, a je již téměř speedmetalové, jelikož bývalý kytarista přispěl jen dvěma kusy. Poté onen zmiňovaný kytarista odchází a později z osobně-rodinných důvodů i klávesistka. Tu nahradil současný klávesák a sestava je tedy od července 2002 následující:

  • Milan Hloucal ? zpěv
  • David Varga ? kytara, sbor
  • Vašek Mrzena ? basa, sbor
  • Jakub Liška ? klávesy
  • Martin Růžek ? bicí

V téhle sestavě jsme nahráli třetí album ?Stín křídel? - 2004. Autorsky je to opět moje práce, jen se dvěma kusy mi pomohl David a Milan. Textově jsou všechna tři alba též mojí zaležitostí a tak tomu zůstane i do budoucna, ovšem se skládáním hudby mi doufám výrazně pomůže Jakub?

2. Tak a jdeme na aktuální nosič. Nahrávka vlastně už není až tak čerstvá, nahrávalo se v létě 2004 a tentýž rok je uveden jako rok vydání pod Stars Agency. Nejdříve by mě zajímalo, proč jste rozběhli promotion s takovým zpožděním (registroval jsem recenze na konci roku 2005), a pak co to je Stars Agency za firmu (firmičku)? Já to odhadoval na vlastní pěst.

Stars Agency je moje vlastní firmička, pod její hlavičkou dělám všechny naše koncerty a CD. Promotion se vážně rozběhla o dost později, bylo to zapříčiněno mým časovým zaneprázděním a jelikož, jak sis bystře všiml, jsem v kapele na vše úplně sám, tak prostě nebyl čas. Teď se to vše dohání, ale zato vcelku dobře, recenze se objevily nebo ještě objeví ve všech podstatných webových magazínech, hodnocení je nadprůměrné, přibývá nabídek na rozhovor.

3. Stín křídel jste nahrávali u Jakuba Homoly v Cerhenicích, jestli mě paměť neklame, tak vaše dílko je první, které z tohoto studia slyším. Můžeš studio trochu představit? Je Jakub Homola ten člověk, který bubnoval na albu, na nějž ještě taky dojde a pracoval v Hostivaři? Jestli jo, proč jste nešli rovnou do Hostivaře? Peníze?

Ano, Jakub Homola je tatáž osoba, která nahrála později zmiňované album našich dobrých kolegů. Je to profesionální multiinstrumentalista, který dělá zvukaře v hostivařském studiu a jelikož je to můj dávný přítel a spoluhráč, tak jsem dělal všechna tři CD s ním a jinak tomu nebude ani u chystané novinky. Pro mě není důležité kde natáčím, ale s jakými lidmi a na jaké mašiny. Proč platit pětikilo za hodinu ve studiích, když mám doma své vlastní já i Jakub. Něco točíme u mě, něco u něj, bydlíme 3km od sebe, žádný spěch a stres. V bookletu uvedené studio ?U Jonáše? je tak vlastně fiktivní studio, ze kterého vylezou pouze a jen nahrávky RIMORTIS?

4. V recenzi jsem psal, že podle mě nestačíte akorát na Víno z temných hroznů od Cruel Barbarian. Někdo si tam ze mě dělal prdel, ale i s odstupem dvou měsíců si myslím pořád totéž. Víno je nedoceněný a výtečný album. Co ty na to?

Ano, Víno?  je kvalitní album, složili ho a nahráli lidé, které mám rád a dosti mi pomohli v mých začátcích, o Jakubovi jsem mluvil, Marek u nás chvíli zpíval, k Lídě Finkové jsem chodil na hodiny zpěvu. Tehdy zkoušel Cruel dost dlouho u mě ve studiu, takže jsem byl u zrodu nejen tohohle jejich alba. Ovšem dovolím si stebou mírně nesouhlasit, Víno? je skvělé, ovšem zdaleka není speedmetalové, toto období měl Cruel o trochu dříve, určitě znáš jejich předchozí CD nebo dema?

5. Abych byl upřímnej, ze speedový (nebo příbuzný) scény u nás znám jen pár kapel. Z aktivních mě napadají Cruel, Salamandra, Nemesis, z pohřbených Rea Silvia, máš nějaký další tip?

Snažím se v tom orientovat, třeba už z důvodů výměnných koncertů, které chci dělat se stylově spřízněnýma kapelama, ovšem otázkou je, co je speed a příbuzné styly? Cruel je podle mě power progressiv metal, Salamandra takový speed epic metal, Nemesis jsou power speed metal. Dalšími jsou třeba Power 5, což je power heavy, Scelet jsou jako my speed melody metal. Všechny tyto kapely mám rád, jsou fajn?

6. Existuje u nás nějaký festík kapel na stejné vlně, na jaké jste naladěni vy?

Nevím o takové akci, na některých se třeba sejdou dvě tři speedovky, ale nějaká kompletní přehlídka tu určitě není. Mám již dlouho v hlavě akci, kde by zahrály všechny výše zmíněné kapely a nejen ony, ovšem není snadné to zrealizovat z mnoha důvodů.

7. Koncerty ? jak často, s kým nejraději, kde nejčastěji, kde nejdál, kde za hranicema, nejlepší koncert, největší průšvih, zajímavá příhoda:-)...

Máme za sebou 150 koncertů, momentálně hrajeme tak 4x měsíčně, nejčastěji s kapelou Komunální odpad, s nima je vždy výborný sál, zvuk, hodně fanoušků. Rádi jezdíme s Cruel na Slovensko, nejdál jsme byli v Lučenci, dobrá je spolupráce se Scelet. Dobrých koncertů bylo určitě víc, v létě třeba na Fantasy metalfestu v Pardubicích, hráli jsme těsně před Grave Digger, kotel už vřel? :o))

8. Dřív jste hráli i na rockových zábavách ? jak jste na tom teď? Považuješ hraní na zábavách za něco podřadného? Dnes se na ně kouká skrz prsty, ale za komančů hrály metalový kapely zábavy úplně normálně, stejně skoro neměly šanci hrát jinde. Třeba Arakain jsem prvně viděl na zábavě... A kecy o tom, že na zábavě se většina vyleje nemůže snad nikdo myslet vážně, protože na každým metalovým koncertu to vypadá úplně stejně.

Pro nás je nejdůležitější hrát na dobrý zvuk, na prostorném kvalitním podiu, a to ty sokolovny a kultůráky mají. Navíc se tam vejde podstatně víc lidí. Kluby jsou super, ale ne všechny mají to, o čem jsem mluvil. Děláme často vlastní koncerty, pozveme další dvě kapely, musí být místo na nástroje a bagáž, to v klubu moc nebývá. Hrajeme ale všude, kluby, festivaly, rockové zábavy. Není na tom nic podřadného, lidi jsou přece všude stejní, a s tim chlastem je to tak, že kvalitně si vykropit kedlubnu můžeš třeba i doma u telky? :o))

9. Používáte téměř výhradně češtinu (kromě posledního songu, který je po české verzi nazpíván anglicky), já to vítám, ale spousta lidí dává přednost angličtině. Jak to máte vymyšlený do budoucna? Uvažujete, že byste šli do angličtiny, nebo čeština navždy?

Častá otázka. Myslím, že čeština navždy, chceme se prosadit u nás a jelikož klademe na textovou náplň velký důraz, chceme aby nám fanoušci rozuměli. Česká angličtina je, a to i v našem podání, vážně neposlouchatelná?

10. Ve Válce růží hostuje Míša Suchánková ? copak je to za dívčinu? Zpívá někde? Proč jste ji nevyužili víc, mě by se líbil nějaký dvojhlas, klidně i ve svižnější pasáži.

Míša je manželka zpěváka kapely Komunální odpad Luboše Suchánka, oba nám přispěli svými hlasy na CD, nezpívá vůbec nikde, vždy jen hostuje na mnoha CD, prostě přišla do studia, poslechla, dala to na první pokus a zas šla? :o)) Taky bych chtěl takhle umět? Budu rád, když půjde kolem až budeme v létě nahrávat?

11. Jsi autorem všech slov, na naše poměry určitě nadprůměrných. Kde bereš nápady? Docela mě překvapil text k S.O.S. s ekologickým zaměřením ? zajímáš se nějak o ochranu životního prostředí? Co historie ? říše Inků, resp. báje ? Ikaros ? koníčky nebo prostě chvilkovej nápad?

Díky za tvá slova chvály. Nápadů a inspirace je kolem spousta, stačí se jen dívat a vnímat. Nestíhám se detailněji zabývat vůbec ničím, takže spíš ten chvilkovej nápad, osloví mě téma, stačí jen pár slov a už to jede. Jinak mám rád všechny možné národní mytologie.

12. Zároveň jsi i autorem muziky ? nebývá to úplně nejčastější jev, aby byl basák hlavním skladatelem. Jak ostatním vysvětluješ kde mají co hrát? Umíš na kytaru a na klávesy?

Původně jsem kytarista, umím i na klávesy a bicí, ne nijak dobře, ale stačí mi to k tomu, že si ve svém studiu dokážu sám nahrát a zaranžovat kompletně celé písně, nazpívat je, a pak je jen se zbytkem kapely rozebereme a doupravíme. Všichni jsme dobře teoreticky vybavení, Jakub studuje konzervatoř, oba učíme mladé talenty na kytaru. Písně dostanou všichni na CD s přiloženými zápisky, máme za ty roky vlastní styl předávání informací?  

13. Posloucháš i jiný metalový styly, řekněme ty extrémnější, kterým náš zine věnuje více prostoru (ale to je dáno tím, jaké kapely nám posílají své výtvory)? Máš třeba nějakou oblíbenou black, doom, death kapelu?

Abych se přiznal, sleduji jen tak jedním okem power speed styl, ostatní styly bohužel moc ne. Mám svých oblíbených řekněme čtyřicet kapel, od nich mám kompletní diskografie, jsou to ty nejlepší speedovky, vrcholek ledovce. Ve světě je mraky dobrých kapel, ale vážně nemám čas je sledovat.

14. Na Stínu křídel je jedna velmi zajímavá skladba, cover Písně Neznámého vojína od Karla Kryla. Pro mě má tahle písnička zvláštní kouzlo, pamatuji si, když jsem si někdy na začátku osmdesátých let od kamaráda nahrál tehdy zakázanou desku Bratříčku, zavírej vrátka a právě tenhle song se mi líbil nejvíc, jednak tam byly ty děvky:-), jednak ta písnička má velkou sílu. Dokonce jsem si napsal podle kazety text a uměl jsem to nazpaměť, ale to už je strašně dávno. Koho napadla právě tahle Krylova skladba a proč? A víš, že máte v bookletu chybu ? správně je velké ?N? ve slově Neznámého...

O chybě v bookletu vím, ale co už s tím nadělám??  Máme v kapele Krylovu tvorbu rádi, jeho poezie je skvostná a přednes písní též. Vybral jsem tuto píseň pro její hitovost a jasnou představu, jak bude znít po uchopení kleští jménem RIMORTIS?

15. Druhý bonus ? nebonus je anglická verze Pláče andělů. Koukal jsem, že význam textu jste nechali stejný ? proč uvádíte jako autorku textu M. Růžkovou, neměl by tam být spíš jen překlad? To asi musela bejt docela fuška, přeložit to tak, aby to padlo do pusy jako čeština. No, a ta Milanova angličtina ... nic moc ... co?

Fuška to tedy byla a právě proto tam nemůže být napsáno jen překlad, Monika Růžková, sestra našeho bubeníka, odvedla fantastickou práci, chtěl jsem po ní, aby zachovala význam textu, aby to bylo nafrázované jako česká verze a aby se to navíc i rýmovalo. Udělala anglické verze ještě k ?Říši slunce? a ?Stínu křídel?, všechny tři texty jsou výborné. Milanova angličtina není nejlepší, ale o tom jsme se bavili výše.

16. Trošku taky zamíříme do budoucnosti. Materiál na Stínu je starej dva roky, co je u vás novýho? Máte už nějaké další songy? Plánujete studio? 

Máme téměř kompletně hotové celé album, deset nových písní. Nahrávat budeme na přelomu července a srpna, CD vyjde v říjnu a bude se jmenovat ?Vesmírem plout?. Chystá se i klip, jenž by na CD měl být jako bonus.

17. A co takhle vydavatel ? nepátráte po někom? Je v Čechách firma, pod kterou byste se rádi viděli? A co zahraničí - máte nějaký vysněný label?

Každá kapela chce být pod firmou, všichni pátrají a nabízejí se, nejsme výjimkou. Do zahraničí s češtinou asi ne, ovšem u nás bychom rádi, stačila by nám kvalitní distribuce, finance na vydání CD máme už teď z prodeje ?Stínu? a koncertů.

18. Na závěr klasický dotaz ? jestli jsem se na něco zapomněl zeptat, máš neomezený prostor k doplnění, pozdravům a tak...

Ale čoveče myslím, že si na nic nezapomněl, co si chtěl, to tam máš. Kapely, který mám rád, jsem taky zmínil, určitě pozdravím kluky z kapely, všechny naše stávající fanoušky a též i ty budoucí, třeba právě ty, co čtou tyhle řádky?

http://rimortis.webz.cz


Zveřejněno: 10. 01. 2006
Přečteno:
3616 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2006 16:05 napsal/a Jirka
Dobrá práce
Moc prima článek o super kapele, je dobře, že dáváte prostor i českým speed kapelám, RIMORTIS jsou u nás nejlepší...