Nejbližší koncerty
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
  • 21. 11. 2024https://pandemia-deathmetal.cz/ https://bandzone.cz/dysa...
LLYR

Thrashová úderka ze západních Čech o debutovém albu, slovo mají Fanda, Krtek a Wenca.

Západočeská skupina UNITED CORPSES se po šesti letech existence dopracovala k debutové desce. Histori a první demo už jsme na Fobii probrali v rozhovoru v roce 2021, takže zájemce o minulost si dovolím odkázat sem a jdeme rovnou na aktuální dění.

Ahoj. Máte venku debutové LP. Jaké jste měli pocity, když vám přišly z lisovny krabice, rozbalili jste je a drželi v rukou gramodesky, na kterých je zaznamenaná vaše muzika? 

Fanda: Zdar Johane! Určitě po těch letech prácičky byl skvělej pocit mít v rukou první štůdiovku a ještě k tomu na vinylu. Nebudu ale lhát, že už se netěšim, až zase zmizí a vrátí se ten těžce vydřenej cash, kterej jsme do nich vrazili, haha. 

Krtek: Ahoj, Johane. Tak hlavně jsem myslel na to, abych se toho zbavil a neleželo mi to roky doma. Taky mi napadlo, co jsme všechno mohli udělat jinak. Ale byla i radost pochopitelně.

Wenca: Čau Johane, já určitě jsem měl radost a pocit zadostiučinění za ta léta dřiny a odříkání. (úsměv) A taky jsem se trochu bál, aby se deska v tý záplavě jiný hudby prodávala. Ale věřim tomu! A zatím to tak i vypadá. 

Vaše cesta k debutu mi přijde logická, nejprve jste nahráli dva demáče a až potom full album, na které jste zařadili většinu starších songů z demosnímků, které jste samozřejmě znovu nahráli. Věřili jste staršímu materiálu a proto jste na něj vsadili i na desce? Nakolik jste skladby při novém nahrávání pozměnili? 

Fanda: Demáče posloužily hlavně jako dobrá šablona, podle který jsme pak mohli posoudit co pozměnit, zlepšit atd… Je to ale spíš jenom o detailech a songy jsou pozměněný minimálně. 

Krtek: Především jsme chtěli mít ten náš materiál ve studiový kvalitě. Jak Fanda píše, změny jsou tam minimální. Dema jsem nahrával/míchal systémem pokus – omyl a podle toho to taky zní. Byly spíš pro naší vnitřní potřebu, nejvíc skladbu vychytáš, když to nahráváš, najdeš tam chyby, něčim to dovytuníš, vynadáš zpěvákovi, že to zpívá blbě atd. Jiný skladby, než jsou na demáčích, ani nemáme, teď teprve dáváme dohromady nějaký novinky. 

Wenca: Jak říkáš, byl to logický postup od demáče ke studiový nahrávce. Určitě jsme věřili staršímu materiálu a chtěli jsme ho mít nahraný v lepší kvalitě. Změna aranží byla minimální, jenom jsme to po technický stránce trochu „vytunili“. Za mne určitě lepší nejdřív nahrát demo, poslechnout si jak to zní a pak s tím pracovat. 

Nahrávali jste částečně svépomocí a částečně ve studiu Kdyně. Proč tahle volba? Vyhovuje kytaristovi domácí klid a pohoda a možnost naplánovat si nahrávání podle času, chuti atd.? Jak jste s výsledným zvukem spokojeni – udělali byste s odstupem času něco jinak? Zvuk je každopádně o dost kvalitnější než na těch demáčích… 

Fanda: Chtěli jsme zachovat trochu tý špinavosti, tak nás napadla tahle volba, sám bych se nebránil ale příště nahrát ve studiu všechny nástroje, ale zachovat nějak ten old schoolovej osobitej zvuk, ale i to zkusit udělat čistší, míň songů ideálně na nějaký EP. Ze zvukem jsem jinak spoko, nic mi nepřipadá utopený. 

Krtek: Přesně tak, domácí klid a pohoda, jsem trémista a nejsem zrovna muzikant. Taky tak ušetříš dost peněz. Kytaru bych chtěl příště nahrát ve studiu, ale ruku do ohně za to nedám, basa rozhodně stačí z domácí produkce. Zvuk v pohodě, jsme spokojeni, ale vždycky to může být lepší, anebo to prostě pojmeme příště nějak jinak, uvidíme. Václav Váchal už se studiem skončil, takže na příště si musíme vyhlédnout jiného zvukového mistra. 

Wenca: Bicí je určitě lepší nahrávat ve studiu, protože ve zkušebně je nenazvučíš tak, jak bys chtěl. Kytary mají v tomhle směru výhodu. S celkovym zvukem jsem spokojenej, ale určitě bych chtěl do budoucna na zvuku bicích ještě zapracovat. A taky na technice hraní. (úsměv)

Proti demáčům se hodně zlepšil i vokál. Dával si Fanda ve studiu při natáčení víc záležet, nebo už s hlasem po těch letech lépe vládne? 

Fanda: No neserou se se mnou. Za každou chybku, spolklý slovo mi upíjeli pivo a hrozili, že mi za trest v autě už nikdy nebudou pouštět žádnej heavy metal, takže motivace nic neposrat byla velká. 

Krtek: Myslim, že Fanda méně bumbal při nahrávání. Ale jsou tam nějaký přeřeky, příště budeme přísnější. 

Wenca: Asi zafungovala souhra všech faktorů, tj. Fanda se zlepšil, Fanda míň pil a Fanda se nás bál… ale málo, takže do příště na tom ještě zapracujeme. (úsměv)

Od začátku fungování vám drží tříčlenná sestava, ve které ale chybí živý baskytarista, ve studiu ji nahrává kytarista, na koncertech ji pouštíte ze záznamu. Snažili jste se najít čtvrtého člena, nebo vám to takhle vyhovuje? A co Fandova slova, která pronesl minule, že se na basu začne učit, došla naplnění? (úsměv) 

Fanda: Basák živý není, holt se sloganem „Ve smrti jednotni“ držíme i v reálu, haha. Snaha i byla, pár lidí se přihlásilo, potom to ale hned odpískli kvůli tomu, že chtěli hrát něco jinýho. No sice mam slabost pro červenýho destroyera, ale chybí mi trpělivost, takže bych ho asi po půlhodině se učení na něj vyhodil z okna. 

Krtek: Zkoušeli jsme, učil jsem to kámoše při volných chvílích, ale je to úmorný. Kapelu to hrozně brzdí, čas je neúprosný a smrt tě může skolit v každém okamžiku. Basák, který by se to byl schopen naučit levou zadní, by zas nechtěl hrát s takovýma amatérama. Navíc je ta hudba dost rychlá, basáci jsou líné svině a proto jim taky právem patří status nejzbytečnějšího člena kapely. Ani ženský je nechtěj, pokud zrovna nezpívají. Na playback už jsme si zvykli, zvukaři s tím měli občas problém, ale od té doby, co si obstaráváme klik na pódiu sami, se nás už nikdo nemusí bát pozvat. Ani zvukařské nuly z Divadla Pod Lampou v Plzni. Asi to tak necháme, jestli nepřijede princ s baskytarou na bílém koni. 

Wenca: Jeden čas jsme se snažili sehnat basáka, ale jak říká Krtek, bylo to úmorný, brzdící a nikam to nevedlo. Uvítali bychom basáka, kterej by se to dopředu naučil a nebyla by s nim žádná práce. (úsměv) Taky je těžký si s někým sednout lidsky, když jsou v kapele dva starý morousové. (úsměv) Výhodou basáka z playbacku je, že nás celkem drží pohromadě, nemůžeme zrychlovat ani zpomalovat, mně osobně to vyhovuje. 

Desky jste si vydali sami a nechali vylisovat v Německu. Proč? Kratší čekací lhůta, případně to vyšlo levněji? 

Krtek: S německými My45 jsem měl dobré zkušenosti, vždycky hodili pár kusů desek navíc, poslali to před termínem a poštovné bylo levnější, než když jsem kdysi přes nějakého příživnického zprostředkovatele zadával desky v Loděnicích, následně jsem i reklamoval poškrabané kusy a zprostředkovatel se projevil jako špatně komunikující a poněkud bezzubý v tomto ohledu. Nicméně známý si před pár měsíci chtěl také nechat vylisovat desku své kapely, do Loděnic přímo zavolal a neobtěžoval se s žádnými prostředníky. Desku měl venku asi během měsíce a půl, takže příště půjdu touto cestou. 

Líbí se mi kresba na obalu, hezký stylový obrázek a kvalitní řemeslo. Je určitě výhoda mít v kapele schopného ilustrátora. Je motiv ryze z Krtkovy hlavy, nebo mu do nápadů mluví i ostatní a korigují jeho nápady? Jakou technikou obrázek vznikl? 

Fanda: My jako kapela jsme se domlouvali, co by na obalu mohlo být a Krtek to zrealizoval. 

Krtek: Děkuji za kompliment. Tuším, že jsme si k tomu něco řekli, měl jsem určitou představu a chtěl jsem tam zakomponovat motivy z obou demosnímků, když je to vlastně takový výběr. Udělal jsem náčrt, poslal ho klukům, ti neměli problém, tak jsem to zrealizoval. Je to obyčejná kresba uměleckými fixkami, žádná extra technika, to ani neumím, jsem takový výtvarný diletant. Výhoda to je, neboť si to všechno mohu pojmout po svém, to album/demo má pak pro mě i takovou komplexnější hodnotu jakožto výtvor. Asi bych nekousnul, aby k tomu patlal obal někdo jinej. 

Wenca: Kresba je super, obal se povedl. Rozhodně je výhodou mít v kapele někoho, kdo umí kreslit. Krtek už má většinou v hlavě nějaký nápad a my s tím pak většinou souhlasíme. (úsměv) V tomhle směru to máme Fanda a já bez práce. 

Edici vašeho alba lze označit jako ekonomickou, deska je vložená do dvojlistu, nikoliv zalepené kapsy s hřbetem. Chápu, že když si to sami financujete, řešíte každou korunu, ale tohle balení považuju za nepraktické a nehodné vinylu. Zvolili jste jej ryze z ekonomických důvodů, nebo i jiných? 

Krtek: Ono to je ekonomické jen zdánlivě. Mně osobně se líbí tenhle minimalistický způsob, odkoukal jsem to od německého vydavatelství Lionheart, včetně těch razítek na desku, nicméně s tím bylo spoustu sraního. Navíc jsem si při tisku obalu zapomněl objednat ohnutí hřbetu, tak jsem to pak ohýbal jak votrok a trochu se to třepí. A taky jsem razítkoval středy, jak nějakej ouřada. Byl tam i praktický důvod. Měli jsme nahraný materiál, ale neměl jsem zpracovaný obal. Čas utíkal, tak jsem mezitím zadal vylisování desek a až v průběhu čekání na desky jsem se dostal k tvorbě obalu. Jelikož nevládnu žádným grafickým programům a žádné tyhle grafiky-techniky-ajťáky radši ani neznám, tak i ten orazítkovaný střed byl logický důsledek. Grafiku jsem pak seskládal v nějaké aplikaci. Až když jsem to měl hotové, tak jsem někde našel, že je možné si objednat výrobu pouze obalů v podobě té klasické kapsy. Příště půjdu jinou cestou, přidělal jsem si spoustu práce a ještě se to někomu nelíbí. (úsměv)

Wenca: Obal si chtěl víceméně řídit Krtek a my jsme do toho spíš nezasahovali. Já osobně s tímhle provedením problém nemám, ale určitě nad tím příště popřemýšlíme… jestli bude nějaký příště. Já doufám, že jo!

Loni jste odehráli koncert v Rakousku. Jak jste se do společnosti NUCTEMERON, PREDICTION a dalších dostali? A jak se akce povedla – jak se vám hrálo, kolik přišlo lidí, bylo v Kapu v Linci něco jinak než v českých klubech? 

Fanda: Sám nás oslovil promotér z party Torpedo promotion, který tam dělaj různý tyhle old schoolový akce. Akce byla skvělá, přijelo nás podpořit dost kámošů i z Plzně, takže to bylo jako bychom částečně hráli na domácí půdě a za to, jakej tam byl na našem setu pořádnej bordel, vděčíme hlavně jim. Organizace byla taky skvělá, bylo o kapely řádně postaráno, skvělý, ale jestli je to v ČR, Rakousku nebo na Floridě, je to asi jedno, je to o přístupu. 

Krtek: Jak píše Fanda, ozvali se nám sami. Ty kapely jsem ani neznal, ale já nejsem moc velkej metalák, tak jsem ani netušil, v jaké dobré společnosti jsem. Na místě mi jeden týpek z osazenstva říkal, že nás doporučil nějaký místní nadšenec pro východoevropský metal, tuším, že je snad z nějaký black metál kapely, ale nevím to jistě. Lidí bylo dosti, přijeli za námi chlapci a dívky z plzeňského Parlamentu a postarali se o super atmosféru. Všechno jsem pak měl zajebaný od piva. Rakušáci mi přišli takový pohodáři, čekal jsem pünktlich Germány, ale tak to nebylo. Kde mohli, tam kouřili, nikam nespěchali, nic nebyl problém, sál byl i takovej negermánsky ušmudlanej. Ve stresu jsme byly jen my, Fanda to přelil chlastem a bylo vymalováno. 

Wenca: Mně se hrálo dobře, byla to super akce, na zajímavym místě. Určitě bych něco takovýho ještě zopakoval. Chtěl bych touhle cestou poděkovat všem fanouškům, který za náma dorazili a nebylo jich málo! Hlavně plzeňský Parlament crew, která vypravila bus a na místě vytvořili skvělou atmosféru. 

Máte za sebou i křest alba, který proběhl v Parlamentu v Plzni, zahráli s vámi ještě DOUPOV. Podařilo se všechno podle představ? 

Fanda: Měl jsem z toho respekt, páč to byla i první akce, který jsem byl spolupachatel, takže jsem chtěl, aby bylo vše OK a nakonec i bylo vše OK, klub se dostatečně zaplnil, samotnej křest nemohl proběhnout líp, protože nám desku polil ten největší metalista evr Hurvínek spolu s Vojtou, takže to bylo BOMBOVÝ. Atmosféra supr, kapele DOUPOV děkujeme za skvělej set 

Krtek: Křest byl super, to ani nemohlo být jinde než v Parlamentu, oni nás stejně jinde v Plzni nechcou. (úsměv) Dorazilo dost lidí, zvukaři odvedli dobrou práci, DOUPOV jsou pohodoví hoši a zahráli pěkně. Od parlamentářů Standy a Danušky jsme dostali místní speciální liguére, takže to bylo milé. Kluci z 1000 BOMBS nám desku pokřtili, jednu píseň si s námi zabékal kamarád fotograf Tonda, rozdali jsme i pár autogramů na desky, prsa ani zadnice jsme, bohužel, žádný neviděli. 

Wenca: Parlament je naše domovská scéna, takže volba místa byla jasná. Se Standou, Danuškou a spol. je dobrá spolupráce, takže vše proběhlo podle našich představ. Teď mi došlo, že dárek od nich, speciální parlamentní medovinu, jsme ještě neotevřeli… takže to musíme brzy napravit! DOUPOV je moje oblíbená kapela, jsem rád, že se toho mohli účastnit. A velké poděkování za originální křest patří klukům z 1000 BOMBS, a speciálně Hurvínkovi. 

Blíží se léto a festivaly. Už máte jasno, kam zamíříte jako vystupující a kam jako fanoušci? 

Fanda: Hrajeme zatim jenom na jednom fesťáku, Metalová brusírna, kterej se bude konat v Táboře v Pintovce. Jako fanouška mě určitě potkáš na akcích v Písku, kde potkávam často i tebe. Letos určitě na SABBAT a Thrash Nightmare. 

Krtek: Jen ta Brusírna, kterou zmiňuje Fanda, třeba se ještě něco namane. Já nikam moc nejezdím, věnuji se rodině. Festivaly jsou pro mě dlouhý a úmorný, dávám přednost koncertům. Pokud mi to vyjde, pojedu začátkem srpna na EXODUS do Chamu, je tam fajnej emerickej klub L.A. a neni to daleko a neni to Praha. Děkujeme ti za rozhovor a taky za recenzi na naši placku.

Wenca: Zatím jen Metalová brusírna, ale doufám, že není všem nabídkám konec. Jsme ochotni zahrát téměř kdekoliv, takže se nás nebojte někam pozvat. Určitě se domluvíme. Já se chystam na Kafest do Prahy, na SABBAT do Písku a možná na EXODUS do Chamu. Mam radši komornější akce, velký fesťáky moc nedávam. Díky za prostor a ať se daří!

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 23. 06. 2024
Přečteno:
453 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář