Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Kapela z Plzeňska míchá punk s black i speed metalem a její mluvčí Krtek a Fanda hovoří o minulosti, nahrávání, vydávání i formách osvěty.

Ahoj Fando a Krtku, vítám vás na Fobii. UNITED CORPSES je pořád ještě relativně neznámá kapela. Mohli byste prozradit trochu o vaší hudební minulosti, popřípadě jak probíhal vznik skupiny?

Krtek: Ahoj, díky za prostor pro rozhovor. Kapelu jsme zformovali já společně s bubeníkem Wápnem cca 3 roky zpět, chvíli po rozpadu naší předchozí kapely DEMÖRALYZÉR. Co se týče předchozího hudebního působení, tak Wápno hrál kdysi v kapelách TERRORIST BAND, KND a MEMBRA DISIECTA, já hrál v HC kapele MLADÍ A NEKLIDNÍ a asi ve 14 letech jsme měli takovou sranda prasopalovou kapelu UŠNÍ TERROR. To bylo nějak skrz devadesátky. V DEMÖRALYZÉRU jsem původně hrál na basu a v tom jsem chtěl i pokračovat, ale brzo jsem čtyři struny vyměnil za šest. Zkoušeli jsme napřed jen ve dvou lidech - drum´n bass. Název jsem odvodil od akcí, co jsme dřív pořádali a samozřejmě od songu "United Forces" od S.O.D. To slovo "CORPSES" se vztahuje k našemu věku, to nám trochu kazí teď Fanda. DEMÖRALYZÉR byl takový mix punk, metal, HC, v nové formaci jsme to chtěli trochu stylově víc ujasnit a říznout to thrashem. Začali jsme hledat další členy kapely. Jednou se přihlásil kamarád Šali. Předtím drtil na kytaru v kapele HEARTATTACK. Říkal, že by měl k sobě ještě zpěváka, který se po pár pivech osmělí a chápe se na koncertech mikrofonu a předvádí solidní ječák. To byl právě Fanda. Profízloval jsem mu FB profil a zjistil, že má dobrý hudební vkus a slušný rozhled, tak jsme ho přemluvili, i když ho ze začátku asi zmáhal stud. Já se znovu chopil basy, ale na Šaliho jsme byli moc rychlí a navíc bylo blbý, když jsem si to doma skládal na kytaru, a pak jsem se mu to snažil vnutit, aby to hrál po mém. Tak jsme se rozloučili a já se vrátil ke kytaře. Tímto mu díky, pokud to bude číst. Fandu jsme si už nechali. Po čase jsme přemluvili bývalého kytaristu z DEMÖRALYZÉRU Honzu, aby s námi zkusil basu. Honza to bral jako výpomoc, ne jako regulérní členství v kapele. To vydrželo do vypuknutí epidemie. Naposled si s náma Honza zahrál na Kafestu. Pokračuje v jiných kapelách a jsme rádi, že s námi pár akcí zahrál.

Fanda: Ahoj Kubino! U úplného vzniku kapely jsem neasistoval, ale dřív, když měli kluci ještě kapelu DEMÖRALYZÉR, tak jsem na ně chodil a zrovna jsem byl i na jejich akci, která se jmenovala United Corpses, podle který se teď vlastně jmenuje naše kapela, jak už říkal Krtek. V tý době jsem kluky vůbec neznal, kromě Honzy Švába, který tam hrál na kytaru. Já měl v tý době post maniakálního fanouška, natož člena nějaký kapely, hehe. Po pár pivech jsem si na akcích, když někde hrál nějaký speed metal z YouTubka, na celou hospodu i klub párkrát zabékal, zkoušel ječáky a takhle to u mě začalo, haha. Pár kámošů mě pak přemlouvalo, ať to jdu zkusit i do nějaký kapely. Chvíli to teda trvalo, až Šali mě pak přemluvil a teď jsem za to rád. Jednou na nějakým koncíku Pod lampou v Plzni jsem poprvé viděl Krtka, kecali jsme o kapelách a domluvili si zkoušku a už se to rozjíždělo - s Wápnem za bicíma, se mnou za mikrofonem, Krtkem s basou a Šalim s kytarou. Později jsme se ale se Šalim rozloučili, Krtek se chopil kytary, přišel Honza Šváb hrát na basu. To, čertužel, taky nevydrželo dlouho.

Obvykle dělám rozhovory s lidmi, co navštívili nahrávací studio. Vám stačila zkušebna, aby vznikla nahrávka "Dead Lives Matter". Jaké přístroje byly použity? Asi se muselo nahrávat něco jednotlivě. V bookletu jsem se dočetl, že Krtek hraje i na basovku a pochybuji, že na ní brnká současně s kytarou. By musel být chobotnice.

Krtek: Nahrávka vznikla částečně ve zkušebně, tam jsme na dva mikrofony nahráli bicí a nakonec i zpěv. Kytaru a basu jsem si nahrával doma po večerech na Garagebandu přes virtuální aparáty. Takže je to celý velký digitální hipsterský podvod od Applu, hehe. Takže použité přístroje: iPad, zvukovka Roland, plus nějaký ty mikrofony. Vymixoval jsem to podle videií na YouTube, co tam měl takovej bezvadnej šilhavej chlápek. Na basu i kytaru bych zároveň hrál rád, ale musel bych být žena, abych to zvládal. Možná budu přemýšlet o přeoperování na tu chobotnici, to se mi zdá lepší a je to víc metal punk, haha.

Fanda: Jojo, před studiovkou jsme napřed to demo chtěli udělat, abychom věděli, jak to vůbec zní. Vokál jsem nahrál až napodruhý dobře, trvalo nám cca týden to všechno dát do kupy.

Trochu navážu na předchozí otázku. Pokud vám chybí baskytarista, jak řešíte jeho absenci při živé produkci? Pouštíte basovou linku z playbacku?

Krtek: Absenci basáka zatím neřešíme, snažím se to nějak zrealizovat přes ten playback, zatím teda bez úspěchu, ale dost možná to tak dopadne, že budeme ve třech s playbackem. Basáků jsme oslovili dost a nikdo do toho nechce jít. Ale pořád doufáme.

Fanda: Sehnat basáka je zlo. Ptal jsem se dost lidí, sdílím to na sociálních sítích do různých skupin a zatim se nedaří. Asi to dopadne, že se začnu učit já, hehe.

Sice jste nahráli pouze demáč, ale vyšel na bezmála stovce kazet, díky vydavatelství Tapes Of Terror. Úspěšně se vyprodal (pozn. v době rozhovoru zbývá poslední kus), hehe. Co vás vedlo k tomu vydat záznam fyzicky a jak jste se dostali ke spolupráci s TOT?

Fanda: Řekli jsme si, že nahrajeme nějaký to demo, a když to bude dobrý, tak to budeme chtít i fyzicky. Musím říct, že jsme s tím byli spokojeni, tak mi hned napadlo zeptat se Peťana z Tapes Of Terror, jestli by to nevydal. A bylo to venku. Za jeho promo jsme fakt vděčný. (úsměv)

Krtek: Ke spolupráci s TOT viz. Fandova odpověď. Zplození fyzického formátu - pro mě je nahrávání asi důležitější než živé hraní a je to takové sklízení plodů své práce, vrchol toho všeho. Na živé hraní už nemám ani tolik času, neboť mám rodinu a děti, navíc nejsem zrovna moc exhibicionista.

Hodně se zmiňujete o tom, jak jste vznikli z kapely DEMÖRALYZÉR. Proto jsem vyzjistil, že máte zkušenosti s fyzickými nosiči, konkrétně se sedmipalcovými a desetipalcovými vinyly. Dá se předpokládat, že budete usilovat, aby další záznam UNITED CORPSES vyšel na asfaltu? A co zvuk? Je v plánu nějaký posun od dunivého HC soundu?

Krtek: Na asfalt určitě pomýšlíme. S předchozí kapelou jsme vydali na vinylu dvě EP a jeden split desetipalec. Přijde mi to jako nejlepší nosič, i když poněkud neskladný. Mám doma docela slušnou sbírku desek. Pořád si říkám, že je důležité vysvětlit manželce, jak to rychle střelit, až bude po mně, aby z těch placatých nesmyslů rodina něco utržila, hehe. Co se týče zvuku? Když jsme nahrávali ve studiu, tak nám zvukař pouštěl krystalicky čistý nu metal, jakožto vzor toho, co se mu po zvukové stránce líbí. Což od profíka chápu. Přemýšleli jsme, jak nahrávku ze studia nějak "zašpinit". Vyřešili jsme to tak, že jsme na to celý hodili extrémní hall. Dnes bych řekl, že pokud tu nahrávku nezprasíš od základu, kupříkladu tím, že nemáš dostatečné technické vybavení a jsi technický ignorant, tak té kýžené "špíny" nedosáhneš. Možná se mýlím, ale říkám si, že až zalezeme do studia a stvoříme něco, co bude po zvukové stránce perfektní, tak se ozvou hlasy, že to ztratilo na syrovosti a že se to k takové hudbě nehodí. Má to být víc punk než thrash metal. Na ten ani dostatečně nevládneme nástroji, takže i zvuk k tomu sedne punkovější. Přesnou představu o zvuku nemáme, ale ten výrazný hall nebo reverb určitě nějak použijeme znovu.

Fanda: Já bych nějakou tu nahrávku na desce určitě chtěl a ani další kazetě bych se nebránil. Zvuk musí být old school. Přes to nejede vlak!

Otázka pro Fandu. Jsi na hudebním poli úplný nováček. Nedělalo ti ze začátku problém správné frázování? Nebo jsi vzal do ruky mikrofon, opřel jsi se do toho přesně na první dobu a bylo to tam?

Fanda: Musím říct, že jsem se nějakou tu dobu hledal. Například v jakých výškách, hloubkách a stylu bude ten zpěv dobrej, aby zněl všude stejně, ne že jednou tak a podruhý jinak. Bral jsem inspiraci například ve starým TÖRRU a BATHORY. Mám rád nablacklej zpěv. S frázováním se někdy peru i teď, hehe. Občas mi dělá menší potíž polykání slov.

Kdo nakreslil obrázek na přebal pro demo "Dead Lives Matter" a vyrobil logo?

Krtek: Obrázek a logo je moje práce. Ozvaly se hlasy, že logo se k danému stylu nehodí, ale to je mi asi jedno. Je to, pravda, víc do death metalu, ale mě moc na stylové škatulky neužije. 

Fanda: Nejsme úplně čistej thrash, takže za logem si stojíme. Udělat oči a logo červený byl můj nápad. Celkově se mi líbí ne moc barevný obaly a červený oči jsou kult, hehe.

Když jsem si při poslechu pročítal texty v bookletu, zaujaly mě některé symboly, které nahrazují písmena. Například místo "z" je svícen. Byl to úmysl a čí to byl nápad? Píše si texty sám zpěvák nebo celá kapela? Z čeho se čerpala inspirace?

Krtek: Grafické symboly místo písmen jsou asi záležitostí vybraného fontu. Grafiku nám dělal Lukáš Prskavec a bude to spíš náhoda, že to tak vypadá. Nebo je to otázka na něj. Jinak graficky je to zpracovaný moc pěkně. Co se týče textů – Fanda mi hodí nějaký motiv, případně k tomu i nějaký ty veršíky, který se použijou a já to dotáhnu jako celek s nějakou pointou. Fanda je víc sběhlý v těch metalových klišé, já se zdráhám po tom sahat, ale zatím mě k tomu vždycky něco napadlo a baví mě to. Nicméně povětšinou se to vždycky nějakým způsobem stáčí ke smrti, což je téma, které mě fascinuje. Smrti se bojíme, hnusí se nám, přitom nás to čeká všechny a tak nějak nás to i spojuje. V tom se odráží i název kapely - SJEDNOCENÉ MRTVOLY. Ale často volím trochu odlehčený tón, i když někdy je to cynický. Taky jsou tam motivy strachu, fyzického násilí, pomsty, duševní nerovnováhy. Takové ty horší, temnější životní zkušenosti. Rád se v tom babrám.

Fanda: Metalový klišé jako satani, smrt a vraždy, toho se snažíme nějak držet, aby to nebyl úplnej mišmaš a mělo to souvislost s názvem kapely. Když Krtkovi něco nadhodim, chci, aby to bylo alespoň nějak zvrácený. Inspirace berem z dění ve světě, ale třeba i od jiných kapel.

Moje oblíbená otázka. Co si jako kapela pouštíte ve zkušebně? Kdo je hlavní DJ? (úsměv) Sledujete domácí scénu?

Krtek: Ve zkušebně zpravidla nic, není na to čas. Jednou jsme si pouštěli Zdeňka Izéra, jak imituje Láďu Křížka a Sagvana Tofiho. To bylo inspirativní, hehe. Nebo tuhle cestou zpět z koncertu zas Felixe Holzmanna. Fanda naposled po cestě trochu dýdžejoval, hráli nám např. MERCYFUL FATE, ale po Fandovo dýdžejingu jsme to museli trochu uzemnit ALKEHOLEM, abychom trochu dorovnali ty heavy/speed výšiny. Já moc domácí scénu nesleduji, což je ostuda, ale co nadělám. Z našich současných kapel se mi líbí EXORCIZPHOBIA a GÖTTERDÄMMERUNG. Z té domácí produkce poslouchám spíš kapely z osmdesátek a počátku devadesátek, punk, metal, HC. Například TÖRR, raný DEBUSTROL, první deska NAŠROT, ŠANOV, DO ŘADY!, LD TOTENKOPF, FABRIKA, SERIOUS MUSIC. Český punk nebo hardcore pro mě nějak vyčpěl. Ztratil na ostrosti, moc se v tom mele laciná politika, případně z druhý strany zas nějaký zábavový rock, nebo skejtový hadry a jiný blbiny. Metal je na tom u nás o poznání lépe. Je to jen můj názor.

Fanda: Musím říct, že i moje asi nejoblíbenější otázka. Hehe, jojo, Holzmann a Izer jsou mega! MERCYFUL FATE, IRON ANGEL a BATHORY jsou ještě víc mega, ale když je dlouhá cesta a já vezmu nedostatek CD, tak je ten Holzmann super zpestření. Domácí scénu já hustim. Ze starých kapel například FATA MORGANA, TÖRR, MASTER´S HAMMER, MOTORBAND, VITACIT. Ale jen ty jejich starý věci. Ze současný scény  scény jsou super LAID TO WASTE, EXORCIZPHOBIA, 1000 BOMBS, ale musím zmínit i kapely od sousedů Slováků a to jsou DEMOLIZER, RADIATION, MAJSTER KAT a MALOKARPATAN. 

Jestli chystáte studiovku, objeví se tam písničky z demáče nebo zbrusu nový materiál? Popřípadě máte už něco hotovo a rozpracováno?

Krtek: Nějaké nové songy dáváme do kupy. Pokud bude studiovka a ne jen zas urobsisám demo, tak tam asi bude i něco z toho prvního demáče. Máme i nějaký kusy, co jsme hráli s Vencou s DEMÖRALYZÉREM, tak to možná zkusíme nahrát v novém hávu.

Fanda: Asi bude ještě jedno demo, ale necháme to na osudu. Studiovka být musí, neboť by můj život nestál za nic, hehe.

Jaké jsou nejbližší plány, co se týče živé produkce?

Fanda: Naše druhá letošní akce proběhla v sobotu 21. 8. Křest NĀV, Barakos, Slavonice. Ještě se domlouvá akce s COMANDER, která nevyšla posledně kvůli covidu - Thrash punk madness vol. 2. Datum bude upřesněno. 

Tajný hudební sen?

Krtek: Zahrát si na vlastním pohřbu. (úsměv)

Fanda: To je tajný. No dobře. Sny se mi plní a musí se plnit dál! 

Jste názoru, že abyste prorazili, musíte sbírat kontakty? Myslím tím na pořadatele, vydavatele a ostatní kapely. Snažíte se s někým spolupracovat a někam začlenit?

Krtek: Spoléháme na Fandu, který má kamarády v metalové scéně. My s Wápnem se už s nikým nekamarádíme a asi už se nikam začleňovat nechceme, haha. Ozvali se nějací promotéři, chtivi peněz nám nabízeli pouštění na všelijakých rádiích, ale po zvažování jsme do žádného placeného proma nešli. Pokud se někdo nabídne sám, aniž by nás chtěl nějak ždímat, budeme s ním rádi spolupracovat. Ale určitě má smysl poslat demo/nahrávku někam na recenzi, tu poskytnout rozhovor, nebo se podepsat fanynce na prsa, aby se udělala trochu osvěta, hehe.

Fanda: Podepsání na prsa bych neodmítal, samozřejmě, hehe. Šířím to většinou přes kámoše a  internet. O nějakým začlenění jsme nepřemýšleli.

Děkuju vám za rozhovor. Pokud chcete něco vzkázat našim čtenářům, tak máte prostor. Jinak ahoj někdy někde na koncertě.

Krtek: Děkujeme tobě za rozhovor a čtenářům, že to dočetli. Na koncertě na viděnou, budeme-li živi a zdrávi, smrt číhá za každým rohem.

Fanda: Taky díky Kubino, brzy se uvidíme v Písku. Čtenářům díky, že jste to dočetli, choďte na koncerty a hustěte ty metaly!

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 05. 09. 2021
Přečteno:
1458 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář