TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2023, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Pokud bych měl po vzoru Vejvoďákovy detektivky na radiu Beat nastavit indicie k hledání dnešního koníka francouzské stáje Les Acteurs de l'Ombre Productions, použil bych jako vodítko jméno kapely mojí poslední recenze a odborný výraz pro hladinu sodíku v lidské krvi. Ano, trochu zmatečné, ale v podstatě triviální záležitost. Hlavní a zásadní nápovědou je výraz natremia, nebo také NATREMIA. Kapela, ve které funguje půlka mozku LUNAR TOMBFIELDS (Äaerzerath) a jediný člen RÜYYN Romain Paulet. Jelikož zmíněná NATREMIA zřejmě usnula spánkem spravedlivých, tak si jede každý po své linii. Hned v úvodu musím vykecat, že ta Pauletova je podobně jako ta Maginotova údernější a srdnatě se brání sebemenšímu zpochybnění kvality francouzského black metalu. Ještě by se slušelo dodat, že živáky hrají RUYYN ve složení Äaerzerath, Paulet a další člen NATREMIA, baskytarista Mephysto.

Písničky jak na demu, tak na albu „Chapter II: The Flames, The Fallen, The Fury“ jsou označeny římskou číslicí, což na jednu stranu prozrazuje předem daný koncept, na druhou stranu přeci jen klasický slovní název o skladbě mnohé napoví. Velkou oblibu v takovémto cejchování má třeba polská MGLA nebo u nás sludgeoví Jihočeši ŁŪT. Texty zabývající se existenciálními otázkami nenabízejí mnoho naděje a poukazují na mysl zatěžkanou nepřející společností, předznamenávají pomalý, ale jistý úpadek. Názvem alba je v podstatě řečeno vše. 

Mimo hudební tvorbu mě již na jejich stejnojmenném EP z roku 2021 zaujal minimalistický obal se zbloudilcem prodírajícím se sněhovou bouří, který obstarala mladá Francouzka Joanna Maeyens. Té byla svěřena také obálka aktuálního alba, kde lůza se sklopenými hlavami (až na jednoho vyšinutého jedince) opouští apokalyptické město.

Otvírák „Part I“ začíná ploužícími sekvencemi, aby explodoval do ucha a podmanivými riffy demonstroval, o čem že to vlastně bude. Výše zmiňovaná MGLA je zatraceně cítit v „Part II“. Úvodní riff jako by z prdele vypadl uhrančivé „Exercises in futility V“. Rovnováhu mezi agresivitou a melodií doplňuje hravá basa a sborové vokály. Posluchači musí zobat černé kápi z ruky. „Part III“ je další svižnou oslavou chladné obskurnosti, hlavně baskytara s nahodilým heavymetalovým riffem skutečně zazáří. Ponurou zádumčivou hrůzou se rozjíždí „Part IV“, bicí fackují zpěváka jako malého darmožrouta. Standardně výborně napsané riffy stvrzují Pauletův skladatelský rukopis, ve kterém nechybí příběh zachycující pocit stesku a marnosti. Závěrem alba se skladby stávají vážnějšími a introspektivnějšími. Předposlední „Part V“ sází méně, respektive nesází vůbec na sypačky, v tempu zvolňuje a zároveň nechává vyniknout síle monotónní melodie. V „Part VI“ Romain rekapituluje všechny aspekty své tvorby a instrumentálního umu. Narazíme na thrashový kvapík, výbuchy nihilistické euforie, kvílivé tremolo nebo střední tempo jako hold hudební pestrosti black metalu.

Nejbohatší muž na hřbitově Romain Paulet si nahrál všechny nástroje sám a podle toho jim také přisuzuje v produkci náležitý prostor. Novinka nenabízí skladbu, která by zaostávala za ostatními a dobře tak vystihuje podstatu zlověstné hudby. Žádný barevný vinyl, tady se hodí pouze černá. „Part VI“ – „Déšť z popela pokrývá spálenou zemi a dláždí cestu ke zkáze“.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Part I
  2. Part II
  3. Part III
  4. Part IV
  5. Part V
  6. Part VI

Čas: 42:29

Sestava:

  • Romain Paulet – všechny nástroje, texty

Bandcamp
Facebook

LADLO


Zveřejněno: 09. 01. 2024
Přečteno:
330 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář