DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

kniha 2023, Host / Česko

Když už se někdo pustí do psaní knížky, v tomto případě vyprávění vlastního příběhu, mělo by to vypadat přesně takhle. Mark na to jde bez servítků, ostře, upřímně, a to je ta nejlepší cesta k tomu, aby se kniha stala pro čtenáře zábavnou a něco si z ní odnesl. Já si toho nesu plnou hlavu.

To, co se mi z Markova vyprávění vybaví i po letech, bude převážně rčení, že nesvatá trojice – sex, drogy a rock´n´roll – si tohohle zpěváka podmanila a udělala z něj v devadesátých letech monstrum, které, na rozdíl od spousty blízkých kamarádů (Layne Stanley, Kurt Cobain a další známí), přežil. Všechno, co si Mark v rámci fetu zvládl vpravit do těla, působí jako z kategorie kuriozit, a nejen o tomhle vypráví jeho kniha, která čtivou formou popisuje Markovu cestu během jeho divokých let.

Důležité je zmínit, že kniha vypráví převážně o devadesátých letech. Samotný podtitul knihy zní „Zpověď kultovního muzikanta a příběh rocku v Seattlu devadesátých let“. Mark se proslavil jako zpěvák rockové party SCREEMING TREES, která, ruku na srdce, nedosáhla nikdy takového statusu kapel, které se v knize zmiňují, a s kterými se Mark znal. ALICE IN CHAINS, PEARL JAM, SOUNDGARDEN... a v první řadě prostřednictvím Kurta, kterému chodil kupovat drogy, NIRVANA. Na druhou stranu TREES nebyli vyloženě undergroundovou kapelou. Prorazili v roce 1992 s deskou „Sweet Oblivion“ a hráli zajímavé akce, festivaly, podnikali i evropská turné, a to vše celkem slušně dokázalo Markovi financovat jeho životní styl, což po přečtení knihy jde přeložit do jediného slova – drogy.

Ač je to výpověď člověka, který se v Seattlu s kde kým na hudební scéně znal a evidentně byl dost oblíben, především u muzikantů (a hlavně žen), a často v knize přihodí zajímavé příhody, drogový opar a všelijaké šlamastyky s nimi spojené přebíjí vše okolo. Některé příhody závislého člověka, pro mě, osoby tímhle životním stylem nepolíbené, znějí až neuvěřitelně.

Ale abych Markovi jen nekřivdil. Hudebních příhod a mně dosud neznámých informací ze zákoutí hudebního byznysu je kniha plná. Zajímavá je sonda o tom, jak vlastně SCREEMING TREES vznikali. Překvapivé je pro mě vyprávění o zvláštních vztazích a poměrech v kapele, což jsem netušil. Řeč přijde i na tvoření Markových sólových alb, o hostování Joshe (QUEENS OF THE STONE AGE) v TREES. Vtipně působí vyhrocené příhody s Liamem z OASIS nebo s Alem z MINISTRY, kde na sebe narazila kosa na kámen v podání svérázných osobností, kterým naložil nemilosrdnou kritiku.

Nepřijde mi ideální popisovat a odtajňovat jednotlivé historky; v tomto případě platí, že je potřeba si knihu přečíst. Pro lidi, kteří mají Marka a jeho tvorbu rádi a kterým sedly do noty kapely ze Seattlu, je tato kniha povinným čtením. Jelikož drtivou většinu zmiňovaných kapel a skupin nebo projektů, kterými Lanegan prošel, uctívám, protla se se mnou kniha maximálně. A už teď ji považuju za jednu z top hudebních knih, jakou jsem kdy četl. Mám ale pocit, že by ji mohli docenit i lidé, kterým dosud Markovo jméno bylo utajeno. 


Zveřejněno: 23. 10. 2023
Přečteno:
734 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 10. 2023 10:19 napsal/a Mičl
Ty kráso...
Neměl jsem o týhle knížce vůbec tušení, takže do toho půjdu! Petře, díky za tip! :) O "podivných" kapelních vztazích v Trees jsem kdysi už něco četl, tak jsem zvědavý :) Marka mám fakt rád, byl jsem 2x na koncertě a vždycky to bylo skvělý!