Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

LP 2023, PHR Records & Adactive Records / hardcore, crust, death metal / Slovensko

Slovenská skupina ADACTA už se může řadit mezi veterány scény. Scény primárně hardcorové, kam myšlenkově stále spadá, byť postupem času se hudebně přiklonila spíš k death metalu. Letos se ADACTA představila i na Brutal Assaultu, kde se mi její set líbil a v reportu jsem zmínil, že jsem zvědavý, jak budou songy, které zazněly živě, znít z desky.

Zní temně. Zle. Tak už zněla dvě předchozí alba „Tma“ a „Zlo“. Nyní tedy „Dno“. Trilogie jednoslovných názvů. „Tma“ mě v době vydání bavila. Hodně se mi tehdy líbil obal, ten dosud kapela nepřekonala, ale novinka vypadá podstatně lépe než předchozí divoký kanec (to byl nepochopitelný nápad…), i když ono než ten kanec vypadá lépe skoro všechno. Had na „Dnu“ rozhodně, jeho rozezlený výraz a otevřená tlama plná ostrých zubů působí velmi přesvědčivě a dává předem signál, že tady se bude hrát pěkně nasraná muzika. Je tomu tak.

Od  začátku to kapela valí, po krátkém hlukovém intru dává první otextovaná píseň „Kto si“ odpověď hned na dvě otázky – jestli se kapela ponořila tak hluboko, že dosáhla pomyslného dna odpudivosti?; jestli se kapela v textech stále vyjadřuje ke zlům všeho druhu?. Dvakrát ano. Muzika je skutečně škaredá, hnus se valí všemi směry, je to natlakovaný death´n´crust posazený pěkně hluboko, stejně tak Potkanův vokál. Potěšitelný je i fakt, že nahrávka postupně roste. První poslech znamenal zmatek, přišlo mi to jako jednolitá masa, ale trpělivě jsem přehrával stranu „obrácený kříž“ a začal se v ní orientovat. A objevovat, že nejde jen o ten tlak a zmar, ale že v muzice se toho děje poměrně dost, že nechybí melodie a tempo se taky sem tam mění. Ve druhé „Do tla“ se jede spíše HC, na konci songu je docela dlouhá podmanivá pasáž, na kterou navazuje melodičtější úvod „Lovu“, který se drží ve středních tempech a pochodových rytmech, z nichž vyplouvá zejména řezající kytara. Další dva songy pak v mých uších předchozí tři převyšují, „Ticho“ je crust jízda na plný plyn, melodická pasáž je návyková až běda a refrén nejsilnější pasáží první strany. Opět to všude brousí kytary, které mají specifický sound, za kterým stojí Kurt Ballou (CONVERGE). Závěrečný song „V srdci temnoty“ je taky sypačka, zpěvem (řevem) v něm přispěla bývalá zpěvačka Simona a duet s Potkanem funguje, stejně jako muzika, která jede na metalové vlně.

Druhá strana, označená obráceným dvojramenným křížem, pokračuje na podobné vlně, přijde mi nadupanější (=tvrdší) než strana první, songy „Proroci rozkladu“, „Siluety“ a „Hlbina“ nenabízí skoro žádný odpočinek od rubanic – pokud se dá vůbec mluvit o nějakých světlejších momentech, tak ty lze objevit v kytarových melodizujících partech, které sem tam probleskují ze zahuštěné zvukové masy. Když jsem u zvuku, tak ten vznikal během „covid plague“ v Adactive Studiu (rovná se v domácím studiu kapely) a postaral se o něj (kromě zmíněného Balloua) kytarista ADACTY Maxime Nicolas, Jack Control pak nahrávku zmástroval. Hraje to vcelku slušně, určitě lépe než předchozí „Zlo“, ale možná by v některých momentech mohly být více vytažené vokály, např. v „Hlbině“, kde se podruhé zapojila Simona. Celkově bych zvuk trochu pročistil, zpřehlednil, v těch největších marastech je poněkud zahuhlaný.

Po třech masakrech je melodická HC skákačka s melancholickou odbočkou a recitací „Odľud“ vítaným zpestřením. Závěr patří coveru HAIL OF BULLETS, originál neznám, ale do nálady desky typická deathová rychta dobře zapadá, navíc je text ve slovenštině a je namířený proti ruské agresi proti Ukrajině, což si zaslouží respekt. Texty jsou obecně napsány celkem zručně, nejsou dlouhé ani popisné, často jde o sled apelů nebo výkřiků, při poslechu slova neruší, protože jim většinou není rozumět. A co se instrumentace týká, ještě bych chtěl zmínit výkon bubeníka – předpokládám, že v domácím studiu kapela nepoužila žádné velké technické čachry a nechala bicí v takovém stavu, v jakém je Kubo namlátil; a nejde jen o to, že je to řežba, ale hlavně o to, že je to řežba pestrá, že se přemýšlelo nad každým úderem.

Co je bezesporu hodné velké pochvaly, je obal. Parádní gatefold obsahuje texty v původním znění i jejich anglické ekvivalenty, všechny potřebné informace, po grafické stránce navíc perfektní práce. Přiložený je velkoformátový plakát s kresbou z titulní strany (autorem je Roberto Toderico). Kromě normálního černého vinylu vyšla i limitovaná edice zlatých desek, CD v kooperaci 161 Crew a Hidden Beauty Records a kazety u Jablká ďaleko od stromu.

Seznam skladeb:

Strana ┼

  1. Intro
  2. Kto si
  3. Do tla
  4. Lov
  5. Ticho
  6. V srdci temnoty

Strana ╪

  1. Proroci rozkladu
  2. Siluety
  3. Hlbina
  4. Odľud
  5. Operacia Z

Čas: cca 35 min.

Sestava:

  • Matúš Potkan – vocals
  • Martin Hades – guitars & vocals
  • Maxime Nicolas – guitar
  • Kubo – drums 
  • Špendlík – bass 

Host:

  • Simona – voice (┼6, ╪3)

https://hyperfollow.com/adacta
Facebook
Bandcamp
YouTube

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 12. 10. 2023
Přečteno:
1053 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář