FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Odpovědí na vyřčené dotazy se ujal zkušený kytarista, zároveň i skladatel a kapelník této moravské pětice, Jan „Hans“ Jiříček.

Kapela WARNING VISION se sice zformovala již před více jak 10 lety, ale nějak výrazněji o sobě vlastně dala vědět až zhruba před rokem, vydáním svého debutového CD. Na samotný úvod bych se tedy chtěl zeptat, s jakými plány nebo ambicemi jste tehdy dávali skupinu dohromady a zda se vám je z vašeho pohledu za zmíněné období podařilo úspěšně naplnit.

Rozjet novou naprosto neznámou kapelu je nadlidský výkon a trvá to velmi dlouho, než se odlepí ode dna. Jako každá nová skupina jsme se hledali jak stylově, tak koncepčně. Trvalo to dlouho, ale soubor se ucelil a po různých personálních změnách se sestava ustálila a začala v celku úspěšně fungovat. Kapela měla ze začátku spíše nekomerční směr cestou složitého art metalu, ale nějak se styl a prezentace skupiny rozjely přímočařejší cestou, aby to bylo stravitelnější pro širší posluchačskou základnu.

Členové WV jsou rozmístění v různých částech Moravy, takže mě napadá otázka, jestli spolu tvoříte spíše na dálku, nebo se ještě tradičně scházíte někde ve zkušebně?

Ten, kdo něco složí, tak to nahraje a pošle to celému souboru k nastudování, detaily a aranže se po té dolaďují na zkušebně za chodu.

Pokud by to chtěl mít člověk rychle z krku, tak by se vaše tvorba dala asi jednoduše charakterizovat jako kombinace hard rocku a heavy metalu. Kdo si však CD „Soudný den“ pozorně poslechne, tak zjistí, že jsou v ní zakomponované i další elementy. Fanoušek to může slyšet různě, ale mě teď zajímá, jak vy sami vnímáte vlastní hudbu a zda při skládání písní máte vytyčený konkrétní směr, jak by vaše věci měly znít?

Základ kapely je daný, vychází hlavně z Hard and Heavy soundu, ale k tomu se dle nálady a vkusu mísí i jiné styly a vlivy, například již výše zmiňovaný art rock. Jednoduše řečeno je to taková bigbítová všehochuť. (úsměv) Myslím si, že jsme jako kapela právě zaměřeni na pestrost repertoáru, aby nebyla jedna skladba jak druhá. Celá řada i světových kapel má všechny písně jak jeden nekonečný dlouhý opus a to bychom opravdu dělat nechtěli.

Do roku 2019 byla vokální část skladeb postavená na mužském zpěvu, ale od zmíněného letopočtu jste angažovali zpěvačku, což byla dost podstatná změna. Dospěli jste k tomuhle kroku přirozenou volbou, nebo to zpočátku byla spíše nutnost nezbytná pro další fungování skupiny?

Nějak to vykrystalizovalo zcela přirozeně, hlavně to napadlo Luďka (Struhař), abychom Marcelu Paul angažovali.

O Marcelině pěvecké nebo jiné hudební kariéře jsem toho příliš nenašel, je možné alespoň v krátkosti shrnout její dosavadní činnost po této stránce?

Marcela byla ve své době vyhlášená excelentní rocková zpěvačka, působila např. ve skupině VIVIAN a zároveň jako sólová umělkyně. Zabrousila i do populární hudby, takže všestranná hudební posila pro WV. Když založila rodinu, tak se na poměrně dlouhé období odmlčela a nyní začala zase zpívat aktivně, co jsme jI my oslovili ohledně angažmá u nás.

S Luďkem jste během existence WV společně působili i v dalších kapelách, konkrétně mám na mysli MOTORBAND a REGON. Bylo to i z důvodu menšího vytížení v domovské partě? Jak zpětně hodnotíte svou účast v těchto seskupeních?

Jak už jsem podotknul výše, neznámá kapela nemá moc možností, tak je ze začátku toho hraní opravdu méně, tak jsme se zhostili s Luďkem účinkování v MOTORBANDU. V REGONU jsem hrál již ve svých mladých letech a jen jsem si tam zahrál z nostalgického hlediska a na nějakou dobu se k nám tehdy připojil i Luděk. Každá skupina muzikantovi dá nové zkušenosti, nové směry. Každá ta kapela, kde jsme s Luďkem hráli, určitě měla něco do sebe, zažili jsme tam spoustu dobrého a někdy i toho horšího, ale to je život. (úsměv)

Mimochodem, když už jsem u toho, tak zmíním, že oba jste za svou hudební kariéru prošli velkým množstvím skupin, zvláště u tebe je ten výčet opravdu dlouhý. (úsměv) Čím si to vysvětlit, nevydržíte dlouho na jednom místě, lákají vás nové výzvy nebo jsou za tím úplně jiné důvody?

Co kapela, to nová zkušenost. Někdy jsem je měnil, protože jsme si nerozuměli stylově, někdy jsme si nesedli po lidské stránce, někdy i kvůli financím, jindy zase byl důvod, že jsem se přestěhoval a nebo jen tak ze zvědavosti. (úsměv)

Můžeš prozradit nějaké bližší informace spojené se samotným vznikem CD, teď mám na mysli, jak dlouho jste pro něj připravovali materiál, jak probíhal nahrávací proces, kdo je autorem hudby, textů a grafiky, případně nějaké další věci s tím spojené?

Použila se část původního materiálu v novém hávu a k tomu se dodělaly skladby nové. Byl to poměrně zdlouhavý proces, ale nakonec se to podařilo shrnout do jednoho sourodého celku. Autorem většiny starších skladeb jsem já, ale v dalším vývoji kapely se velmi aktivně začal podílet na autorských skladbách Luděk. Samozřejmě nedílnou součástí jsou i party ostatních muzikantů z naší skupiny, které výživně doplnily skladatelské zázemí. Celá deska vznikla takzvaně, jak kdysi pravil Miloš Makovský: „Samo-Domo“. (smích) Nahrávalo se v domácím studiu u Dušana Bilika (baskytara) a u Luďka. Zvukové režie se ujal Luděk a jeho neskutečnou pílí a šikovností dotáhl tento projekt do dokonalé podoby. 

Mimo jiných věcí mě na albu velmi zaujala tvá kytarová sóla. Mohl bys prozradit, jak postupuješ při jejich tvrobě a co (nebo kdo) je pro tebe hlavní inspirací?

Díky za kladné hodnocené mého sólování. (úsměv) Někdy si udělám nosnou melodickou kostru sóla a potom na to nabalím ty kudrlinky, a někdy ze sebe prostě improvizací vypustím momentální emoce a je to. A někdy mě to nejde vůbec a položím kytaru a otevřu si pivo. (smích) Sóla jsou hodně o momentálním rozpoložení muzikanta. Těch kytaristů je mraky, co je zbožňuji, ale můj největší miláček je Steve Vai. (úsměv)

Placku jste vydali ve formě digipacku vlastními silami. Byla to pro vás předem jasně daná cesta, nebo jste třeba zkoušeli najít nějakou firmu, která by si to vzala pod sebe?

Myslím, že jsme vydavatele ani nehledali a rovnou šli na věc vlastními možnostmi.

Deska byla vydaná zhruba před rokem, což už je asi dostatečná doba na to, aby si kapela mohla vyhodnotit, jak byla fanoušky a recenzenty přijata. Takže?

Na to, že je to prvotina a tak trochu skok do neznáma, to dopadlo velmi dobře. Některé recenze nás velmi mile překvapily a velmi potěšily. Když vás dobře ohodnotí i tvrdý kritik, tak vás to jako kapelu velmi motivuje a nakopne k tomu, abyste to posunuli ještě někam dál.

Co její koncertní podpora, jste aktuálně v tomhle ohledu spokojení se svou vytížeností? Jaké akce máte nejvíce v oblibě, ať už se týče míst (kluby, zábavy, festivaly) nebo konkrétních lokací?

Aktuální je hlavně podpora CD na letních festivalech, které máme v největší oblibě.

Asi můžu napsat, že vydáním CD „Soudný den“ jste završili první dekádu svého fungování, tím pádem se na závěr zeptám, s jakými plány a cíli jste vstoupili do té další?

Především absolvovat koncerty na větších hudebních festivalech ve větší míře než dosud a vydat nové CD, které podpoříme novými hudebními klipy.

Honzo, díky za rozhovor a přeju mnoho zdaru ve vaší další činnosti.

Já děkuji za celou kapelu a těším se na další rozhovor. Metalu a rocku zdar! Hans

RECENZE

Web


Zveřejněno: 22. 10. 2023
Přečteno:
1035 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář