Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2023, Les Acteurs de l'Ombre Productions / melodic black/death metal / Francie

ACOD se na francouzské scéně pohybují od roku 2006 a podle diskografie mají za sebou již pět řadových desek, poslední „Fourth Reign over Opacities and Beyond“ vyšla na sklonku loňského roku. Tak nějak si vzpomínám, že pátou řadovku jsem si zhodnotil jako dobré album, ale že by mně do dnešní doby nějaká melodie zůstala v paměti, si nevybavuji. Nicméně kapela je velmi agilní a již na začátku tohoto roku vydala třípisňové EP „Cryptic Curse“. Nevím, zda jsou to nějaké pozůstatky z loňského roku, nebo zcela nové věci, ale když jsem se podíval na obal loňského alba a porovnal to s obaly alb předešlých, tak mě napadá, že „Cryptic Curse“ bude pokračovatelem jakési apokalyptické vize alba předešlého.

Úvod „Cryptic Curse“ obstarává monstrózní epický výjezd, který přejde v deathmetalovou černě oděnou jízdu, přičemž to vše v pozadí doplňuje symfonická orchestrace. Do první půle songu „The Hourglass Slave“ je přiroubován krátký, ale ostrý kytarově thrashový riff a druhou půli zdobí melodické sólo. Všechny skladby jsou delší pěti minut a řekl bych, že se nesou v obdobném mustru jako první, ale každopádně mají jakési oživení a snaží se vybočit z toho jednolitého celku. Každý song má rychlý výjezd i pozvolné tempo, takže si říkám, že kvůli té stavbě, i když je to pokáždé trochu jinak, vyznívají v celkovém dojmu písně obdobně. A tak je to i v „The Mask of Face“, kde se objeví opět rychlejší kytarový výjezd a později pozvolnější tempo šlapavého rytmu. Poslední, titulní „Cryptic Curse“, má epičtější výraz s prvotním vstupem středověkého rázu a zajímavě zní i v jednom okamžiku do popředí povystrčená basa s mohutnou stopou bicích. Vkusná je zde i krátká vsuvka s violoncellem a klavírním partem. Na nahrávce doprovází vokál hrubého rázu zpívaný v angličtině i ženské mluvené slovo v rodném jazyce. Orchestraci v pozadí u jednotlivých skladeb doplňuje dámský vokální projev.

Když jsem obdržel CD na recenzi, tak jsem si jej párkrát vyslechl, přičemž takový první dojem byl pravděpodobně totožný jako u alba „Fourth Reign over Opacities and Beyond“ s tím, že hudba je dobrá, ale nic extraordinárního to jistojistě není a tak nějak jsem kotouček, který je zabalen do slušivého digipacku, odložil a dalšímu poslechu se věnoval až po pár měsících. Hudba na „Cryptic Curse“ není nikterak plochá, ale tak trochu se nemůžu zbavit pocitu, že i přes zmiňovanou barevnost nikterak nevybočuje z jakéhosi standardu průměrnosti, ale přesto, že to je krátká deska, moje hodnocení není špatné.

Seznam skladeb:

  1. The Hourglass Slave
  2. The Mask of Fate
  3. Cryptic Curse

Čas: 17:20

Sestava: 

  • Jérome - guitars, bass, backing vocals & orchestration
  • Fred - vocals, songwriting

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 30. 08. 2023
Přečteno:
364 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář