Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, která vychází v červenci 2023 + tipy na koncerty.

Bury

CAVALERA (Brazílie) – „Morbid Visions“ + „Bestial Devastation“ 
Thrash/death metal, Nuclear Blast Records 
CAVALERA je nový projekt bratrů Maxe a Iggora Cavalerových. Ti po dlouhých letech znovu nahráli první album „Morbid Visions“ a jemu předcházející EP „Bestial Devastation“ od SEPULTURY se současným zvukem. Navíc na každou desku přidali po jedné nové skladbě („Burn The Dead“ a „Sexta Feira 13“), které byly složeny na základech riffů z té doby. Vychází 14. července a jsem zvědavý, jestli v tom budou pokračovat i dál. 

END REIGN (USA) – „The Way Of All Flesh Is Decay“ 
Hardcore/metal, Relapse Records 
Američtí END REIGN, v jejichž řadách najdeme členy např. EXHUMED či PIG DESTROYER, vydají 14. července debutové desetiskladbové album. 

OXBOW (USA) – „Love's Holiday“ 
Experimental rock, Ipecac Recordings 
Od roku 1988, kdy začala jejich kariéra, toho mají alternativní OXBOW ze San Franciska celkem dost. 21. července jim vyjde u Ipecac Recordings osmé album, které bude obsahovat deset skladeb plných rocku, noise, jazzu nebo metalu. 

OUTER HEAVEN (USA) – „Infinite Psychic Depths“ 
Death metal, Relapse Records 
Druhé album pětice z Pensylvánie vyjde 21. července a bude obsahovat jedenáct zničujících deathmetalových skladeb s příměsí hardcore. 

VOIVOD (Kanada) – „Morgöth Tales“ 
Sci-fi metal, Century Media Records 
Legendární VOIVOD oslaví 40 let existence speciálním albem, které vyjde 21. července. To bude obsahovat devět skladeb (z období let 1984-2003), které byly znovu nahrány současnou sestavou. Navrch pak jeden nový, titulní, song. 

CADAVER (Norsko) – „The Age Of The Offended“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Legendární smrtonosná kapela, která vznikla na konci osmdesátek, vydá 21. července své šesté album. Šťastná třináctka skladeb na ploše necelé tři čtvrtě hodiny, to bude zlo. 

Tipy na koncerty:
1. 7. Punk23!!! (BOOZE AND GLORY, THE OFFENDERS atd.) – Ostrava, Slezskoostravský hrad 
5.-8. 7. OBSCENE EXTREME FEST – Trutnov, Na Bojišti 
26. 7. D.R.I. + support – Ostrava–Bartovice, Sokol 
29. 7. FESTA DE LA POHODA – Vodňany, Sokolská louka 

 

Kubina

EVILE (Velká Británie) – „The Unknown“
Thrash metal, Napalm Records
Jako by to bylo včera, když jsem v ruce držel jeden nejmenovaný časopis, kde čtu článek o tom, kdo bude nová METALLICA. Už je to možná čtrnáct let zpátky, ale Britové byli velkými favority, protože v úplných začátcích hráli písničky od nejslavnější metalové skupiny. Jenže zatímco Američané WARBRINGER a HAVOK vědí, co dělají, aby si udrželi fanoušky, tak EVILE se stále hledají (už skoro 20 let). Přitom pálí z těžkých zbraní. Bohužel pouze střílí do vzduchu a jednoho místa. Mohlo by to vypadat, že skončí v zapomnění. Přestali vydávat alba. Jenže před třemi roky odchází ukňouraný frontman Matt Drake a vokály přebírá jeho bratr Oliver. Světlo světa spatřuje slušná deska „Hell Unleashed“ (2021). Bohužel dvě ochutnávky z připravovaného záznamu nemají žádné tempo a z těžkých zbraní nepálí pro jistotu vůbec. Trochu rozpaky. Tolik promarněného potenciálu.

Tip na koncert:
7. 7. PROGRES 2, Plzeň – Zach´s Pub

 

Opat

DECOHERENCE (Británie) - "Order"
Black metal, Sentient Ruin Laboratories
DECOHERENCE mě pár let zpátky naprosto rozsekali oběma řadovkami "Unitarity" a "Ekpyrosis", ale ani krátkometrážní počiny rozhodně nezklamaly a já jsem si tuhle britskou sebranku zařadil mezi velice oblíbené. Po třech letech se tito kosmici vydají opět do vesmíru s dlouhohrající deskou "Order". Očekávám opět ultra rychlé výplachy, kosmické melodie, disharmonie a zběsilost, ale zároveň schopnost zvolnit a předvést neskutečně chytlavé pasáže. Těšivost na levelu 100, album vyjde 28. července na vinylu, kazetě, CD i digitálně. 

SZNUR (Polsko) - "Ludzina"
Black metal, Godz ov War Productions
Pomalejší a ponurejší přístup k žánru mají Poláci SZNUR, kteří se představí už čtvrtou řadovkou od roku 2018. Nejde o tak experimentální věc, jak jsme zvyklí u některých jiných kapel z řad labelu Godz ov War, nicméně jejich zadumanější záležitost mě na předchozích deskách poměrně bavila. Šestiskladbová "Ludzina" vyjde 24. července taktéž na všech formátech.

SOMNIATE (Česko) - "We Have Proved Death"
Black/death metal, Lavadome Productions
Málokdy sem pošlu i tip z českých luhů a hájů, 14. července jde ale ven druhá deska plzeňsko-pražských SOMNIATE, kteří si zmínku určitě zaslouží. Už debut "The Meyrinkian Slumber" se vytasil s profesionálně odvedeným black/deathem s lehce netypickým vokálem, nejinak tomu jistě bude i na novince, která představí šest skladeb na zhruba půlhodinové stopáži. 

Tipy na koncerty:
17. 7. MYSTIFIER, CRAVEN IDOL - Praha, Modrá Vopice
21.-22. 7. ENTER THE ETERNAL FIRE FEST - Volyně, Koupaliště
27. 7. WWW - Praha, Skautský institut
28. 7. INFER, REALMS OF CHAOS, DEPTHS ABOVE, ALTARS ABLAZE - Praha, Modrá Vopice

 

Jindra

SOMNIATE (Česko) – „We Have Proved Death“
Black/death metal, Lavadome Productions
Muzikanti známí z řady kapel (BRUTALLY DECEASED, ET MORIEMUR, SELF-HATRED, HEAVING EARTH, MALLEPHYR, FEEBLE MINDED, SÓL) si svým tři roky starým debutem „The Meyrinkian Slumber“ vydaným u Lavadome Productions řekli o pozornost a věřím tomu, že ani s dvojkou „We Have Proved Death“ to nebude jinak. Za moderní aranží klidně řeknu rubanice se ukrývá poctivá instrumentální vyzrálost na všech postech 5členného uskupení. 

LYCANTHROPHY (Česko) – „On the Verge of Apocalypse“
Fastcore/grindcore, Horror Pain Gore Death Productions
Česká anarcho-punk/fastcore/grindová kapela má na kontě kolem 30 splitů plných extrémní agrese. Letos 13 let od posledního alba a 20 let od debutu vydávají u Horror Pain Gore Death Productions CD. MC a LP vydají Psychocontrol.  

CAVALERA (Brazílie) – „Morbid Visions“
Thrash/death metal, Nuclear Blast
Posledním albem „Psychosis“ z roku 2017 se povedlo vzkříšení nebo uctění ducha staré školy SEPULTURY, což se ani zdaleka nedá tvrdit o albu „Pandemonium“ ze 2014. Tudíž jako den a noc se tváří společná tvorba Igora a Maxe. Jako návrat tam, kde to všechno v roce 1986 začalo lze považovat znovu nahrání debutového alba SEPULTURY „Morbid Visions“. Nahrávka bude obsahovat dříve nevydanou píseň „Burn the Dead“, která vznikla ještě v éře „Morbid Visions“.


Zveřejněno: 03. 07. 2023
Přečteno:
939 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář