Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

CD 2023, vlastní náklad / metal/rock/industriál / Česko

Parta kreatur z jiných staletí, jak sama sebe nazývá moravskou zemí zrozená tajuplná pětice PANOPTIKO, zahájila svůj frontální útok na sluchovody domácích rockových a metalových fanoušků v roce 2021 nejen svými prvními koncerty, ale taktéž debutovým albem „Poslední tango“ , které u většiny jeho posluchačů sklidilo pozitivní ohlas. A neuplynul ani rok a půl od jeho vydání a kapela už přišla s následovníkem, jímž je desetiskladbový počin s majestátním názvem „Bohové“, jemuž se zde právě teď budu věnovat.

Pro ne vždy zrovna lehkou pozici „otvíráku“ celého CD byla skupinou zvolena skladba pojmenovaná „Mozartovy kule“, což je těžkotonážní metalová věc prolnutá oslavnými chorály směrem k osobě uvedené již v jejím samotném názvu, kterou samozřejmě není nikdo jiný než staletími prověřený rakouský hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart. Jednu z hlavních úloh v této kompozici obstarává Baron von Telephon, který zde svůj klávesový nástroj vyladil přesně do zvukové podoby odpovídající době, v níž právě Mozart žil a tvořil. V samotném závěru je pak dobová atmosféra dokreslená i zařazením, pro tuto dobu tak charakteristickým, společenským chichotáním. Následující, vůní hroznů nasáklá, kompozice „In Vino Veritas“ v podstatě přináší obdobnou kombinaci jako píseň úvodní, to znamená propojení výrazově tvrdší části s rovněž hutným, ale zároveň i výrazně zpěvným refrénem. V melodické, „kvákadlem“ zpestřené aristokratické bálovce prezentované pod trefným temným názvem „Ďábelský bál“ je z tvrdosti lehce ubráno, a to právě ve prospěch ještě výraznější melodičnosti písně, což jenom umocňuje její celkovou atmosféru a vyznění. Čtvrtá v pořadí, s lehce děsivým názvem „Dejte mi provaz“, je vlastně taková klasická balada, akorát pochopitelně vyvedená v osobitém PANOPTIKO stylu, která nepostrádá potřebný drajv a navíc využívá služeb dalšího, pro rockovou tvorbu spíše méně využívaného, nástroje, jímž je banjo. Jeho zařazení na mě působí velmi zajímavým dojmem, a to nejen v kontrastu s místy kvílející kytarou Dr. Konektora. První polovinu CD uzavírá „Prokletý marsh“, což je hodně melodická věc v docela rázném pochodovém rytmu, která v textu pojí různá historická válečná období. Ve svém průběhu je obohacena i úryvkem z Mozartova „Tureckého pochodu“ a její dobovou atmosféru podtrhuje například řehtání koní, píšťala nebo zařazení vojenského bubnu.

Šestá „Vernisáž“ ve své stavbě mísí jak velice jemné, poklidné pasáže, v nichž můžeme na počátku i na konci písně zaslechnout smyčcové nástroje, tak výbušné energické části. Vrchní pěvec Lord Panoptik se zde svým hlasem pohybuje v rozmezí od takřka až recitace ke svému obvyklému silnému a emotivního hlasu. Kdo do této chvíle čekal na dobu, kdy svůj prostor v muzice dostane tahací harmonika, tak byl ukojen s úvodními tóny sedmičky „Pinocchio“. Ta začíná častuškou a její text mi velmi pasuje na současnou vládní garnituru a především pak na jejího extrémně nepravdivě se vyjadřujícího předsedu. „Rendez Vous“, jak již samotný název napovídá, řeší ve své slovní náplni klasické téma, jímž je mnohokrát v minulosti probíraný vztah mezi ženami a muži. Romantické části se střídají s těmi drsnějšími, v nichž vlastně muži dostávají jakési rozhřešení. Předposlední „Bohové“ jsou částečně ovlivněni původní řeckou hudbou, v níž dominuje pro tuto zemi tradiční nástroj, jímž je bouzouki. Text se týká nejen bohů sídlících přímo v Akropoli, ale velmi vtipnou formou skrze historický příměr popisuje vlastně i současné dění, kdy si některé dámy po desítkách let zcela náhodou vybaví, že je kdysi někdo nějakým způsobem obtěžoval. Skrze na úplný závěr zařazeného „Hodináře“ PANOPTIKO opět trochu zpomalilo a skladbu s klasickým tikotem hodinového stroje zároveň obohatilo o atmosféru pěkně dokreslující akustickou kytaru.

„Bohové“ byli stejně jako jejich předchůdce „Poslední tango“ zaznamenaní v jednom ze současných nejvyhledávanější hudebních studií v ČR, tedy v Bomb Jacku v Hranicích na Moravě a jeho produkce se opět ujal zkušený Wendel Dreiseitl. 

To, že skupina znovu použila již dříve osvědčené postupy, potvrzuje i fakt, že CD bylo opět vydané vlastním nákladem v podobě digipacku s bohatým bookletem, v němž jsou uvedené i veškeré texty a další základní informace. Celý obal, včetně samotného nosiče, je laděný do různých odstínů modré barvy, v kombinaci se základní bílou. Na titulní straně je tento motiv vyvedený ve spojení s logem kapely, obrázkem někdejší podoby chrámu v řecké Akropoli a tvářemi nejen našich, ale i různých světových historických osobností.

Seznam skladeb:

  1. Mozartovy kule
  2. In Vino Veritas
  3. Ďábelský plán
  4. Dejte mi provaz
  5. Prokletý marsh
  6. Vernisáž
  7. Pinocchio
  8. Rendez – Vous
  9. Bohové
  10. Hodinář

Čas: 39:51

Sestava:

  • Lord Panoptik – zpěv
  • Dr. Konektor – kytary
  • Baron von Telephon – multiinstrumentalista
  • Segnor Farkaš – baskytara
  • Don Balkoni – bicí

Panoptiko web
Facebook


Zveřejněno: 19. 04. 2023
Přečteno:
2127 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 05. 2023 11:06 napsal/a Deathhead
Hodnocení
No nevím. Desítku bych tomu nedal. Je to dobrý, ale jsou lepší kapely.
08. 05. 2023 22:03 napsal/a Marvin
Re
Tak tady opravdu Traktor neslyším
19. 04. 2023 19:42 napsal/a Kubina
Re: Nývlt
Říkal jsem si, že jsem to už někde slyšel. Ten Traktor je tam vážně dost slyšet.
19. 04. 2023 12:45 napsal/a Nývlt
Vážně 10/10 ? to přeci mají unikátní kousky
.... zatím nemám vlastní hodnocení, ale 10/10 ? ... minimálně některé verše tahají za uši a hudba je taková Traktorová ... no nevím :)