Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Souhrn zajímavých alb, která vychází v dubnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

CULTURA TRES (Venezuela) – „Camino de Brujos“ 
Sludge/thrash metal, Universal Music 
Jižní Amerika a thrash, to není jenom SEPULTURA. Jsou to i CULTURA TRES, kteří fungují od roku 2006 a od roku 2019 je v sestavě doplnil basák Paulo Xisto Pinto Jr. právě ze SEPULTURY. 7. dubna vydají páté album, jehož 45 minut vyplní deset skladeb se socio-politickými texty. 

SHREDHEAD (Izrael) – „I Saw You Burn“ 
Groove metal, vlastní náklad 
Naštvaný metal vycházející z thrashe v devíti skladbách. Čtvrté album produkoval Tue Madsen (MESHUGGAH, SICK OF IT ALL) a vyjde 7. dubna. 

METALLICA (USA) – „72 Seasons“ 
Metal, Blackened 
Největší metalová kapela všech dob vydá 14. dubna po sedmileté odmlce své jedenácté album. Určitě to bude jedna z nejvýznamnějších událostí na hudebním trhu letošního roku. I tak si myslím, že nových dvanáct skladeb o neskutečné délce 77 minut (!!!) nebude sahat ani po kolena hymnám z prvních pěti alb. Ale koho by bavilo hrát pořád jen staré písničky? 

OVERKILL (USA) – „Scorched“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Další thrash velikáni jsou plodnější a po čtyřech letech vydají 14. dubna své dvacáté album, které bude obsahovat deset skladeb. 

HOLY MOSES (Německo) – „Invisible Queen“ 
Thrash metal, Fireflash Records 
A do třetice thrashová legenda, tentokrát od západních sousedů. HOLY MOSES vznikli v roce 1980 a hned o rok později se k nim přidala frontwoman Sabina Classen. Čili přes 42 let (s několikaletou pauzou na konci 90.) na scéně. To už unaví. Nebo se má v nejlepším přestat? Ať tak, či onak, 14. dubna vyjde poslední album, dvanácté, které bude obsahovat dvanáct skladeb a objeví se na něm spousta hostů z kapel jako SODOM, TANKARD nebo MESHUGGAH. Pak bude následovat poslední turné (u nás např. v červenci na Obscene Extreme Festu) a šmytec! 

POISON RUÏN (USA) – „Härvest“ 
Post-punk, Relapse Records 
Původně sólový nahrávací projekt z roku 2020 se vyvinul v plnohodnotnou kapelu a 14. dubna vyjde jedenáctiskladbové album ovlivněné crustem, post-punkem a metalem. 

PREDATORY VOID (Belgie) – „Seven Keys To The Discomfort Of Being“ 
Nová belgická kapela PREDATORY VOID, kterou založil kytarista AMENRA Lennart Bossu, protože jím napsaný nový materiál se nehodil pro mateřskou kapelu, vydá debutové album 21. dubna. 

ENCHANTYA (Portugalsko) – „Cerberus“ 
Gothic metal, Inverse Records 
Třetí album gotiků z Lisabonu bude obsahovat tucet skladeb a vyjde 27. dubna. 

THE DAMNED (UK) – „Darkadelic“ 
Punk/gothic rock, earMUSIC 
Anglická punková legenda (vznik 1976), která je považována za zakladatele gotického rocku, vydá 28. dubna své dvanácté album. Tucet skladeb, pohodový punkrock s příměsí gotiky, chytlavé popěvky a podmanivé riffy. To bude fajn. 

SPOTLIGHTS (USA) - "Alchemy For The Dead" 
Post-metal/doom-gaze, Ipecaac Recordings 
Trio z New Yorku nabídne 28. dubna na CD (a na 2LP 4. srpna) zajímavou kytarovou muziku s ženským vokálem o devíti chodech.

CRADLE OF FILTH (UK) – „Trouble And Their Double Lives“ 
Dark metal, Napalm Records 
Parta kolem Danniho Filtha vydá 28. dubna živé album, které bude krom osvědčených hitů, zaznamenaných v rozpětí několika let, obsahovat i dvě nové studiové skladby. 

ENFORCED (USA) – „War Remains“ 
Thrash/crossover, Century Media Records 
Čerstvých a naštvaných deset skladeb vyjde 28. dubna na třetím albu kapely. 

BIGOTRY (ČR) – „Step To The Grave“ 
Doom/death metal, Pařát Productions 
30 let od vydání legendárního kazetového dema dojde na jeho samostatnou reedici na CD. Špička tehdejšího severomoravského doom metalu před tím, než došlo k změně názvu na DISSOLVING OF PRODIGY a další kousek to sbírky! 

Tipy na koncerty:
27. – 30. 4. INGROWING, DISFIGURED CORPSE, SICK SINUS SYNDROME – Praha, Brno, Pardubice, Ostrava 
29. 4. Obscene Society Fest (CRIPPLE BASTARDS, ČAD, SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH atd.), Pardubice – Klub ABC 

 

Jindra

AGNOSTIC FRONT (USA) – „United Blood“
HC, Bridge Nine
EP „United Blood“, které AGNOSTIC FRONT původně nahráli a vydali v roce 1983, pomohlo položit základy newyorské hardcorové scény. Label Bridge Nine vydává toto 12" LP, které obsahuje dosud nevydané verze klasických a nejranějších nahrávek kapely. Ta se v polovině 90. let rozpadla a frontman Roger Miret si odpykával trest ve vězení. Po propuštění se dal dohromady s kytarovým hrdinou NYHC Vinniem Stigmou a AGNOSTICI se vrátili v roce 1998 s comebackem „Something's Gotta Give“.

Scott Weiland (USA) – „12 Bar Blues“
Grunge, Rhino/Atlantic
Vydavatelství Rhino/Atlantic vydává u příležitosti 25. výročí vydání debutového sólového alba bývalého zpěváka STONE TEMPLE PILOTS Scotta Weilanda rozšířenou edici alba „12 Bar Blues“ z roku 1998. To bude obsahovat dvě dříve nevydané skladby a dosud nezveřejněné demo „Barbarella“. Weiland byl 3. prosince 2015 ve věku 48 let nalezen mrtvý ve svém cestovním autobusu. Vylisováno na modrém a zeleném vinylu.

DODHEIMSGARD (Norsko) – „Black Medium Current“
Black metal / avant-garde / industrial, Peaceville Records
Bubeník, kytarista, zpěvák a hlavní představitel Yusaf „Vicotnik“ Parvez zaměstnal v řadách DHG snad polovinu norských muzikantů, což čistě statisticky znamená, že se v kapele vystřídala více než polovina zástupců všech možných norských kapel. Bude trvat mnoho poslechů, než si uvědomíte, jaká černá magie se tu odehrává. Kromě zřejmého blackmetalového zvuku narazíte na jazzovou fúzi, progresivní rock a ambientní pasáže. A nejlepší na tom je, že vše působí dojmem spolupráce. 

BLOOD CULT (USA) – „Tomb of the Unknown Redneck“
Black metal / black'n'roll / punk, Barbarian Wrath
Těžce undergroundové kapele se daří házet do blackmetalového hrnce všechny možné podivnosti a míchat je s kulinářským umem. Black metal, punk, krautrock a, protože pocházejí z venkovského města Kenney ve státě Illinois, nesmí chybět country a kovbojské klobouky. Často jsou označováni jako „Redneck Black Metal“, což je nešťastné a v konečném důsledku zavádějící.

THE SMASHING PUMPKINS (USA) – „Atum: Act Three“ 
Grunge/alternative rock, Martha's Music
„Rock Opera in Three Acts“ je dvanácté studiové album americké rockové kapely THE SMASHING PUMPKINS. Album je vydáváno ve třech samostatných částech po 11 písních — „Atum: Act One“ vyšlo 15. listopadu 2022, „Atum: Act Two“ vyšlo 31. ledna 2023 a „Atum: Act Three“ je naplánováno na 21. dubna 2023. Billy Corgan nikdy nepostrádal ambice. I na vrcholu komerční slávy měla hudba THE SMASHING PUMPKINS okázalou atmosféru. Prvky grunge, heavy metalu, art rocku, všestranného experimentování a Corganův charakteristický chraplák neomylně identifikujete s první notou. 

split 12" LICKSPIT / NEGATIVE PATH (Česko/Itálie)
HC / thrash skate, kooperace labelů Anxt Records / Blood Factore Negative / Ultima Ratio / PKAN / Correctional Facility    
Tuzemská formace LICKSPIT, kde můžeš potkat samé známé tváře (Masskillah – zpěv, Tom – kytara, Skulda – basa, Gusta – bicí), vs. sicilský rozmetací stroj NEGATIVE PATH vydávají společný split. Fastcore, thrashcore, powerviolence nebo taky jízda na nostalgické thrashové vlně do stanice „bandana thrash“. V plánu je i společné turné.

Tip na koncert:
14. 4. FLESHLESS, MEGELNYK, PSORA – Písek, restaurace Papírák

 

Opat

DØDHEIMSGARD (Norsko) - „Black Medium Current“
Avant-Garde black metal, Peaceville Records
Duben je za mě poměrně slabý na zajímavé nové počiny, vyloženě natěšený jsem vlastně pouze na novinku norských vizionářů DØDHEIMSGARD. Ti dodrželi osmiletý interval mezi řadovými deskami a s „Black Medium Current“ přinášejí devět skladeb o délce téměř 70 minut. Bude to zase záhul na nervy, ale i když jsem četl rozporuplné reakce na dosud jedinou vypuštěnou skladbu „Abyss Perihelion Transit“, očekávám opět velmi kvalitní dílo. Jsem zvědav, jak jej Vicotnik sám vokálně utáhne, bude to bez Aldrahna nezvyk. Sám si singlovky moc nepouštím a u DØDHEIMSGARD si tuplem počkám na celé album, které vyjde 14. dubna na CD i LP přes Peaceville Records. A nezbývá než doufat, že Norové přeci jen vyrazí na zrušené turné, které se mělo loni zastavit i v Česku.

SHINING (Švédsko) - „Allt för döden“ (EP)
Black metal, The Sinister Initiative
Zmíním jen krátce, že se Kvarforthova družina vytasí s novým EP, kde však bude pouze jedna nová skladba plus cover ALICE COOPERA. Od poslední řadovky je tomu pět let, tak snad brzy... Ze SHINING se mezitím stala „superkapela“, za bicí zde usedl Nick Barker, kytaru vzal Charles Hedger (MAYHEM), basu Alexander Friberg (mj. ex- NECROPHOBIC, ex- FIRESPAWN). EP vyjde 25. dubna.

AUSTERE (Austrálie) - „Corrosion of Hearts“
Depressive black metal, Prophecy Productions/Lupus Lounge
Australští depkaři AUSTERE se předloni dali po jedenáctileté pauze dohromady, netrvalo dlouho a přichází s novým počinem „Corrosion of Hearts“. Duo Desolate/Sorrow zanechalo zejména druhou a dosud poslední deskou „To Lay like Old Ashes“ (2009) nesmazatelné šrámy v duších mnoha existencí a já doufám, že comeback nebude průser, ale naopak že mě zase po době skutečně zasáhne nějaké DSBM dílo. Třeba takový německý COLDWORLD, který mě zprvu uhranul, šel postupně pěkně do řiti. Od AUSTERE ale očekávám kvalitu, dočkáme se 28. dubna. Na CD a LP vydají Prophecy Productions, digitálně Lupus Lounge.

Tipy na koncerty:
6. 4. PIG'S BLOOD, VERBUM, GOATCRAFT, ENTRAPPED, MÖRGHUUL – Praha, Underdogs'
7. 4. CULT OF FIRE, MALLEPHYR, TEUFELSMAUER – Košice (SK), Collosseum
8. 4. CULT OF FIRE, MALLEPHYR, SOLIPSISM – Jablunkov, Rock Café Southock
9. 4. MALPHAS, GRAND HARVEST, MALLEPHYR – Mladá Boleslav, Farářova sluj
13. 4. LIK, MASS WORSHIP – Praha, Modrá Vopice
20. 4. PIG'S BLOOD, VERBUM, GOATCRAFT – Plzeň, Parlament

 

Kubina:

HOLY MOSES (Německo) – „Invisible Queen“
Thrash metal, Fireflash Records
Všechno jednou končí. Tentokrát přišla řada na německou legendu. 14. dubna vyjde rozlučkové album "Invisible Queen" od HOLY MOSES. Zpěvačka Sabina Classen se skupinou končí po neuvěřitelných 43 letech. Nechala se slyšet, že bylo úžasné procestovat celý svět ve školní kapele. Závěrečný zářez obohatili svým hlasem Tom Angelripper ze SODOM, Gerre z TANKARD a mnoho dalších.


Zveřejněno: 03. 04. 2023
Přečteno:
1592 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 04. 2023 22:45 napsal/a Peťan
Apríl
Ona ta Metallica nebyl aprílový vtípek? :)
09. 04. 2023 02:35 napsal/a Kubina
Nic.
Dobře. Metallica končí albem And Justice For All. Následující fošny jsou transformací v rockovou kapelu. Nicméně i v těchto vodách prorazili. St Anger je bídné album, ale plné energie, Death Magnetic je dobrá deska hlavně díky Jamesovi a jeho kompozicím. Mám ale pocit, že se tenkrát úplně vystřílel, a protože zbytek kapely jede na autopilota, tak to tak dnes vypadá... Lulu? Co to jako mělo být? Žádná umělecká ani hudební hodnota. Album se symfonickým orchestrem? Proč, když už to jednou udělali? Protože už nevědí. Předchozí deska příšerně dlouhá a nudná. Nedá se to poslouchat vcelku. Nová bude pravděpodobně na stejné vlně.
08. 04. 2023 11:03 napsal/a 4H
Metallica... NIC
Kubino ...ale od té doby je to velké NIC... na to, jak si to vysvětlil a na to, že to nic je jen jedno album Hardwired... , tak je to asi vcelku dobrý... :-) spíš bych čekal, že někdo napíše, že od Master, popř až od černého alba je to nic (tak jak to podává mnoho dalších (ne)fans...).
07. 04. 2023 18:27 napsal/a Coornelus
72 verzí
Kubino, ta Metallica určitě vyjde v 72 verzích... fanoušci kapely budou mít celej rok co kupovat, jestli i co poslouchat těžko říct.
07. 04. 2023 10:23 napsal/a Bury
Metallica
Sledovat výrobu vinylů Metallicy ve Furnace Record Pressing je možno v krátkém videu na tomto odkazu... https://www.youtube.com/watch?v=rq-gEY9XatU