Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MCD 2023, vlastní náklad / melodic death metal / Česko

Hudební projekt OBLIVIUM REGNUM (přeloženo z latiny jako ztracené království), vzniklý ze členů bývalých DEPRESSIVE REALITY, čerpá ponejvíce z deathmetalového bytí na jedné straně a s heavy postupy šmrncnutými jemným odstínem téru na straně druhé. 

Pro pořádek stručná zmínka o DEPRESSIVE REALITY. Ti fungovali od roku 1995 do roku 2007, kdy také natočili celkově druhé album „Las Sombras“ (debut „Growling Death“ vyšel o tři roky dříve), na kterém se prezentovali primitivním DM s příklonem ke goregrindu s klasickým syrovým zvukem poplatným době z přelomu milénia. Sestava OBLIVIUM REGNUM Michal (basa, ex-DEPRESSIVE REALITY), Tomáš (zpěv, ex-DEPRESSIVE REALITY), Luboš (kytara, ex-STIGMA, ex-DEPRESSIVE REALITY), Slávek (bicí, THE RAYS OF THE SUN, ex-DEPRESSIVE REALITY) a Ervín (kytara, THE RAYS OF THE SUN, ex-DEPRESSIVE REALITY) se začala scházet v roce 2017.

Obal alba (hrad Bezděz?) odkazuje na stejný příběh jako hudba nacházející se uvnitř. Tedy na období vlády jediných českých vládců Přemyslovců jako nejslavnějšího období českých dějin. V popředí do země zabodnutý meč je tedy kýč jak bič, ale jestli tak praví legenda, budiž. 

První skladba „Břetislav a Jitka“, pojmenovaná podle romantického středověkého páru, dává vzpomenout na nástup gothic/doomových kapel v 90. letech se zpěvačkami se sopránovým hrdlem a do té doby v netradičních outfitech v podobě zřídkakdy až nezdravě těsných korzetů. V „Břetislav a Jitka“ dominuje kontrast mezi umírněným deathovým growlem a čistým ženským vokálem, leckdy označovaným jako vokální vzorec kráska a zvíře. Tempo a nálada skladby se neustále mění a pohrává si s posluchačem. Kopákové hradby jsou klížené kytarovými vyhrávkami a chorálovým sborem a v songu účinkuje řada hostů (zpěvačka Daniela z THE RAYS OF THE SUN, zpěvák Nekro z DYSANGELIUM, kytarista Michal Filipi z FLESHLESS a chrámový sbor CANTABUNDUS), a uvedené kombinace a hostovačky staví skladbu do role nejopulentnějšího a zároveň nejzajímavějšího počinu na albu. 

Z intra „Zrádce“ byste stěží uhodli, že ve druhé části skladby se objeví chutné breakdowny. Základem songu jsou sekané hnací riffy, kterým se těžko vyrovnají ne tak úderné refrény, respektive jejich vyznění. Tady a po zbytek alba si to vokálně rozdávají pouze dva chlapské hlasy, které popravdě řečeno úplně neohromí. Ta zlá growlovější poloha se rodí obtížně a nezní vůbec přesvědčivě. Se druhým zpěvem vypomohl Nekro (DYSANGELIUM) a na sólovou kytaru Frank Šerák (ex-FLESHLESS, GARBAGE DISPOSAL). Melodeathová emoce kape z „Homburg“, má dobrý úvod, pěknou sloku, melodii nechybí údernost. Syrový a nakřáplý vokál, úderné bicí, stále agresivní hudební kytarová hra hrnou skladbu vpřed. Se sólovou kytarou přispěl znovu Frank Šerák. Poslední šár přemyslovského bydla „Poslední bitva“ přináší fantaskní melancholii. Pomalá, ponurá skladba s důrazem na historický kontext a kytarovou ekvilibristiku. Pozoruhodnější momenty však nejsou časté, jedná se spíše o náladotvorný kousek. Pod vlivem inspirace se hudba mísí s metalovou rutinou a historií téměř zapomenutých věků. Nevím, jestli té atmosférické mlhy v podobě kláves Libora Čiháka (ex-IN THE SHADOWS, YOUR DELUSION) na pozadí není přespříliš. Na druhou stranu baskytarové vyhození si z kopyta je velice vkusné. 

Necelá půlhodinka zhudebněného dějepisu plyne docela příjemně. Češtinu v příbězích o českých historických milnících lze považovat za povinnost a vnímám to jako oslavu národního historického dědictví. Koncepční album se nerušeně poslouchá, instrumentální vyspělost hráčů má své kvality, které je třeba zmínit. Melodický death metal OBLIVIUM REGNUM asi neuspokojí ty, kteří touží po „true“ deathmetalovém zážitku, ale ty, kteří nemají chuť poslouchat hodinu blastbeaty a potrpí si na zaběhlé klišé a návykové refrény. Za pozitivní považuji ve skladbě „Břetislav a Jitka“ s citem a rozvahou využitý dámský vokál, nikdo hostující zpěvačku Danielu nenutí k větším rozletům jen proto, aby měla co dělat. Instrumentálně zdatný a vyzrálý výkon zkušeného ansámblu devalvují mužské vokály, kde snaha být „really death“ vyznívá lacině a nepřesvědčivě, čímž nahrávku pasují do průměru českomoravského undergroundu. 

Seznam skladeb:

  1. Břetislav a Jitka
  2. Zrádce
  3. Homburg
  4. Poslední bitva

Čas: 24:33

Sestava:

  • Michal - basa
  • Tomáš - zpěv
  • Luboš - kytara
  • Slávek - bicí 
  • Ervín - kytara 

Bandzone
Facebook

 


Zveřejněno: 10. 03. 2023
Přečteno:
931 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář