Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2023, PHR Records & Black Point Music / hardcore punk / Česko

Podruhé sáhl Papagájův Hlasatel po nahrávce TELEXU a vydal ji na gramofonové desce, i když tentokrát jde o kooperaci s Black Point Music. Po demáči „Řeznickej krám“ došlo na studiový, a dalo by se říci posmrtný, záznam „Punk Radio“. Slovo „posmrtný“ a podtitul The Best Of naznačují, že jde o speciální nahrávku, která vznikla několik let po zlaté éře TELEXU, jež trvala cca do roku 1990, kdy se část sestavy přesunula do ostřejší party L. D. TOTENKOPF a TELEX tím pádem skončil. Nicméně v roce 1996 se čtyři z pěti někdejších členů vrátili do časů TELEXU a v hudebním studiu Českého rozhlasu v Českých Budějovicích nahráli průřez tvorbou, která patřila mezi nejvýraznější předrevoluční zástupce hardcore punku v naší zemi a jejíž skladby jsou vesměs hity jako biče.

Kapela za zhruba šest let existence prošla několika personálními změnami, dvakrát změnila název (NOVODUR -> ARMAVIR -> TELEX), odehrála řadu většinou tanečních zábav (jiná možnost v druhé polovině osmdesátek na jihu Čech nebyla, žánrové minifestivaly se objevily až na úplném konci osmé dekády) a hlavně si získala přízeň velkého množství fanoušků nejen punkové muziky – v poslední etapě už drtila hlavně HC a běžně na ni chodila pestrá směs hudebních fanoušků, metalisty nevyjímaje. 

„Punk Radio“ obsahuje celkem osmnáct songů, které reprezentují celou existenci kapely – a v tom je jeho první exkluzivita. Na „Řeznickým krámu“ byl zachycen hlavně program TELEXU (myslím, že jen s jedním kusem z éry NOVODURU), na bestofce se jde do historie častěji, minimálně čtyři kousky pochází právě z počátků kapely, logicky „Novodur“, dále „Strejda Emil“, „Afrika“ a „Továrna na sny“ (uváděna později i jako „Továrna na tvý sny“). A právě tyhle čtyři zástupci staršího data jasně dokladují, že NOVODUR hrál čistý punk (ve všech případech se jedná o převzaté skladby – od THE EXPLOITED, Eddieho Cochrana a THE PARTISANS), ostatní písně pak reprezentují hardcorovou formu TELEXU. Mně jsou milejší právě ony ostřejší fláky, ač i v nich lze objevit úlovky od jiných kapel – THE EXPLOITED, ENGLISH DOGS nebo THE PARTISANS. Ale to v době vzniku nikdo neřešil, respektive valná většina fanoušků stejně netušila, že muzika je převzatá a česky otextovaná, hlavně že to byla jízda; navíc novější autorské sklady mi často přijdou lepší než ty převzaté.

Majitelé kazety nebo LP „Řeznickej krám“ na „Punk Radiu“ zaregistrují dvanáct stejných položek, takže obě nahrávky se hodně překrývají, nicméně novější verze disponují lepším zvukem, který oproti dříve vydaným kazetám a cédéčkům ještě novým masteringem vylepšil Kakaxa ve studiu 3bees. CD a MC původně vyšly v omezeném nákladu u Kukisaka Records v roce nahrání, následně u Black Point Music v roce 2008 na CD, přičemž současná reedice vizuálně vychází z Blackpointí edice, která mi přijde horší než ta první. 

Za prvé – v prvním vydání byla docela pěkně sepsaná historie TELEXU od Franty Mareše (diskžokej, který na Strakonicku na diskotékách v osmdesátých letech běžně pouštěl punk a metal, podporoval lokální kapely a podílel se na vydávání jejich nahrávek jako producent). V BPM/PHR vydání je umístěná sleeve note od Uldera, který svou stať musel psát pod vlivem úplňku nebo drog. Částečně sice vychází ze známých skutečností (a možná i Marešova pojednání), ale dokázal jej tak zdeformovat a opatřit úplnými nesmysly, že si říkám, proč tohle někdo pustil do světa. Na jednu stranu můžu ocenit neotřelý sloh a subjektivní pohled, na druhou nemůžu přejít zkreslující informace týkající se zejména metaláků. „Vyvalení socialističtí dozírači se snažili NOVODUR tu zakázat, tu otcovsky poradit ,slušné‘ oblečení (košile pastelových barev, tesilky s pukama) – ale hlavně zahnat skupinu do dementního zvuku tehdejších tzv. zábavových kapel, které hrály repertoár od dechovky po ABBU. Kulturní pracovníci byli zvyklí, že nejedna metalová parta si dala říct. Nevěděli, že punkáči se – na rozdíl od vyměklejších metalových mániček – nemění. U muziky, která má názor, tohle prostě nejde.“ Pane Uldere, kde jste tohle viděl? Pamatuju si zábavy z osmdesátých let a nepamatuju si, že by na nich kapely hrály dechovku a ABBU. Na zábavách v okolí Strakonic, ve stejném revíru jako NOVODUR/TELEX, hrála řada rockových a metalových kapel, většinou vlasatých a nevhodně oblečených, potýkajících se se stejnými problémy jako TELEX, ať už to byl relativně měkký PARKÁN (jehož zábava v Čepřovicích dopadla snad ještě horším zákrokem policajtů než volenická akce TELEXU), ostřejší ORIENT, FATA MORGANA či ARAKAIN nebo třeba CODA, všechny tyhle kapely na tom byly stejně jako TELEX. Pořád měly problémy s úřady, některé se musely přejmenovat, ale žádná nezačala hrát ABBU nebo nedej čert dechovku. A ten „názor“ punkerů TELEX? Vždyť většina textů byly spíš blbinky než nějaké angažované, natož protistátní výpady. Kapela chtěla bavit sebe i fanoušky a dělala to bez aktivismu; komančům vadilo, že na ni jezdila řada „zjevů“ z celé republiky a ti „zjevové“ se neslučovali s prototypy socialistické mládeže, což o metalácích platilo úplně stejně. Uff, nějak jsem se rozjel, ale ten blábol na vnitřní kapse mi hnul žlučí. 

Za druhé – na prvním vydání byla fotka celé kapely, včetně autora většiny novějšího repertoáru Martina Štěpánka, který se na nahrávání „Punk Radia“ nepodílel, protože dlel v zahraničí. Na této edici je titulní fotka divná. Možná nebylo od věci rezignovat na první i druhé vydání a pojmout přední stranu úplně jinak. Zadní je v pohodě, ta je informační, i když s chybkou týkající se vydání u Kukisaka Records, kde je uvedeno pouze CD, i když vyšla i MC. 

Ale abych se vrátil k muzice – pro fanoušky tuzemského předrevolučního punku a HC je tahle deska dalším splněným snem. Notoricky známé songy (za mě nejlepší „Lidi, děti, kanibali“, „Mrtvej nosič vody“ a „Skejbortová Růžena“) s dobrým zvukem na tom nejlepším hudebním nosiči. Co víc si přát? 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Intro punk radio
  2. Generace
  3. Novodur
  4. Zlatá mládež
  5. La la la
  6. Zabijáci
  7. Strejda Emil
  8. Lidi, děti, kanibali
  9. Zlatý slavík
  10. Řeznickej krám
  • Strana B
  1. Afrika
  2. Poběhlice
  3. Proměny
  4. Mrtvej nosič vody
  5. Samý kecy
  6. Do práce jde
  7. Továrna na sny
  8. Kluci jdou do války
  9. Skejbortová Růžena
  10. Outro punk radio

Čas: cca 34 min.

Sestava:

  • Karel Bouša – zpěv
  • Miloš Vondrášek – bicí
  • Martin Horský – baskytara
  • Zbyšek Milanovský – kytara

Bandcamp

www.phr.cz


Zveřejněno: 20. 02. 2023
Přečteno:
774 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář