F.O.B. - Outside The Palace Walls

MC 2022, Filth Junkies Records / black/death metal / Slovensko

Vznik okultního a temného KOZOUMU se datuje do roku 2012 do slovenské Bratislavy. Členové, kteří oplývají nápady a nepochybně hudebním potenciálem, fundovaně vytvářejí co nejhonosnější formu syrového (označovaného populárním slovem raw) a mrtvolného black metalu, jsou aktivní v dalších kapelách MAJSTER KAT, DEMÖLIZER, RADIATION nebo KROLOK. Každý, kdo v posledních letech navštívil nějakou z akcí písecké „ejdžensy“ TNP, měl možnost se s nějakou zmíněnou čeládkou potkat. Osobně jsem gig GOATCRAFT zažil na píseckém Iron River Festu v roce 2021, kde tuším vystupovali jako poslední a jejich záhrobní seance byla prostoupena pronikavým smradem kadidla či jiné sakrální substance.

V hudební knihovně GOATCRAFT se prozatím choulí na kazetě a třípalcovém CD vydané pětiskladbové promo „Απώλεια“ (2015), třináctiskladbové EP (cca 25 minut) „Όλεθρος“ (2016), demo „Promo 2018“ a na CD, magnetickém pásku a vinylu realizované album „Spheres Below“ (2020). Kazetu vydanou v roce 2022 poskytl label Filth Junkies Records, za kterým stojí Mára (SNĚŤ) a Balda (ex-MARCH OF THE HORDES), první známý také z Kreas Promotion. Album bylo nahráno v Temple of Horror, zvuková režie Neviem Nepoviem, mix Tryzna studio, mastering Miroslav Spevák. V bookletu jako z doby monopolního Supraphonu nebo slovenského Opusu s označením Dolby systém (analogový systém pro potlačení šumu) bohužel chybí texty, názvy skladeb jsou uvedeny v angličtině a slovenštině. Vtipná mi přijde poznámka pod čarou: „Vyrobeno v Československu, bez výpalníků OSA/SOZA!“.

V recenzi jednoho z nejodpornějších (jasně že myšleno v dobrém) hudebních žánrů nesmí chybět výraz nekro (smrt, umírání). GOATCRAFT si tohoto verbálního žolíka vybírají již v úvodním instrumentálním (bez samplů) intru „Nekromanteon“. Rouhavě, strašidelně a ďábelsky s neúprosným tempem zní „The Obsidian Halls“, nechybí mniší mrumlání ani hluboký Demolátorův growl a pestrá palba bicích. Chladná a chaotická drtička s několika technickými výkvěty „Kolossal Katastrophic Kollapse“ vykazuje rovnováhu blackmetalových a deathmetalových vlivů. Za třemi písmeny „K“ se skrývá církevní zločin, zpěv s hromobijským efektem působí drakoničtěji, než by se mohlo zdát. Do alba jsou vložena celkem tři do minuty trvající intermezza „Altered Resonance“, „Draconis Torquent“ a „Echoes from the Radiant Abyss“ pro mě s poněkud abstraktním obsahem. „Putrid Stench of Existence“ textově obohatil Bastian Moser (aka Berstuk) rakouských KRINGA, pro mě známý spíše z HAGZISSA. Skladba si zachovává podobně hrozivý zvuk, střídá střední tempo s ultra rychlou rytmikou a údernějším riffováním. V „The Beast of Hell“ dosahuje bubeník Ixxi nadlidských limitů při konstantní rychlosti a razanci úderů. Část zní jako pancéřová divize MARDUK, pomalejší part ukrývá dřímající zlo. „Horrendous Light“ není hudebně až tak rychlá, místy přemýšlivá. Hozenou rukavici si podává heavy pasáž s tou thrashovou, přirozeně s patřičně znepokojivým vokálem. I přes její délku nemám pocit zbytečného balastu a potřeby uměle natahovat skladbu. Bohatá na zlovolné bubenické výpady „The Devil's Splendour“ je stejně epická jako blastická a jako nejdelší skladba také výpravná. Tajemné outro s mystickým hlasem „So Death Created Time“ nepřináší žádný hudební zážitek, nýbrž stvrzuje esprit celé nahrávky.

Přestože kovářské řemeslo pomalu vymírá, GOATCRAFT kují železo, na kterém již dávno vychladly okuje, přesto jejich primitivní (myšleno pozitivně) tvorba může patřit stejně tak do roku 2022 jako do poloviny 80. a počátku 90. let. Trojice zchátralých kněží dokáže za necelých 46 minut předvést všechny triky černé magie. Každý další poslech přináší něco nového, něco, co jsem předtím nezaregistroval, a to mi přijde zábavné. Fanoušek starého black / death metalu s GOATCRAFT tedy do hovna nešlápne. Zvukokárci budou možná mít problém, v lo-fi produkci poplatné žánru se ve skladbách kráčejících s militantním spěchem ztrácí pod Demolátorovým zpěvem vehemence a údernost bicích, ale Slováci jdou svou vlastní cestou, aniž by zpochybňovali očekávání fanoušků, a hlavně se jim dá věřit. 

Seznam skladeb:

  1. Nekromanteon
  2. The Obsidian Halls
  3. Kolossal Katastrophic Kollapse
  4. Altered Resonance
  5. Putrid Stench of Existence
  6. Draconis Torquent
  7. The Beast of Hell
  8. Horrendous Light
  9. Echoes from the Radiant Abyss
  10. The Devil's Splendour
  11. So Death Created Time

Čas: 45:36

Sestava:

  • Ixxi – bicí
  • Vrana – kytara
  • D. – kytara, zpěv

Host: 

  • Svarthen (AEON WINDS) – klávesy, zpěv

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 10. 01. 2023
Přečteno:
713 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář