Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2022, Bizarre Leprous Production / death metal / Česko

Protože se v jistém smyslu jedná o netradiční nahrávku, pojďme i tuto recenzi začít trochu netradičně – kvízovou otázkou. Schválně, co mají společného kapely FORGOTTEN SILENCE, PAČESS, THE BOOK, SOMNUS AETERNUS, KANDAR a právě HADÍ MORD? Pokud se ve vaší odpovědi objevilo jméno Kuba „Kubýk“ Fritsche, otevřete si za odměnu oblíbený mok a poplácejte pochvalně po ramenou. Moc nechápu, jak to ten sympatický nezmar dává, ale protože se v každém jednotlivém případě jedná o oboustranně obohacující spolupráci, neřeším, co mi není rovno a s radostí sklízím slaďoučké plody.

S HADÍM MORDEM vyráží tentokráte do vod deathmetalových a společnost mu dělají další tři muzikanti. Rád bych zde vypálil, o koho jde a kde kdo doposud působil či působí, ale protože se chlapci ukryli za vtipné přezdívky, posloužím jen panem vokalistou, Topim Topinkou (KANDAR, PIGSTY), a zbytek vyzvím v chystaném rozhovoru.

V úvodu zmiňuji pojem netradiční nahrávka. Ono netradično bych se nevydával hledat ani tak do odvětví hudebního, ale zaměřil se spíš na příběhové oslovení posluchače. Hned šest z celkových sedmi záseků se věnuje trezorovým filmům, plus minus z přelomu let šedesátých a sedmdesátých. To musíte uznat sami, že kolektivizace často námětem deathmetalových spolků nebývá. 

Jak se ukáže hned po doznění varhanních melodií skladatele Jiřího Kalacha, i geniální myšlenka může mít svou stinnou stránku. Vlastně proč stinnou? To že mne touha po poznání, kdo je Jan Chladil nebo Alois Devera, donutila zkouknout několik bez debat kvalitních filmů, není žádnou újmou. Věc se má zkrátka tak, že chcete-li si zážitek dokonale užít, znalost filmových děl je povinností. 

Možná kvůli efektu samému, snad pro lepší propojení s předlohou, jsou do písní zakomponovány dialogy, respektive monology legendárních herců. Hned ve druhé „Čest a sláva“ tak třeba můžeme obdivovat kouzlo jadrné češtiny, vyslovené ústy Rudolfa Hrušínského a Josefa Kemra. Veliké, opravdu veliké štěstí měli naši předci, že na ně nehřímal z kazatelny démon Topi. Po jeho „běda nám, běda nám – bázeň boží je ta tam!“ by nejeden hříšník několik nocí nezamhouřil oko. 

Možná nebude zcela od věci, když přiznám, že mi kedlubnou rotovala myšlenka o ne zcela podařeném odtrhnutí od tvorby KANDAR, která však s nástupem „Podezření“ mává na rozloučenou a opouští meziušní dutinu. Hudba mne vrací prostorem a časem o třicet let nazpět, do smrťákových severských lovišť, a text bravurně vyzobává to nejpodstatnější ze skvělého stejnojmenného bijáku. 

Že s tím severem nestřílím jen tak nazdařčert, potvrzuje v pořadí čtvrtá „Temný den“, která je obdařena českým textem a skládá poctu švédské legendě EDGE OF SANITY. Zpátky k trezorovým klenotům se vracíme s „Den sedmý, osmá noc“, kde však k sobě nějak nemůžeme najít cestu a její kostrbatost se ode mne v současnosti odráží s neposedností hopíku. K předposlední skladbě „Peklo hoří (svatá noc)“ jsem se potrápil s hledáním filmové předlohy, neb se výjimečně v názvech neshodují a budete-li mít zájem, pokochat se hereckým koncertem Jany Brejchové a spol., hledejte titul Noc nevěsty. Pasáž, kdy Topi předříkává a madam Brejchová poslušně opakuje, je jedním slovem geniální! 

Na závěr si chlapci připravili rozervanou „Adelheid“. Svižnější tempo střídá ponurá doomová řezničina a já ztrácím veškeré zábrany. Slintám a labužnicky pomlaskávám, zatímco mne poslední doznívající tóny cupují zaživa. Dokonáno jest!!!

Ne, vůbec to nebyla láska na první poslech. Ne snad, že bychom se s albem „Smuteční slavnost“ vyloženě nesnášeli, ale o nějaké intimní divočině hned na prvním rande nemůže být řeči. Vím, je to fráze, ale bylo potřeba nemálo poslechů, abych si to své objevil a následně zamiloval. Zprvu mi třebas neseděl Topiho zpěv. Nemyslím kvalitu, to lze zpochybňovat jen těžko. Spíš frázování, nezvykle čeština a zmíněná témata. Vše se začalo rovnat, když jsem odhalil jednotlivá poselství, dokázal ocenit Topiho pestrý projev a zbytek prostě usadil mistr zvyk. 

Bravo pánové, podařilo se vám nahrát skvělé a originální album!

Seznam skladeb:

  1. Smuteční slavnost
  2. Čest a sláva
  3. Podezření
  4. Temný den
  5. Den sedmý, osmá noc
  6. Peklo hoří (Svatá noc)
  7. Adelheid

Čas: 36:37

Sestava:

  • Spititel – kytary
  • Hadí Fojt Babihněv – zpěvy
  • Kantör – bicí
  • Conan – basa

ROZHOVOR

Bandcamp
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 29. 12. 2022
Přečteno:
1265 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář