Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

9. 12. 2022, Praha – Modrá Vopice

„Banány patří mezi přírodní zdroje glukózy, která vašemu tělu dodá rychlou energii pro svaly.“

Díky nechvalně známé pandemii se v posledních letech frekvence mých návštěv koncertů v hlavním městě snížila. Někteří dokonce nabyli dojmu, že jsem musel Prahu opustit (nikdy jsem tam nebydlel), abych mohl kácet stromy v jihozápadních Čechách. Nicméně nakonec můj výčet letošních koncertů, které hostilo město stověžaté, ukazuje slušnou číslici pět. Poslední štací byla Modrá Vopice. Minulý měsíc mě v Eternii pozval Červený Chrpaslík na první koncert kapely CHEMICATOR, a protože den před vystoupením píše kámoš Lebi, jestli nepůjdeme protancovat střevíce, bylo jasno. 

Do dřeváku dorážím právě včas. Původně měli program otevírat CRIDER, ale nakonec ochořeli. Velký plus. Nemusel by jim být report po chuti. Rychlá náhrada ukázala dobrou formu. Mladíci DESTROY! jsou pravděpodobně nejmladší metalová smečka v Česku. Kdosi pravil, že se trio pohybuje ve věkovém rozmezí 14–16 let! Samozřejmě, jejich set ještě není úplně ustálený. Chvíli zpívají anglicky, chvíli zas česky. Žánrově taky dost přeskakují, avšak vůbec to nepůsobilo blbě. Troška sympatické dětské hravosti neuškodí. Někdy třicetiletému chlapovi přijdou úsměvné tvrďácké vokály, které ze sebe tlačí teenager. Ne v případě berounské hvězdičky. Pěvec má dokonce natrénované chroptění vytažené až bůh ví odkud. Dost mě bavily kytarové nájezdy typu „Caught In A Mosh“ od ANTHRAX a „Cowboys From Hell“ od PANTERY. Sóla byla trochu jednodušší. Na jejich piplání budou mít ještě spoustu času. Set byl zajímavě zakončený pomalejším blackově obarveným opusem. Z kraje příštího roku jim vyjde první EP. 

Pak přišlo pořádné drama už při zvukovce. Svůj první koncert chystali CHEMICATOR. Hned zaujaly malé a nízko položené bicí. Snad nás měla čekat rychlost s vysokým přetížením, kde bubeník za svou sestavou bude muset sedět jako v kokpitu formule jedna. Co jsem pochopil, tak z reprobeden nelezly ven zpěvy. Jenže on je nikdo ani nevyzkoušel. Kapela po těchto problémech opustila klub. Dlouho to vypadalo na zbabělý úprk. Avšak statečně se vrátila. Paličkář měl kolem paží přikurtované vídeňské párky. Kytarista oblékl havajskou košili. Aha. Estráda. Co hudba? Bubny by byly lepší, kdyby hrály jedno tempo a alespoň trochu držely rytmus. Tři muzikanti a každý hrál s jinou kapelou. Kompozičně znělo všechno stejně. Křečovitý riff, u něhož mohlo vypadat, že kytarista dostává 220 a legato basa. Břichomluvec za mikrofonem by si měl pořídit do zkušebny mikrofon a odposlech. Nevěřím tomu, že kapelník tento projekt připravoval pět let. Set rozseklo, když borci rozdávali banány, aby na ně návštěvníci pařili v kotli. Snad nebudu někde spatřen ve videu, jak běžím a mávám nad hlavou protáhlým žlutým ovocem během nekřesťanské písně „Banana Mosh“. Když zjišťuji, že koncert byl sázka, kde CHEMICI získali sud piva, jsem mírně zklamaný. Kdyby brali svou show vážně, byla by to daleko větší sranda.

Večer započala a zakončila kapela z Berouna. MURDER INC. jsou ve velké herní pohodě. Což je fajn, protože si při skládání nového materiálu budou více dovolovat. Hranice hudby se musí pořád posouvat, protože přešlapování na jednom místě nudí (zdravím konzervy). Koncertní nabídka stále obsahuje kompletní EP „Sám sobě soudcem“. Pravděpodobně by to odehráli i ve čtyři ráno a přesto byli skvělí. Menší novinkou jsou doprovodné zpěvy Zdendy Smrťáka u starších kousků. Show neklasicky klasicky zakončoval cover „Krev“ od LAHAR. Byl totiž přizván Kryštof z kapely FAÜST a Banán… Promiňte, chtěl jsem napsat banán, který zbyl ze show CHEMICATOR. Ač evidentně bez přípravy, tak šlo o výborné zpestření. Protože nasazení bylo extrémní, drobné nesrovnalosti mohl fanoušek snadno odpustit.

Menší koncert splnil všechna očekávání. Viděl jsem talentované mládí, zažil legraci, snědl banán a vytřepal palici na domácí thrashmetalovou špičku. Byl jsem nabitý takovou pozitivní energií, že po koncertě a během cesty domů přitahuji podobné lidi. Potkávám členy COMANDER, kteří mně do sluchátek pouštějí připravovanou desku, nebo Petra Turka, jehož MORTIFILIE pořádá v Sušici Metal Christmas VII – v programu figurují DESTROY!.
 


Zveřejněno: 16. 12. 2022
Přečteno:
953 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář