Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

10. 12. 2022, Plzeň - Parlament Club

Letošní rok jsem začal koncertem kapel PANYCHIDA, WYRM, MORTIFILIA v klubu Parlament, tak se nabízelo jej symbolicky uzavřít obdobným koncertem na stejném místě. Minimálně tomu dopomohla solidní sestava kapel - jak jinak v čele s domácí PANYCHIDOU, kterou doprovodily skupiny BLOODY OBSESSION, PAČESS a MATER MONSTIFERA. Čtveřice zmiňovaných kapel jela na sklonku roku společné miniturné se zástavkami v Karviné, Brně, Českých Budějovicích a posledním zastavením právě v Plzni.

Do klubu přicházím zavčasu, a tak ještě nic nenasvědčovalo tomu, že bude narváno, ale během začátku koncertu BLOODY OBSESSION se klub dostatečně naplnil. Kapelu, která pochází z ostravské deathmetalové líhně, jsem začal vnímat, až když se dali dohromady s vydavatelstvím Pařát, čili od jejich třetí řadovky „Husaria" z roku 2017. Rázně hutná pumelenice padla okamžitě vhod a vytvořila v plzeňském Parlamentu správnou atmosféru tvrdého kovu chtivých maniaků. Hodně se hrálo z poslední desky „Inevitable Death". Z hutné smrtící krusty „Exhaustion and Hypotermia" na povrch parádně vyplouvaly chladně švitořící kytary a třeba ve skladbě „Ears and Curses" vyběhlo na povrch zajímavé kratší sólo. Z té starší desky hnilobný vokál Rawarův představil minimálně titulní „Hussars". Koncertně to bylo moje první setkání, které dopadlo na výbornou. 

PAČESS sleduji o něco déle než předchozí kapelu, minimálně s druhým zásekem „Trapista" z roku 2016, takže mi nemohla uniknout trojka „Zoigl" a dobré loňské album „Poupě". Temnější hudba, byť s pomalejším mustrem oproti předchozí kapele, mě bavila více a samozřejmě nemohla chybět barevná úvodní skladba „Poupě" z poslední desky. Trochu mrzelo, že po celou dobu koncertu nevynikl pořádně Chymusův hlas, tak jak bych si přál a znám jej z alba. Nicméně před pány muzikanty klobouk dolů, protože variabilní hudba mě nesmírně bavila. Z posledního alba mimo jiné ještě zazněl rychlý somg „Sommelier" a z předchozího temně havraní s heavymetalovým podkresem „Černý šat oblékám".

Poslední dvě kapely sleduji nejdelší dobu a první jejich koncerty jsem viděl již před více než deseti lety. MATER MONSTIFERA se opět předvedla v dobrém světle, nikdy mě nezklamala a i zde se koncert povedl. Nicméně, tak jako u jejich předchůdců jsem něco malinko tentokrát postrádal. A to, že na povrchu této pěkné kytarové hudby nevypluly více klávesy, na které jsem při koncertech zvyklý. Samozřejmě letitý song „Beletseri" nemohl chybět. Sic jsem čas nesledoval, ale vystoupení těchto otřelých mazáků se mi zdálo krátké.

Tou druhou letitou partou byla PANYCHIDA, která je na koncertech vždy sázkou na jistotu. A vlastně všechny skladby, nejen starší, nebál bych se říct i z nového alba „Gabreta Aeterna", jsou již dávno prověřené, takže muzikantům fanoušci zobali vše z ruky. A tak ve svižném tempu PANYCHIDA nasázela šumavské songy, např. „Nikoho pán, nikoho sluha" anebo černo-teskné „Válečná běsnění…“, které střídaly starší fláky, jakými jsou „Prokletí Christlova dvora“ a skočná „Ryhope". Vystoupení PANYCHIDY bylo uvolněné, zábavné a zakončené coverem „Píseň pro Satana".

Koncerty všech kapel v plzeňském Parlamentě byly perfektní, všechny bavily jak po hudební stránce, tak i lidsky, protože každá přidala k dobru i nějakou průpovídku ohledně společného miniturné anebo i samotného hraní... Pěkný vydařený večer, díky pořadatelům a samotnému klubu za tuto akci.
 


Zveřejněno: 13. 12. 2022
Přečteno:
871 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář