Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

25. 11. 2022, Praha - Underdogs'

Hned den po arcikozí blasfemii se v Praze konala další na zajímavá jména bohatá akce, tentokrát výhradně z (doom)/deathového ranku. Spojení dvou turné přineslo do smíchovského klubu Underdogs' jak finské matadory DEMILICH a jejich mladistvé krajany KRYPTS, tak Italy ASSUMPTION s německými hrobníky INTO COFFIN. Večírek pak odstartovala tuzemská SNĚŤ.

A už na pražskou sebranku bylo sklepení řádně zaplněno a zároveň klub opět od počátku splňoval potřebná zvuková kritéria, takže pětice se za svoji energickou show dočkala oprávněného ohlasu. My jsme na místo dorazili až ke konci show, stihli jsme zhruba dvě skladby, takže nemohu výrazněji rozebírat koncert pětice s řádnou dávkou autopsy-like riffů. Nejvíce asi překvapila řádná změna image vokalisty Tomáše, jenž kudrnatou kštici vyměnil za pleš. SNĚŤ zněla naprosto v pořádku, ale více slov, až uvidím opět celou show.

Každopádně určitě Češi bavili více, než následující INTO COFFIN. Trojice se sice zahalila do neprostupného dýmu, záhrobní atmosféra se tedy vizuálně mohla zdát býti naplněna, leč hudebně se to nepovedlo. Ano, sáhodlouhé kompozice často několik minut o jednom primitivním pomalém riffu byly skutečně umrtvující, ale jiným způsobem, než asi bylo zamýšleno. Chvílemi skutečně byla hudba INTO COFFIN vyloženě debilní. Několik aspoň trochu zajímavých a gradujících momentů se sice našlo, ani ty ale nedosáhly nějakého vyššího nadprůměru v rámci žánru. Němce jsem asi fakt nepochopil. Nějaký ohlas měli, ale ze všech kapel nejslabší.

Následující ASSUMPTION totiž hned byli jiná káva. Netvrdím, že šlo o nějak výrazně inovativní záležitost, ale italská formace se vytasila s variabilním death/doomovým materiálem, v němž se nebojí zahloubit do ponurých těžkotonážních pasáží, ale zároveň to oživit nějakou tou sypanicí. Devízou kapely je určitě také Giorgiův silný hluboký growl, či jeho schopnost kromě kytary občas posichrovat i synťáky. ASSUMPTION také měli precizní zvuk, veškeré nástroje vyvážené, takže ač podle mě absolutně nejde o nějakou přelomovou záležitost, koncert byl výborný. To hlavní ovšem teprve přišlo.

Finské KRYPTS jsem měl možnost vidět už několikrát a pokaždé to bylo víc než dobré. Tentokrát v Underdogs' ale musím říci, že to bylo asi nejlepší setkání se skandinávskou čtveřicí. Zejména za to mohl sound, který byl naprosto dechberoucí. Dost nahlas na to, aby člověk neslyšel píčoviny kolem, zároveň však nikoli přehnaně, basa i kytary řezaly s ohromnou silou, vokál do instrumentální složky perfektně zapadl. Jeden z nejlépe ozvučených koncertů, které se v Česku za poslední dobou udály. Kromě skladeb ze zatím poslední desky "Cadaver Circulation" se KRYPTS vrátili i k začátkům v podobě "Open the Crypt", zahráli ale také jeden nový vál, který patří k těm nejrychlejším a asi i nejkratším v historii kapely. A musím říct, že právě novinka byla pro mě absolutním vrcholem setu a natěšenost na nový materiál vzrostla měrou vrchovanou. Má nejoblíbenější "Entrailed to the Breaking Wheel" nezazněla, přesto naprosto famózní show a o třídu výše než žánrově spříznění předchůdci.

Legendární DEMILICH jsem viděl před více než sedmi lety na Brutal Assaultu, kde to tehdy na třetí stagi rozbalili parádně a měli skvělý zvuk. Nutno dodat, že v Underdogs' sound nebyl o nic méně kvalitní, takže i tentokrát Finové naprosto zabíjeli. Kytarista Aki Hytönen zprvu vypadal, že se mu do toho vůbec nechce, nakonec i on ale pookřál, z hlediska svého vystupování na sebe ale pozornost převzal vrchní murmurář Antti Boman. Zatímco tehdy na Brutalu působil poměrně chladně, v Praze se tentokrát rozkecal... možná až moc. Na druhou stranu jeho svojský způsob představování skladeb bavil, ohlas si vysloužila i jeho fuckovačka Putina. To hlavní ale byly pecky z dosud jediného dlouhohrajícího počinu "Nespithe", které i po takřka 30 letech zabíjí a ohromují svojí nadčasovostí. Tehdy mohli mít DEMILICH jen málo konkurentů na poli technického death metalu. Kromě brutálního Bomanova murmuru zaujal Lauri Rytkönen za bicími, který to tam vysypal naprosto bravurně a jeho kopáky absolutně zabíjely. Však brácha Spellgotha z HORNA aj. má zkušenosti nejen z death metalové scény, znát jej můžete i například z BYTHOS, TROLLHEIM'S GROTT nebo právě HORNA. DEMILICH kromě řadovky zabrousili i do demáčů, vzhledem k pozitivnímu ohlasu se rozhodli i jednu skladbu přidat a po zhruba hodině s mnoha slovy díků opustili stage.

Po koncertu KRYPTS jsem si myslel, že už mladé Finy nikdo nepřekoná, jejich zkušenější krajané se jim ale minimálně dorovnali. Ani jsem nečekal i vzhledem k únavě za celý týden, že se budu tak moc bavit, nicméně u dvou hlavních kapel nešlo jinak. Nezbývá než čekat, jestli se DEMILICH po vzoru mnohých stokrát rozpadlých skupin nakonec také vytasí s novým materiálem, předloňské EP "Vanishing Sessions" se úplně nedá považovat za předzvěst něčeho takového, protože tamní tři skladby byly nahrány už v roce 2006. Uvidíme, každopádně naživo naprosto precizní zážitek, kdy techniku všech zainteresovaných nešlo neobdivovat a zvuk v Underdogs' nešlo nevychválit do nebes. Díky Kreas Promotion, stálo to za to!


Zveřejněno: 06. 12. 2022
Přečteno:
750 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2022 00:05 napsal/a Mičl
....
Ok, to opravdu nejde, ale možná právě proto, rozumíš.... :D I tak díky za reakci :D
08. 12. 2022 18:07 napsal/a Opat
Nemyslel jsem to jako celek, nýbrž některé pasáže, které mi fakt přišly... no debilní prostě :) Je dobře, že se ti líbili, ani v nejmenším nepopírám, že to jsou fajn lidi, nebo že hrají to, co chtějí. To je snad i jasné. Vyjádřil jsem se expresivněji, pravda, nicméně nejde o rigorózní práci :)
07. 12. 2022 18:20 napsal/a Mičl
Into Coffin
Hodnocení hudby INTO COFFIN slovy "vyloženě debilní" mi přijde zbytečně tvrdé. Byl jsem na zastávce turné ASSUMPTION/INTO COFFIN v Brně - Kabinet Múz, a mě se kapela líbila. Styl, kterej u nás moc není, zato jinde ho je jako máku, puštěná mlha a uprostřed pódia rozsvícená pouliční lampa opravdu evokovaly atmosféru starého Londýna!!!! :D Jak říkám, mě se to líbilo, a dokonce jsem párkrát hodil hlavou při houpavějších riffech :D Takže za mě v pohodě, ale zpět k těm ostrým slovům - to se snad do recenze ani nehodí. INTO COFFIN mají venku několik nahrávek a evidentně hrají svůj rough death/doom přesně jak chtějí. I při pokecu i distra to vypadalo na pohodový přátelský týpky!!!! :D :D