Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, která vychází v prosinci 2022 + tipy na koncerty.

Bury

HAMMERS OF MISFORTUNE (USA) – „Overtaker“ 
Prog thrash metal, vlastní náklad 
Fandové VOIVOD nebo NOCTURNUS by měli 2. prosince zbystřit pozornost. Toto kvarteto z Montany totiž po šesti letech vydá své sedmé album, které bude obsahovat deset skladeb kosmického metalu s ženským vokálem. 

DESTRÖYER 666 (UK) – „Never Surrender“ 
Black/thrash metal, Season Of Mist
DESTRÖYER 666 nahráli loni v létě ve Španělsku šesté album, které bude obsahovat devět skladeb a vyjde 2. prosince. 

GOSUDAR / MALIGNANT ALTAR (Rusko, USA) split LP 
Death metal, Me Saco Un Ojo Records
Dvě kapely hrající ponurý death metal vydají společné LP, na které obě umístily po dvou skladbách. Zatím jsem slyšel jenom desetiminutovku od první z nich, ale ta byla hodně do doom metalu.  

 

Jindra

LIONHEART (USA) – „Welcome To The West Coast III“
Hardcore, Fast Break! Records/Arising Empire
LIONHEART ohlásili nové album. Chystané album hardcoreové kapely z Bay Area se jmenuje „Welcome To The West Coast III“ a navazuje na album „Valley Of Death“ z roku 2019. LIONHEART a jejich hudba připomíná kapely jako HATEBREED nebo TERROR. LIONHEART rozhodně stále vyzařují přístupem, který z nich dělá zajímavý počin. Po boku zmiňovaných TERROR, GET THE SHOT a DYING WISH vystoupili v říjnu ve smíchovské MeetFactory.

DESTRÖYER 666 (Austrálie) – „Never Surrender“
Black/thrash metal, Season of Mist
Australská black/thrashová kapela si získala věhlas po svém prvním EP „Violence is the Prince of This World“ a s každým vydaným albem, ať už se jedná o plnohodnotnou desku nebo EP, se rozjíždí stejně jako syrová, drásavá, hymnická a násilná hudba, kterou DESTRÖYER 666 tvoří.

BARREN (Belgie) – „I“
Death metal / grindcore / crust, Grindcore Heads
Nasraná řetězovka z Belgie s bývalými členy ABORTED, AGATHOCLES, SUPPOSITORY, HUMAN VIVISECTION působí osvěžujícím dojmem jako koupel v horském jezeře. Římská jednička značí debutové album, které od začátku do konce práší jednoduchými, krátkými a drtivými výbuchy crustového deathu. A vlastně ani není moc co dodat. 

MISANTHROPE (Francie) – „Les Déclinistes“
Melodic death metal, Holy Records
Pět let po svém vynikajícím řadovém albu „Alpha X Omega“ se francouzští progresivní deathmetalisté připomínají celkově 12. albem „Les Déclinistes“. MISANTHROPE rádi vzývají své hrdiny, ať už Charlese Baudelaira na koncepčním albu „IrréméDIABLE“ nebo postavu Alcesta vytvořenou Molièrem zhruba před 450 lety na albu „Ænigma Mystica“. 

Tipy na koncerty:
8. 12. QUASARBORN, ALITOR, MORTIFILIA – Volyně – klub Peklo
29. 12. ELUSIVE GOD, PANYCHIDA, AGE OF STORM, BOHEMYST, TAEDIFER, MEGELNYK – Satan Klaus, Volyně, Restaurace Na Nové 

 

Johan

AVENGER (Česko) – „Shadows of the Damned“ 
Death/black metal, Pařát Magazine & Productions
Čtvrtstoletí uplynulo od prvního vydání debutu jihočeské kapely, která fungovala v letech 1992 až 2017; od roku 2018 působí pod novým názvem BOHEMYST. Album „Shadows of the Damned“ vyšlo nejprve na kazetě pod kapelním minilabelem Rámus Records, následně u Breath of Night na CD a AVENGER se stali první tuzemskou metalovou kapelou, jíž vyšlo album v USA. Velká věc tehdy… Ale ani po letech nahrávka nezestárla, pořád působí svěže a řadu songů lze označit za hitovky. Jenže dávno na fyzických nosičích nedostupné. Reedice pod Pařátem je tady pro mladší fanoušky typického českého death/black metalu možností k doplnění sbírek, pro starší pak připomenutím doby, kdy se kapela vydala na svou dlouhou pouť. CD navíc vyjde v pěkném digipacku a s třemi bonusy.

 

Opat

QRIXKUOR (Anglie) - "Zoetrope" (EP)
Death metal, Invictus Productions
Smrtící komando z Londýna se loni vytasilo s famózním počinem "Poison Palinopsia", kde ve dvou rozsáhlých skladbách naplno rozvinulo potenciál znatelný už z předchozích neřadových počinů. Absolutní temnota, zlo, ale zároveň technicky výborně zvládnuté dílo si vzali pod křídla irští Invictus Productions společně se zámořskými Dark Descent Records - už to je známkou kvality. Stejné kombo vydá i nové EP "Zoetrope", na kterém se sice nachází jediná skladba, nicméně co do délky vydá za pět "obvyklých". QRIXKUOR prošli poměrně razantní personální změnou, aktuálně vystupují jako duo, nicméně mastermind Steve zůstává, tudíž očekávám nahrávku vysoké kvality. CD, kazeta a digitální vydání je připraveno na 2. prosince, vinyl vyjde příští rok. 

DEATH WORSHIP (Kanada) - "Reaping Majesty" (EP)
Death/black metal, Nuclear War Now! Productions
Do takřka totožné stopáže, jako má jedna skladba QRIXKUOR, se narvalo šest nových kousků kanadské war metalové mašiny DEATH WORSHIP. Jak mě sere, že mi nevyšlo vyjet se podívat na dávku násilí nedávno do Katowic, kde to společně s ANIMA DAMNATA a dalšími musela být solidní řežba. Nicméně DEATH WORSHIP zůstávají věrni svému řemeslu, tudíž se opět nedočkáme řadovky, ale dalšího EP. Kapela, jejímž lídrem a obstaravatelem téměř veškerého nástrojenstva jest Ryan Förster alias  Deathlord of Abomination and War Apocalypse, je od počátku naprosto syrovým námrdem s perfektním šeptavým vokálem bez jakýchkoli okolků. Však jde o kytaristu BLASPHEMY, tak co byste čekali. "Reaping Majesty" bude venku 2. prosince na kazetě a též v digitálu. 

RITUAL DEATH (Norsko) - "Ritual Death"
Black/death metal, Shadow Records
Po dvou EPkách s názvem "Ritual Death" přicházejí trondheimští RITUAL DEATH s prvním dlouhohrajícím počinem "Ritual Death". Musím se přiznat, že dosavadní počiny mě moc nechytly, přišlo mi to jako hooodně obyčejná záležitost, ale i tak se na debutovou řadovku těším. Ono netěšte se, když se vám v kapele sejdou Wraath (zpěv, kytara - miliarda dalších kapel, známý asi zejména jako vokalista DARVAZA, FIDES INVERSA nebo již mrtvých ONE TAIL, ONE HEAD), Nosophoros (bicí - jinak ale též kytarista DARK SONORITY a MARE), H. Tvedt (klávesy - DARK SONORITY, ex- CELESTIAL BLOODSHED, ex- KAOSRITUAL) a Lord Nathas (basa - FIDES INVERSA, FUNERAL HARVEST aj.). Sestava slibuje mnohé, já doufám, že materiál bude prostoupený temnotou, prostý debilních riffů, které se dají nalézt například na posledním albu DARVAZA, a řádně posedlý. Uvidíme 5. prosince, kdy album vyjde na CD a MC u Shadow Records a o digitální šíření se postarají Regain Records. Vinyl příští rok v únoru u Helter Skelter Productions.

DØDSENGEL (Norsko) - "Bab Al On"
Black metal, Debemur Morti Productions
Další očekávaná lahůdka vyjde 16. prosince u renomovaných Debemur Morti Productions. DØDSENGEL, okultní dvojice Kark a Malach Adonai, se po pěti letech vytasí s dalším albem, tentokrát čítajícím hodinovou stopáž a 11 skladeb. Kapela se obvykle vyznačuje syrovým, ale čitelným a žánru perfektně sedícím zvukem, silnými melodiemi, repetitivními riffy a zejména zajímavým vokálem, často dosahujícím extatických výšin v (ne)čisté podobě. DØDSENGEL jsou po všech stránkách svojská, originální kapela, ač chápu, že někomu nemusí sedět ať už zmíněný vokální projev, nebo například dlouhá stopáž. Vrcholem v tomto smyslu bylo dvojalbum "Imperator" (2012) dosahující dvou a půl hodin. Tentokrát to taková zběsilost nebude, ale skvost jistě ano.


 


Zveřejněno: 01. 12. 2022
Přečteno:
849 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář